Tee itse retkelle, osa 3: Retkipyyhe

Kaupoissa on tarjolla retkeilyyn tarkoitettuja erikokoisia mikrokuitupyyhkeitä, jotka pakkautuvat pieneen tilaan ja kuivuvat kohtalaisen nopeasti.

Meillä oli mikrokuitupyyhkeet mukana uintivaelluksellamme ja ne ajoivat asiansa varsin hyvin.

Retkipyyhkeen voi tehdä myös itse. Mikä materiaali on kevyttä, edullista ja helposti saatavilla? Vauvan vaippaharso! Lisäksi se imee tehokkaasti kosteutta. Harsolla kuivuu niin keho kuin telttakin, se on kevyt kantaa ja helppo puhdistaa.

Punnitsin meidän kaksi erimerkkistä mikrokuitupyyhettä ja valmistamani harsopyyhkeet. Vastaavankokoisten mikrokuitupyyhkeiden paino oli lähes kaksinkertainen harsokankaisiin pyyhkeisiin verrattuna. Imukykytestiä en tehnyt, mutta kannattaa muistaa, että puuvillaisen harsokankaan imukyky paranee käytössä ja pesujen myötä.

Tein pyyhkeeseen ripustuslenkin, joka kiinnittyy napilla. Näin pyyhkeen voi ripustaa lenkistään kuivumaan myös sellaiseen oksaan, johon lenkin pujottaminen ei onnistuisi. Harson voi halutessaan tuunata mieleisekseen esimerkiksi värjäämällä kangasväreillä. Näin pyyhkeessä eivät näy ehkä ihan kaikki reissutahrat, kuten valkoisessa harsossa näkyvät. Minä kokeilin pyyhkeiden värjäämisessä shibori-tekniikkaa.

Retkipyyhkeen tekemiseen tarvitaan:

Basic RGB

  1. Kaksinkertaista kuvioimatonta vaippaharsoa (Eurokankaan harsokangas 2,90 eur/metri) haluamasi pyyhkeen koon verran + saumanvarat n. 2 cm reunoihin
  2. Kapeaa puuvillanauhaa n. 20 cm ripustuslenkiksi
  3. 1 nappi

Lisäksi tarvitaan ompelulankaa, nuppineuloja ja silmäneula.

Tee näin:

  1. Pese harsokangas pesukoneessa 60 asteessa, jotta se kutistuu. Kuivata.
  2. Leikkaa kankaasta haluamasi kokoinen pala (esim. 85 cm x 110 cm).
  3. Päärmää leikkaamastasi kappaleesta ne reunat, jotka purkautuvat. Tee reunoihin esim. kaksinkertainen taitos (nk. sisävara ja ulkovara), jotta reuna ei liesty käytössä.
  4. Ompele yhteen kulmaan tai reunan keskelle ripustuslenkki: taita puuvillanauha kaksinkerroin ja siksakkaa kaksinkertaiseksi lenkkipäätä lukuunottamatta. Ompele nauhojen toiset päät kiinni pyyhkeeseen. Ompele nappi kiinni lenkin alareunaan.
  5. Silitä kappale ennen painamista/värjäämistä.

Pakkaa pyyhe ja muut tarvikkeet ja lähde retkelle!

Minä värjäsin pyyhkeen markettivärillä (Nitor).

Taittelin ja laskostin pyyhekangasta ja sidoin sen lopuksi tiiviiksi paketiksi puuvillalangalla. Näin väripigmentti ei pääse värjäämään yhtä voimakkaasti kangasta joka kohdasta ja kankaaseen syntyy kuvioita. Sidotun kangasmytyn värjäsin väripaketin ohjeen mukaan kattilassa (ohjeesta poiketen en kastellut kangasta ennen värjäystä). Valmis pyyhe menee pieneen tilaan.

Kuva5Yksi tekemistäni pyyhkeistä pääsi ensitestiin uintivaellustreeneihin kesäkuun alussa.

//Kaisa

Yksi vastaus artikkeliin “Tee itse retkelle, osa 3: Retkipyyhe”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.