Lennetään Haikankärkeen!

Eräänä iltana elokuussa järjestin Heikille yllätysretken.

Olin itse käynyt Haikankärjessä aiemmin, mutta Heikki ei paikasta tiennyt. En kertonut mitään etukäteen ja aika hyvin yllätys pysyikin loppuun saakka.

 

Meillähän on nykyään pieni DJI Spark -kuvauskopteri. Se on sopivan kokoinen retkikäyttöön ja olemme taklanneet sen aika lyhyen akunkeston hankkimalla vara-akkuja. Toistaiseksi lentäminen on ollut harjoittelua, mutta muutama videokin löytyy jo YouTubesta.

Jos kuvaa ilmasta, on hyvä varmistaa, että lähistöllä ole muita ihmisiä, sillä kopterista lähtee ääni, joka ihan varmasti häiritsee toisten luontokokemusta. Vaikka lennättämistä ei olisi erikseen kielletty, täytyy kuitenkin noudattaa hyviä tapoja ja maalaisjärkeä sekä ajatella mieluummin liikaa kuin liian vähän muita ihmisiä.

Jos sinulla on tai harkitset dronen hankkimista, lataa Droneinfo-sovellus, sieltä löydät lennätyspaikat sekä Trafin ohjeet. Muista huomaavaisuus muita ihmisiä kohtaan!

Summassaari ja Kivikauden kylä

Sitten itse kohteeseen!

Summassaari sijaitsee Saarijärvellä, 60 kilometriä Jyväskylästä. Summassaaressa on vuonna 1968 rakennettu kylpylähotelli, jonka pihaan parkkeeraus käy mainiosti.

Summassaaressa on tehty arkeologisia löytöjä kivikaudelta, mutta jätimme Kivikauden kylän tällä kertaa väliin. Kivikauden kylässä on pyritty rakentamaan kivikautista kylää tarkasti mallintava kokonaisuus: oikea kylä rakennuksineen ja runsaasti esineistöä. Kesäisin ohjatuilla kierroksilla pääsee soutamaan yhdestä puusta veistetyllä ruuhella ja kokeilemaan kivikirvestä! Sanoisinko, että näkemättä huikeaa!

Nyt kuitenkin suuntasimme kohti Haikanniemeä ja Haikankärkeä.

Haikanniemi

Hotellin parkkipaikalta voi siirtyä ulkoilureitille ja siitä kaakkoon Haikanniemeä kohti. Eksymisen vaaraa ei juuri ole, mutta jos kännykän karttasovelluksen (Google Maps, Retkipaikka tai Maastokartat tai lähes mikä tahansa sovellus) kanssa katsoo, näkee suoraan, minne kävellä. Haikanniemi on selkeä piikki saaresta kaakkoon.

Haikanniemi on kaunista harjumaastoa. Polulla on penkkejä säännöllisin välimatkoin ja niemen leveämmille kohdille voi tulla vähän huonojalkaisempikin.

Summassaari-8.jpg

Summassaari-77

Haikanniemi kapenee ja polun päässä on Haikankärki.

Haikankärki

Haikankärki voi olla pian osittain veden alle katoavaa luontoa, sillä viimetalviset jäät yhdistettynä minimaaliseen lumikerrokseen ovat työntäneet kapeimmat kohdat ahtaalle ja puut pahasti vinoon. Keskikohta niemestä siis voi olla tulevaisuudessa vaikea tai mahdoton kävellä.

Talvella niemen kärjestä pitkälle järveen oli tullut iso harjanne ahtojäistä. Tämä olisi ollut hienoa nähdä, onneksi viimetalvisia valokuvia löytyi paljon ihan googlettelemalla.

Mitä lähemmäs niemen kärki tuli, sen hienompi oli saarijärveläinen järvimaisema puiden välistä. Tuolla on mahtavia isoja puita ja niiden kohoilevia juurakoita.

 

Niemen kärjessä on heinikkoinen kohta ja huomasin, että niemi jatkuu veden alla todella pitkälle. Tuulen vuoksi aallokko yritti sisään kumikengän varresta, mutta kahlasin kuitenkin järveen seisomaan. Mukana oleva Möykky ei päässyt tällä kertaa uimaan, sillä mielestäni tuo luonnonsuojelualue ei ole oikein sopivaa koirienuittoaluetta.

Haikanniemi ja Haikankärki ovat rauhoitettua luonnonsuojelualuetta. Huomasimme niemen kärjessä hiiltyneitä halkoja, mutta nuotion tekeminen tuolla on ihan oikeasti todella typerää. Haikanniemessä oli kivistä koottu nuotiopaikka, joka näytti viralliselta, mutta välttäisin tulentekoa näin erityislaatuisessa kohteessa ja söisin voileipäeväät, jos kovin hiukoo.

Meille kävi hyvä tuuri, sillä niemessä ei ollut lisäksemme montaa retkeilijää. Jos tuolla olisi käynyt isompi vilinä, olisi jäänyt kopteri lennättämättä. Sen sijaan saimme kuvailla aivan rauhassa.

Video Summassaaren ja Haikankärjen retkeltämme:

Bonuksena retkeemme tapasimme – omg! – Vuoden luontokuvaajan! Juha-Pekka käveli meitä vastaan ja aloimme jutella ensin kuvauskopterista ja koirista ja selvisi pian, kuka hän on. Fanityttöhetki olikin sitten siinä, alkoi heti ujostuttaa, onneksi Heikki sentään sai ojennettua meidän käyntikortin ja juteltua järkeviä! Kaikenlaisia yhteyksiä sitä luonnossa liikkuessa tuleekin!

4 thoughts on “Lennetään Haikankärkeen!

Add yours

    1. Kiitos, kohde on hieno ja videosta tykkään, vaikka itse edelleenkään en oikein viihdy kameran edessä ja katsominen aiheuttaa epämukavuutta. 😀 Mutta joskus on uhrauduttava! //Anne

      Tykkää

  1. Kävin tänään Haikanniemessä vinkkisi ansiosta. Paikka on todella hieno ja ainutlaatuinen. Täytyy tehdä uusintavierailu syksymmällä tai talvella. Mukavaa kun suht läheltä löytyy itselle uusia luontokohteita. Kiitos vinkistä!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: