Kaldoaivin erämaassa maastopyörällä

Kesän helteisimmän päivän vietimme Kaldoaivin erämaassa maastopyöräillen.

Lähdimme Kaldoaiviin Pulmankijärveltä lähtevää mönkijäuraa pitkin. Alkumatkasta reitti nousi pikkuhiljaa ylemmäs paikoitellen metsäisessäkin maastossa, mutta mitä ylemmäs pääsimme, sitä vähemmäksi puusto kävi ja maisemat alkoivat avartua.

Maastossa näkyvä mönkijänura kulki koko ajan ylemmäs kivuten tuntureille ja alas noustakseen taas takaisin ylös. Välillä ura näkyi silmänkantamattomiin edessä olevassa tunturissa.

Tunturiylängöllä maisemat olivat huikaisevan avarat, järvet ja lammet näkyivät kauniisti alempana ja kaukaisuudessa siinsivät lumiset vuoret.

Mönkijäura oli hyvää ajettavaa maastopyörälle, mutta ajotarkkuutta se vaati, sen verran kivikkoa oli paikoitellen tullut esille. Maastopyörämme ovat täysjousitettuja maastopyöriä, joilla pärjäsimme hyvin, mutta tulevilla reissuilla on tarkoitus kokeilla läskipyöriä. Niillä pääsee paremmin märät suokohdat jalkaantumatta, sillä ainakin tällä reissulla sateisen sään jäljiltä paikoitellen oli todella märkää.

Jo alussa huomasimme, että yksin erämaassa ei tarvinut olla, sillä seuraan liittyi lukuisa joukko hyttysiä ja mäkäräisiä.

Termi räkkä on entuudestaan terminä tuttu, mutta jo alkumatkasta oli selvää, että tällä reissulla räkkä tullee konkreettisesti tutuksi!

Ajoimme päivän aikana Goallágotteoaivi-tunturille saakka ja palasimme samaa reittiä takaisin, ajomatkaa pistoreitille tuli 60 km. Paluumatkalla huomasimme, kuinka paljon menomatkalla olimme nousseet ylöspäin, sillä paluumatka sujui huomattavasti nopeammin pitkien alamäkien ansiosta.

IMG_1561

Varusteet päiväretkelle

Kaldoaivin erämaan päiväreissun varusteet kulkivat mukana juomarepussa, juomaveden ja ruuan lisäksi mukaan oli pakattu pyörän huoltovarusteet, mm. varasisärengas ja tarvittavat tykötarpeet.

Juomavettä otimme lisää tunturipuroista. Vettä kului kuuman päivän aikana useampi litra, sen verran kuumasti aurinko porotti lähes tuulettomassa tunturissa.

Päiväruokaan tarvittava kuuma vesi oli termospullossa. Muutama eväsleipä ja energiageelit- ja patukat sekä ehdoton pidempien reissujen takuuenergiapatukka salamimakkarapötkö takasivat, että energiaa riitti koko päivän reissulle.

Varustus oli suunniteltu mahdollisimman kevyeksi ja pakkasimme mukaan vain pakolliset varusteet.

Suunnitelmat: pian takaisin Kaldoaivin erämaahan!

Seuraavalla Kaldoaivin maastopyöräreissulla suunnitelmissa on ottaa mukaan kevyt yöpymisvarustus ja poiketa katsomassa Junkersin hylky, Aatun kammi ja vesiputous ja jatkaa matkaa Mieraslompolaan asti.

Tällainen yhden päivän pyrähdys erämaassa tuntui niin hyvältä että mieli halajaa takaisin pidemmäksi aikaa heti kuin mahdollista.

Ruska-aika ja kevättalven hanget siintävät jo mielessä.

Keitä me jutun pyöräilijät olemme?

Olemme kaksi maastopyöräilyä harrastavaa naista Muuramesta Keski-Suomesta. Ajoreissut suuntautuvat arjessa pääasiassa lähipoluille, mutta vuoden kohokohta on pidempi maastopyöräreissu pohjoisessa Suomessa.

Tämän vuoden reissulla ajoimme polkuja Syötteellä, Kaldoaivin erämaassa, Saariselällä, Pyhällä ja Vuokatissa.

 

//Johanna

 

Yksi vastaus artikkeliin “Kaldoaivin erämaassa maastopyörällä”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.