Tee itse retkelle, osa 2: Retkikeittimen pannumyssy ja -alunen

Retkikeitin kolisee rinkassa? Tauolla santsikuppi jäähtyy pannussa?

Ei enää! Villalangasta virkkaamalla ja huovuttamalla on helppo tehdä keittimelle suojus, joka paitsi estää kolinan, toimii myös pannumyssynä pitäen kuuman juomasi lämpimänä. Samalla vaivalla virkkaat vielä pannunalusen, joka toimii retkellä myös pannulappuna.

 

 

Ohjeissa tarvitaan neljää erilaista silmukkaa: ketjusilmukkaa (kjs), piilosilmukkaa (ps), kiinteää silmukkaa (ks) ja puolipylvästä (pp). Viimeksi mainittu ei edes ole tarpeen, sillä sen voit halutessasi korvata kiinteällä silmukalla.

Jos et muista, miten virkataan, voit katsoa ohjeet esim. täältä.

Meidän retkikeitin on jokin halpiskopio, jossa on tuulisuojan lisäksi kaksi kattilaa, paistinpannu ja teepannu. Tämä ohje on kuitenkin helposti muokattavissa erikokoisille keittimille. Pannumyssy ja -alunen pakataan pakettiin tiiviisti: pannumyssy kattilan ympärille ja -alunen pannun päälle.

Pannumyssyn ja -alusen tekemiseen tarvitaan:

Kuva1.jpg

 1. huopuvaa villalankaa 100 g (esim. Novitan Huopanen tai Joki)
 2. virkkuukoukku nro 6

Lisäksi tarvitaan marseille-saippuaa tai mäntysuopaa (palasaippua lienee parasta huovutukseen), kuplamuovia (ei pakollinen) ja pesukone, mikäli haluat huovuttaa pesukoneessa.

Minä huovutin myssyn käsin ja alusen koneessa.

Tee pannumyssy näin:

 1. krs: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja yhdistä renkaaksi piilosilmukalla.
 2. krs: Tee 1 ketjusilmukka siirtyäksesi seuraavalle kerrokselle. Virkkaa renkaaseen 12 kiinteää silmukkaa. Päätä kerros tekemällä piilosilmukka ketjusilmukkaan.
 3. krs: Tee 1 ketjusilmukka siirtyäksesi seuraavalle kerrokselle. *Virkkaa seuraavaan kiinteään silmukkaan 1 kiinteä silmukka ja sitä seuraavaan 2 kiinteää silmukkaa*. Toista *-* vielä 4 kertaa. Päätä kerros piilosilmukalla ketjusilmukkaan.
 4. krs: Tee 1 ketjusilmukka siirtyäksesi seuraavalle kerrokselle. *Virkkaa seuraaviin kahteen kiinteään silmukkaan 1 kiinteä silmukka kumpaankin ja kolmanteen kiinteään silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa*. Toista *-* vielä 5 kertaa. Päätä kerros piilosilmukalla ketjusilmukkaan.
 5. krs: Tee 1 ketjusilmukka siirtyäksesi seuraavalle kerrokselle. *Virkkaa seuraaviin kolmeen kiinteään silmukkaan 1 kiinteä silmukka kuhunkin ja neljänteen kiinteään silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa*. Toista *-* vielä 6 kertaa. Päätä kerros piilosilmukalla ketjusilmukkaan.

Jatka lisäyksiä näin eli tee kaksi kiinteää silmukkaan aina jokaisella kerroksella samaan kohtaan. Jatka kunnes ympyrän halkaisija on 6-8 cm suurempi kuin retkikeittimesi pienemmän kattilan pohja (Kuva 2). Aloita tämän jälkeen sivujen virkkaaminen seuraavasti:

 1. krs: Virkkaa kunkin kiinteän silmukan takareunaan 1 kiinteä silmukka. Kun poimit koukulle vain silmukan takareunan, saat sivuseinän nousemaan helpommin ylös päin pohjaan nähden. Päätä kerros piilosilmukkaan.
 2. krs: Tee aloitussilmukaksi 1 ketjusilmukka ja tee sitten jokaiseen kiinteään silmukkaan 1 kiinteä silmukka. Virkkaa nyt silmukat tavallisesti poimien koukulle silmukasta sekä etu- että takareuna. Päätä kerros piilosilmukkaan.

Jatka näin, kunnes suojuksen reunus on 3-6 cm korkeampi kuin retkikeittimesi pienemmän kattilan seinämä (Kuva 3). Viimeiseksi kerrokseksi voit virkata reunan rapuvirkkauksella tai kääntyä kierroksen vaihtumiskohdassa ympäri ja virkata kiinteitä silmukoita takaisinpäin. Päättele aloitus- ja lopetuslanka huolellisesti työn sisään.

Käsin huovuttamalla työstä saa juuri oikean kokoisen

Kastele työ lämpimällä vedellä ja hankaa siihen marseille-saippuaa tai mäntysuopaa. Puristele ja hankaa työtä, kostuta sitä välillä. Hankaa kuplamuovilla, paisko lattialle/altaaseen, käsittele kovakouraisesti, jotta lanka lähtee huopumaan. Tarkista välillä, joko huopuminen on alkanut.

Kun työ alkaa huopua, jatka huovutusta, mutta sovita työtä välillä retkikeittimesi pienemmän kattilan päälle, jotta siitä ei tule liian pieni. Kun työ istuu kattilan päälle napakasti, puristele siitä ylimääräiset vedet pois ja venytä se kattilan päälle. Laske nyt kattilan päälle venytetyn työn päälle vuoroin kuumaa ja kylmää vettä, jotta huovutuspinta tiivistyy ja työ pitää muotonsa.

Jätä työ kuivumaan kattilan päälle.

Tee pannunalunen/patalappu näin:

1-4. krs: Tee kuten pannumyssyn ohjeessa.

5. krs: Tee lisäykset kerroksittain kuten pannumyssyn ohjeessa, mutta virkkaa aloitussilmukaksi 2 ketjusilmukkaa (= ensimmäinen puolipylväs) ja kiinteiden silmukoiden tilalle puolipylväitä. Näin työstä tulee huovutettuna hieman paksumpi kuin kiinteillä silmukoilla virkattuna.

Jatka lisäyksiä näin eli tee kaksi puolipylvästä aina jokaisella kerroksella samaan kohtaan. Jatka kunnes ympyrän halkaisija on 8-10 cm suurempi kuin pannun pohja.

Huovuta työ käsin tai pesukoneessa. Käsin huovuttaessa perusohje on sama kuin pannumyssyn huovutuksessa. Jatka käsin huovuttamista, kunnes työ on haluamasi kokoinen ja paksuinen. Pesukoneessa huovuttaessasi laita koneeseen työn lisäksi vähän muuta pyykkiä (esim. pari froteepyyhettä). Käytä tavallista pesuainetta ja pese työ 40 °C:ssa kirjopesuohjelmalla.

Pingota huovutettu työ nuppineulojen avulla ja anna kuivua.

Pakkaa keitin, suojus ja eväät reppuun ja lähde retkelle!

Vinkit:

 • Ympyrän virkkaaminen ei ole niin tarkkaa. Ei haittaa, vaikka lisäykset eivät tulisikaan juuri oikeille kohdille. Pienet virheet peittyvät kyllä huovuttaessa. Pääasia on, että ympyrästä tulee taso, joten tarkista välillä, että reuna ei kiristä tai lerpata.
 • Käsin huovuttaessa ota luovuutesi käyttöön. Hankaa, mäiski, hakkaa, rullaa. Tarkista välillä, alkaako työ huopua. Huopuminen voi tapahtua nopeastikin.
 • Konehuovutuksessa huopumisen lopputulos riippuu koneesta. Mikäli työsi ei ole huopunut mielestäsi tarpeeksi, voit yrittää huovuttaa sitä lisää pesemällä sen uudelleen 30 °C:ssa.
 • Pannualunen pakkautuu pakettiin pienemmän kattilan päälle. Pannualusen olen tupannut muiden kolisevien osien väliin siten, että se estää niiden liikkumisen.

//Kaisa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.