Hetta-Pallas-opas, osa 3: Autio- ja varaustupaetiketti

Miten siellä autiotuvassa oikein pitää olla? Entäs varaustuvassa?

Nämä ovat kansallispuiston ja vaeltajien yhteisiä pelisääntöjä, joilla takaamme kaikille hyvän vaelluksen. Osa näistä on kerrottu kansallispuistojen omissa ohjeissa ja osan olen oppinut kaiken maailman koluajilta sekä ns. tunturimummoilta*, jotka ovat hioneet hyviä käytäntöjä tuville jo vuosikymmeniä.

Kaikista säännöistä tulkinta on omani, joskin olen tarkistanut nämä kansallispuiston sivuilta. Olen yrittänyt kertoa säännöistä tavanomaisella kielellä. Jos huomaat virheen, kirjoitathan kommentin!

 

 

 

Yhteisiä ohjeitani kaikille tuville:

Älä levittäydy, jätä rinkka ulkopuolelle roikkumaan.

Pidä omat tavarat supussa ja jätä rinkkasi ulkoseinälle koukkuun roikkumaan. Tupiin, varsinkaan pienempiin, ei useinkaan mahdu kaikkien tavarat levälleen tai rinkat sisätiloihin edes pakattuina. Ne säilyvät kyllä ulkoseinustalla, laita sadesuoja päälle suojaamaan kosteudelta. Käy tarvittaessa hakemassa illan ja aamun mittaan tavaroita ulkoa.

Hetta-Vuontispirtti-218.jpg

Itse sain tästä muistutuksen, kun yövyimme Pahakurun autiotuvassa viimeksi, sillä tullessamme tuvalle yhdentoista aikaan kuvittelin meidän olevan illan viimeisiä liikkujia ja vein rinkan sisälle, vastoin omia periaatteitani. Saatoinpa levittää aamupalaa varten tarvittavat kattilat ja pannutkin pöydälle. Kun ovi kävi kahden aikaan yöllä, oli minun noustava raivaamaan tulijoille tupa siivoksi, sen sijaan, että olisin vain kääntänyt kylkeä ja nukahtanut uudelleen.

Vaatteiden kuivatuskin olisi hyvä hoitaa sulassa sovussa koko tuvan väen kesken, eikä itsekkäästi ”minä ensin”. Joku voi olla lähdössä sinua aiemmin ja tarvitsee myös vaatteensa kuivaksi ennen sinua. Kommunikoi, kysy kohteliaasti, vastaa kun kysytään.

Kun tulet tuvalle, tarkista tupakansio ja vieraskirja.

Tupakansiossa voi olla tuvalle ohjeita ja vinkkejä, esimerkiksi kartta vesipisteen sijainnista ja veden juomakelpoisuudesta. Jos tuvan vedenottopisteen veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti, siitä ilmoitetaan tupakansiossa ja kohteella terveysviranomaisen lausunnolla. Muu käyttövesi ja luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavedeksi.

Pallas12-104

Huom! Huomioi hygienia: Älä pese käsiä tai astioita tupien juomavesiämpäreissä tai vedenottopaikoissa. Ethän myöskään täytä juomapulloasi suoraan juomavesiämpärin päällä. Jos tuvalla ei ole likavesille merkittyä paikkaa, kaada vedet mahdollisimman kauas vesipisteistä, kaivoista, järvistä tai puroista. Älä tiskaa pastaa puroon: seuraavan on inhottava käydä samasta kohdasta ottamassa juomavettä.

Jos käytät viimeiset vedet puhdasvesiämpäristä, hae lisää.

Vieraskirjassa voi olla myös hyödyllisiä varoituksia ja ohjeita: esimerkiksi jos edellinen kävijä on havainnut jonkun ongelman tai vaarallisen kohdan. Kirjoita myös omat havaintosi vieraskirjaan.

Häähnintupa

Käytä polttopuita säästeliäästi ja tarkista tulisijan kunto, opettele käyttämään kaasukeitintä oikein.

Tarkista tulisijan kunto, ennen kuin sytytät tulen, poista tarvittaessa tuhkat niille varattuun tuhka-astiaan (yleensä merkitty peltiastia tai peltiämpäri). Käytä polttopuuta, kuin se menisi omasta taskustasi ja sinulla olisi erittäin rajallinen polttopuubudjetti. Pilko polttopuut ja sytykkeet illalla tai viimeistään lähtiessäsi valmiiksi seuraavalle käyttäjälle ja tuo ne tupaan niille varattuun paikkaan.

Älä lämmitä tupaa saunaksi: yläpedillä on kuumuudessa tukala nukkua. Samasta syystä käytä pienessäkin kattilassa kantta kiehuttaessasi vettä: vesihöyry ja kosteus tuvassa jää vähemmälle.

Jos tuvalla on kaasukeitin, tutustu sen ohjeeseen ennen keittimen käyttöä ja lopetettuasi sulje kaasuhana sekä keittimestä että pääsulusta. Pyyhi keitin ja sulje kansi.

Tupakointi sisätiloissa on kielletty!

Pallas15-16.jpg

Älä häiritse muita tuvan käyttäjiä.

Joku voi hakea vaellukselta nimenomaan rauhaa ja hiljaisuutta, joten kunnioita hänen tilaansa ja yksityisyyttään. Pidä jutut asiallisina ja lyhyinä, jos tupaseura vaikuttaa aralta.

Noudata tuvan jäte- ja kierrätysohjeita.

Polta vain puhdas paperi. Maatuvat jätteet ja vessapaperin voi laittaa kompostiin tai huussiin. Foliosisustaiset retkiruokapakkaukset eivät pala eivätkä maadu, joten ne on otettava mukaan jatkaessasi matkaa. Vie kaikki jätteet mukanasi: olet jaksanut kantaa pakkaukset täysinä tunturiin, joten kanna ne tyhjinä pois.

Puhdistuspyyhkeet/kosteuspyyhkeet/terveyssiteet, maatuvaksi merkitytkään, eivät kuulu huussin pönttöön. Käytä huussissa olevaa roskisaukkoa, jos siellä sellainen on, tai ota likaiset kosteuspyyhkeet mukaasi esimerkiksi pieneen suljettavaan muovipussiin.

Vaikka tuvalla olisikin vielä jätepiste, niiden tyhjentäminen on pois kaikista muista kansallispuiston resursseista, joten älä täytä jätepisteitä. Ne ovat vanhaa perua, kun kulkijoita ja jätteitä oli vielä todella paljon vähemmän. Jos löydät tuvalta jonkun muun jättämiä roskia eivätkä ne mahdu itsellesi kyytiin, voit jättää ne puuvaraston jäteastiaan, jos siellä sellainen on.

Lähtiessäsi siivoa ja merkitse reittisi vieraskirjaan.

Siivoa lähtiessäsi tupa ja sen ympäristö siistimmäksi kuin se oli tullessasi. Tyhjennä vesiastia ja tuhkat uunista niille osoitettuihin paikkoihin. Sulje ovet ja ikkunat huolellisesti! Lakaise lattia ja pyyhi pöytä.

Älä jätä eväitä jälkeesi tuvalle muille kulkijoille, sillä ruoka houkuttelee lähinnä jyrsijöitä, jotka taas sotkevat paikkoja.

Pallas12-111

Kirjoita vieraskirjaan nimesi, havaintosi ja seuraava retkikohteesi. Tämä on turvallisuustekijä: jos eksyt, sinua on helpompi etsiä, kun suunnitelmasi ja edellinen kohteesi on tiedossa. Vieraskirjoja on muuten mukava lueskella!

Ilmoita luontokeskukselle täyttyneestä vieraskirjasta.

Autiotupaetiketti

Autiotuvat ovat varattu jalkaisin, hiihtäen tai muuten omin voimin liikkuville yksityishenkilöille, moottoriajoneuvolla liikkuvat saavat käyttää niitä päivätupina. Autiotuvassa saa olla yhden tai kaksi yötä.

Autiotupia ei saa käyttää yritystoiminnassa muuten kuin taukopaikkana Metsähallituksen luvalla. Liiketoimintaan suositellaan varaus- tai vuokratupia.

Anna tilaa uusille tulijoille, viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä. Varsinkin huonolla säällä joustetaan: tehdään tilaa nukkumiseen vaikka lattialle.

Tarkista autiotuvalla olevilta muilta henkilöiltä etukäteen, saako tupaan tuoda lemmikkieläimiä.

Päivätuvat ovat retkeilijöiden päiväkäyttöön: ruoanlaittoon, vaatteiden kuivattamiseen ja lämmittelyyn. Poikkeustapauksissa niillä voi yöpyä.

Pallas7-196.jpg

Ohjeita varaustupien käyttäjille

Varaustupaa saavat käyttää petipaikan varanneet varaamansa ajan. Varaustupaan ei saa päästää henkilöitä, jotka eivät ole varanneet petipaikkaa, vaan heidät on ohjattava autiotuvan puolelle.

Varaustupaan ei saa tuoda koiria.

Lisäksi on olemassa vuokratupia, jotka vuokrataan koko tupa yhdellä varauksella. Näistä tarkista etukäteen ennen varaamista, saako lemmikkieläimiä tuoda tuvalle vai ei.

Jäikö joku asia mietityttämään tai haluatko kysyä tulevien osien asioista? Kysy kommentilla tai laita yksityisviestiä Facebookissa!

Jatkamme Hetta-Pallas-opasta kansallispuiston sääntöjen kertaamisella viimeistään elokuussa, seuraavaksi on luvassa kertomuksia kansallispuiston vapaaehtoistyöstä, muista seikkailuistamme luonnossa ja muutamia tee-se-itse-vinkkejä!

 

 

Tämä on perusteellinen Hetta-Pallas-opas

Perusteellinen Hetta-Pallas-opas vastaa kysymyksiisi Suomen suosituimmasta ja myös vanhimmasta merkitystä retkeilyreitistä. Luet nyt juttusarjan kolmatta osaa. Klikkaa alta seuraavat osat: jos juttu on jo julkaista, sen kohdalla on linkki. Voit kysyä lisätietoja myös kommentilla tänne tai viestillä Facebook-sivullemme!

Juttusarjan osat:

 1. Valmistelut ja ennakkovaraukset
 2. Tuvat reitillä
 3. Autio- ja varaustupaetiketti
 4. Kansallispuiston säännöt ja rajoitukset
 5. Maaston vaativuus, reitin turvallisuus ja matkapuhelimen kuuluvuus
 6. Roskaton retkeily, polttopuiden ja kaasun taloudellinen käyttö
 7. Alueen historia ja kulttuuri

Kirjoittaja Anne Sulander on ollut vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vuosina 2016 ja 2017 ja kävellyt reitin useita kertoja, siivonnut autiotupia ja maalannut Pyhäkeron kahvilarakennuksen ja Pallastunturin autiokodan.

Opas saatavilla myös englanniksi sisarblogissamme Likely Gone Hiking.

Available also in English: The Ultimate Hetta-Pallas Route Guide.

* Tunturimummo on viittaus Ylämäki-blogin kirjoitukseen Tunturimummot on parhaita. Kyseessä on ehdottomasti kehu, ei haukkumissana.

Lähteet:

Metsähallitus, ohjeita autiotupien käyttäjille

Metsähallitus, ohjeita varaustupien käyttäjille

Metsähallitus, ohjeita päivätupien käyttäjille

11 vastausta artikkeliin “Hetta-Pallas-opas, osa 3: Autio- ja varaustupaetiketti”

 1. On aina mielenkiintoista lukea erilaisten retkeilijöiden näkemyksiä tupaetiketistä! 🙂 Tuosta tavaroiden levittämisestä ja puolen yön jälkeen tuvalle saapuneista majoittujista tulivat mieleeni lukuisat keskustelut siitä, miten ”viimeisenä saapuneelle tehdään tilaa päästä sisälle majoittumaan” -sääntöä pitäisi tulkita. Oikeastihan siinä ei nimittäin ole mitään järkeä, jos tuvassa jo nukkuvan porukan pitäisi heräillä tekemään tilaa aamuyöllä paikalle pöllähtäville ja siirtyä jopa ulos pystyttämään telttojaan. Pääasiassa olenkin kohdannut niitä vaeltajia, jotka pitävät ”tuvassa nukkuvia ei häiritä yöllä” -sääntöä etusijalla tuohon tilantekemissääntöön nähden, toki tietysti erityispoikkeustapaukset poislukien. Käsittääksenihän se tilantekemissääntö koskee ennen kaikkea niitä tilanteita, joissa seurue on viipynyt tuvalla vaikkapa jo yhden vuorokauden pitäen välipäivää ja toinen porukka saapuu sinne illalla – tällöinhän on toki itsestään selvää, että tuvassa pidempään majailleet siirtyvät ulos tai tiivistävät. Mutta olen joskus myös retkeillyt sellaisten ihmisten kanssa, jotka vakavissaan ajattelevat, että jos tulemme jollekin tuvalle aamuyöllä, voimme vain marssia sisään, herättää nukkujat ja vaatia tilaa lavereilta, koska se on ”erämaan kirjoittamaton sääntö”. Monenlaista kulkijaa sitä erämaihin mahtuukin… Näiden kohdalla sitä vain toivoo, ettei itse satu joskus olemaan se, joka vetelee aamuyön sikeitä tuvan lämmössä, kun joku paukkaa yhtäkkiä sisään vaatimaan makuupaikkaa. 😀

  1. Itsekin olen sitä mieltä, varsinkin aamuyöllä kahden aikaan, että jos tulet tuvalle kymmenen jälkeen illalla, pistä teltta pystyyn äläkä herätä ketään.

   Tilaa voi tehdä monella tapaa ja yksi on olla peittämättä lattiaa ja lavereita rinkoilla. Näin myös pihaan tuleva näkee seinustalta, että jaahas, rinkkoja tusina, enpä tunge sekaan. Jos seinä on tyhjä, repäisee hän oven auki luullen tupaa tyhjäksi, näin herättää muut ja toteaa vielä päälle, että näköjään nukuttava pihalla, kun lattia on täynnä tavaraa. Turha herätys!

   Ja jos taas on pakkotilanne yöpyä ja ihmiset sisällä olisivat älynneet pitää rinkat ulkosalla, voisi pistää patjan lattialle ja rinkan seinälle ja näin häiritä vähemmän jo nukkumassa olevia.

   Unohdin kirjoittaa kellonajoista, kymmenen on iltarauhan aika ja sitten toisaalta hätätilanne, esimerkiksi kylmettymisen uhka tai suuri väsymys, ohittavat pelastustoimenpiteinä kaikki muut säännöt.

  2. Itse olen ajatellut niin, että toimitaan tilanteen mukaan. Joo, on olemassa säännöt, mutta niihin ei ole kirjattu kaikkea huomioitavaa, etenkään sellaista, mikä kuuluu kohteliaisuuteen ja toisen huomioimiseen.
   Minulla on aina mukana teltta, joten tarjoudun ilman muuta lähtemään pihalle, vaikka olisin nukkunut vasta 2 tuntia ja ulkona sataisi vettä.
   Arvioin tulijan tilanteen eli väsymyksen, kokemuksen, varustetilanteen jne. Teen ilman muuta tilaa vanhemmille retkeilijöille, lapsiperheille, ja naispuoleisille. Viimeksimainittujen kanssa täytyy nykyisin olla varovainen, etteivät koe tilannetta syrjivänä… juu ihan totta. Joskus on pitänyt varmuuden vuoksi todeta, että olen vanhan koulukunnan miehiä ajalta, jolloin kotikasvatukseen kuului naisten huomioiminen.

 2. Kiitos Hetta-Pallas opaasta. Olen suunnittelemasa ensimmäistä vaellusta Hetta-Pallas välille pojan 10v kanssa. Tehty päivär
  etkiä ja telttailtu paljon. Nyt kiinnostaisi muona puoli, mitä ja paljon kannattaa ottaa mukaan?

  1. Ruokapuolta on monenlaista! Suosittelen kuivaamaan itse retkiruokaa, esimerkiksi Raija Hentman on kirjoittanut hyvän kirjan Herkutellen luonnossa, siinä on hyviä ohjeita! Sitten on olemassa retkiruokia Partioaitassa tai XXL:ssä ja muualla: lisää vain vesi pussiin ja ruoka on valmista noin 10 minuutin päästä. Nämä ovat hyvin energiarikkaita. Ja tietysti tavallisen ruokakaupan pastaseokset ovat kevyitä ja nopeita ottaa mukaan. Vaelluksen jokaiselle päivälle kaksi lämmintä ruokaa ja yhdelle ylimääräiselle päivälle vararuokaa (jos jotain sattuu ja joudutte olemaan kauemmin tai jokin ruoka vaikka kaatuu maahan tms). Paljon välipaloja ja herkkuja myös!

 3. Varpuslinnulta tärkeä kommentti tuon ”viimeiset ovat etusijalla” -säännön tulkinnasta. Sääntöä toistellaan kirjaimellisesti kaikkialla, mutta harva on pohtinut, että nuo kaksi tulkintavaihtoehtoa siinä ovat. Olen samaa mieltä Varpuslinnun kanssa siitä, että sääntö tarkoittaa ”Jos tuvalla on henkilöitä, jotka ovat olleet jo edellisenkin yön paikalla, he väistyvät tuoreiden tulijoiden tieltä.” Tosiaan ei ole järkeä, että saman illan/yön aikana saapuneiden keskenkin ensimmäiset ajettaisiin pois, vaikka ilmeisesti tämä tulkinta joillakin on.

  Toinen asia on nämä ihmisten liikkumisajat: vaikka yötön yö houkuttaa kukkumaan läpi yön, peräänkuuluttaisin ihmisiltä juuri tuota Anne Sulanderin mainitsemaa järkeä huomioida vuorokaudenajat ja iltatorkumpien ihmisten nukkumisrauha.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.