Puolikas Kehä Vihreää ja vihreää teetä, kiitos!

Jyväskylän oma Keskuspuisto kiertää ja sulkee sisäänsä koko keskustan.

Oletko kuullut Jyväskylän Kehä Vihreästä? Kehä Vihreä on kaistale, joka yhtenäisenä kulkee ympäri kaupunkikeskustan.

Kävimme asukaskävelyllä kaupungin maisema-arkkitehdin Mervi Vallinkosken kanssa.

Tällä kertaa kiersimme puolikkaan kehän, kun taas ensi kerralla 23.8. kierrämme toisen puolikkaan eli Harjun puolen. Viiden kilometrin kävelyllä Mervi kertoi meille Kehä Vihreästä ja sen kehityksestä.

Tourujoen puisto

Laskeuduimme Kinakujalta rappuja Tourujoen rantaan. Ensimmäinen pidempi stoppi tehtiin kävelyn alussa uudessa Tourujoen puistossa. Ihailimme Jatulintarhaa ja kävimme koeistumassa amfiteatterin.

Maisema Tourujoelle on avartunut ja amfiteatterin kohdalle on rakennettu joen rantaan rauhoittumispaikka, joenkatseluterassi.

Puiston suunnittelu oli hyvin asukaslähtöistä, sillä vuonna 2015 koottiin asukasryhmiä, jotka työstivät erilaisia ehdotuksia puiston aktiviteeteista ja ulkomuodosta ja maaliskuussa 2016 näistä kolmesta ehdotuksesta järjestettiin äänestys. Eniten kannatusta saanut ehdotus valittiin toteutettavaksi.

Puisto kulki alussa työnimellä Mataran kansalaispuisto, sijaitseehan se lähellä Mataran kansalaistoiminnan keskusta, mutta neutraalimpaan nimeen Tourujoen puisto päädyttiin juuri asukassuunnitteluryhmässä.

Puiston tekeminen Tourujoen rinteeseen ei sujunut yllätyksittä, sillä alueelta jouduttiin poistamaan pilaantunutta maata ja kaatamaan alkuperäistä ajatusta enemmän puustoa rakennusvaiheessa.

Puiston avajaisia vietetään Valo Virtaa –tapahtuman yhteydessä 29.9.2017 klo 19-20.

Tourujoen puiston avaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Hän istuttaa puistoon Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi muistopuun ja avajaisissa nähdään tuolloin myös valotaidetta.

Tourujoen puisto on osa Tourujoen kehittämissuunnitelmaa. Joen yläjuoksulla tehdään muutostöitä vuodesta 2018 alkaen ja 2020 mennessä joki palautetaan koskeksi. Tourujoen kehittämisen lähtökohtana on luonnonmukainen jokikunnostus.

Asukaskävely jatkui siltojen ali Tourujoen vartta myöten. Kehä Vihreälle mahtuu rakentamatonta osuutta, sillä Tourujoen ranta Tourujoen puistosta Ramoninkadulle on kapeampaa polkua ja kasvustoltaan villiä.

Kehä Vihreä Tourujoella

Tourujoen rannasta Kehä Vihreä nousee Heikinkadun sillalle ja tämä onkin lyhyt katkos muuten tähän mennessä rauhalliseen kierrokseen. Tulevaisuudessa, esimerkiksi jonkin ratahankkeen yhteydessä, reitti suuntautuisi Tourujoen rantaa alikulkuna junaradan ali. Tämä kohta on kuitenkin Kehä Vihreässä sellainen, jossa reitti katkeaa eikä katseella hakemalla ole ihan selvää, missä se voisi jatkua. Tämä on selkeä puute muuten niin ehjässä kierroksessa – mutta otettu jo mietinnän alle.

Heikinkadun sillan ylitettyämme käännymme kevyen liikenteen väylälle oikealla puolella, kiepsautamme Heikinkadun sillan ali ja käännymme Lutakkoon päin, komean Schaumanin linnan jäädessä vasemmalle puolelle. Schaumanin linna on nykyisin yksityisomistuksessa, eikä siellä järjestetä kierroksia, mutta onneksemme saamme ihailla aidan takaa komeaa puutarhaa.

Tästä alkaa Jyväskylän suosituin lenkkipolku, rantaraitti joka kiertää Jyväsjärven ja jota kiertää iltaisin niin kävelijöitä, juoksijoita kuin rullaluistelijoitakin.

Lutakonpuisto

Rantaraitin varressa, Lutakon keskellä loistaa vihreä kaistale.

Lutakossa puistosuunnittelua on tämän puiston osalta saatu aikoinaan tehdä aivan puhtaalle pöydälle, koska vanhat puistot ja kadut eivät ole olleet esteenä. Lutakko on kokonaisuutena rakennettu ”tyhjän päälle”.

Kaupungin edustajat olivat aikoinaan pyytäneet ja saaneet kolme erilaista ehdotusta alueen puiston toteutukseen ja niistä oli valikoitunut toteutukseen tämä ainutlaatuinen suunnitelma, jossa nurmikkoaallot virtaavat vanhan Tourujoen uoman paikalla ja virrassa on kolme saarta, joiden nimet ovat Metsän henki (koivikko), Tieto ja taito (pelikenttä ja kiipeilyseinä) sekä Paratiisi (kukkaistutus ja mosaiikkitaideteos).

Kehän_kierros_1-33.jpg

Kesäisin Lutakonpuiston rantakaistale on suosittu auringonotto- ja piknikalue.

Satama ja Mattilanniemi

Kävelimme Lutakonpuistosta satamaan ja keskustelimme siitä, kuinka mahtavaa olisi, jos suunnitelmat saunasta sataman kärkeen toteutuisivat. Olisihan saunahanke parhaassa tapauksessa kuin Löyly Helsingissä: maisemaan sulautuva, kuitenkin näyttävä rakennus parhaassa kohdassa Jyväsjärven rantaa!

Mattilanniemeen saavuttaessa sain taas lisää tietoa Jyväskylästä, sillä en tiennyt meillä olevan oma kasvitieteellinen puutarha.

Mattilanniemen puistoon on istutettu noin 250 erilaista kasvilajia ja lajiketta. Se toimii Jyväskylän kasvitieteellisenä puutarhana ja kokeilupuistona.

Lyydian teetä kierroksen päätteeksi Teeleidissä

”Tämä oli verovaroille parasta vastinetta”, sanoi ystävämme Pirkko, kun saimme kuulla, että kierroksen päätteeksi saisimme vielä teet Teeleidissä ja olen samaa mieltä.

Kehän_kierros_1-63

Teeleidi on muuttanut kesän aikana Lutakon Leidistä Kramsunkatu 1:een eli Karpion taloon.

Kaunis, yli 100-vuotias Karpion talo on toiminut aiemmin kaupunginjohtajan virka- ja edustusasuntona. Teeleidi on nyt asettunut taloksi.

Kierroksemme kulki reittiä Kinakuja-Tourujoen puisto-Tourujoen varsi-Heikinkatu-Rantaraitti-satama-Mattilanniemi-Kramsunkatu.

Seuraava Kehä Vihreän asukaskävely 23.8.2017 klo 17:30-20

Toisella Kehä Vihreän asukaskävelyllä kierretään Kehä Vihreää Harjun puolelta kiertäen. Kävely lähtee taas samasta paikasta, Kinakujan sillalta Tourulasta.

Kävelyn kesto on noin kaksi tuntia ja pituus viitisen kilometriä. Kävelyllä kuljetaan kohtuullisen reipasta vauhtia ja reitti ei ole kaikilta osin esteetön.

Suosittelen osallistumista asukaskävelylle!

 

 

 

5 vastausta artikkeliin “Puolikas Kehä Vihreää ja vihreää teetä, kiitos!”

  1. Hei, en ollut aiemmin kuullut, että Jyväskylälläkin on oma ”viherkehä” – tiesin vain Stadin vastaavasta. Aina oppii uutta. Kun taas joskus olen niillä suunnilla liikkeellä, nytpä tiedän, mistä löytyy helposti kaupunkin tuntumasta vehreää maisemaa lenkkeillä. 🙂

    1. Tämä meidän on vielä aavistuksen katkeileva joissain kohti, mutta kehityksen alla! Juuri Kehä Vihreälle ja myös Tourujoen kunnostukselle on omat budjetit!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.