Pallaskodalla, kansallispuiston väärti – osa 6

Muistelen viime vuoden maalaustalkoita ja Pallaskotaa vielä.

Pyhäkerolta siirryimme Väärtipäivien kautta Pallasjärven toimipisteeseen yöpymään sisätiloissa ja näin ollen myös samaan paikkaan muiden väärtien kanssa. He olivat tehneet viikon verran korjaustöitä Pallasjärven toimipisteessä ja nyt yhteinen työmaamme olisi Pallaskodan rakenteiden maalaus ja luontokeskuksen pihapiirin siivous.

 

Maalaaminen oli helppoa, sillä meillähän oli siitä jo viikon kokemus. Meillä oli hyvät säät maalata, aurinko paistoi ja hyttyset olivat jo menneet.

Pallaksella on kaksi kotaa, autiokota kaikkien käyttöön, myös vaikkapa yöpymiseen ennen pidemmälle reitille lähtöä, ja varauskota erikseen varattavissa. Varauksia hoitaa Pallaksen luontokeskus. Itse olimme ihan eka yön Lapissa teltassamme tässä Pallaksen autiokodan pihassa, joka on siis vapaassa leirikäytössä. Meillä oli pihapiirissä myös kavereita:

 

Tuo oli ensikosketuksemme (melkein kirjaimellisesti) poroihin.

Varauskotaa oli ollut jo maalaamassa eri porukka eräästä vakuutusyhtiöstä hieman aiemmin, heillä oli oma henkilöstökampanjansa, muistaakseni ”100 hyvää tekoa” ja he olivat maalanneet tuon kodan liittyen siihen.

Meidän maalattavaksi jäi siis autiokota, puuliiteri ja huussi sekä varauskodan portaat.

Ennen maalausurakan aloittamista Pallaskodalla oli kuvattu Napapiirin sankarit 3 -elokuvaa, jossa muuten, tiedoksenne, on oikeaa ja lavastettua Hetta-Pallas-reittiä, kun päähahmo tekee tuon vaelluksen. Elokuva tulee teattereihin syksyllä ja on kuvaussijaintinsa takia meille pakollinen nähdä, muuten emme välttämättä niin välitä suomalaisesta komediasta. Parasta olisi päästä tänne Ylläs-Kinoon katsomaan paikallista ensi-iltaa, mutta se taas sattuu muiden menojen kanssa päällekkäin.

Tässä kuvat kodasta ennen ja jälkeen Sulanderien kosketuksen:

 

Aurinkokin alkoi välissä paistaa! Talkoiden ajan saimme tehdä varauskodassa välipalaa ja kävimmepä muutaman kerran legendaarisessa Pallas-hotellissakin lounaalla. Talkooporukassamme oli meidän lisäksi Markku sekä Aila ja Ahti.

Talkoolaisia oli samaan aikaan muuallakin: Ylläksen suunnassa yksi pariskunta maalaus- ja remonttihommissa ja Pallaksen luontokeskuksella siskokset tekemässä uusiksi oppimateriaaleja koululaisille. Tuon koululaisten materiaalien uusimisen vuoksi on luontokeskukselle päätynyt myös kuva minusta joogaamassa kodan vieressä ja Heikistä valokuvaamassa. Olemme siis omalta osaltamme nyt pysyvä osa koululaismateriaaleja!

 

Maalaushommista siirryimme vielä fiksailemaan pieniä korjausjuttuja luontokeskukselle ja Pallasjärven toimipisteelle. Perjantaina oli aika haikea olo, kun lähdimme kotiin, mutta onneksi tiesin, että me tulemme jo seuraavana kesänä takaisin! Tähän päättyykin ensimmäisen kahden viikon talkoojakson kertomukset vuodelta 2016 ja pian alkaa vuoden 2017 talkoiden hommista kirjoittaminen: ne kun olivatkin ihan eri hommia!

Ihana vuoden 2016 Pallaskodan talkooporukkamme kuvassa, terveisiä vaan kaikille, jos tätä luette:

IMG_0007

Elo-syyskuussa 2016 olimme vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maalaamassa rakenteita ensin Pyhäkeron autiotuvan kahvilarakennuksella ja sitten Pallaskodan ympäristössä. Kaikki juttumme vapaaehtoistyöjaksolta löytyvät tunnisteen Väärti alta eli tästä linkistä.

Lähdimme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtihommiin taas kesäkuussa 2017, tällä kertaa Pallasjärven rannoille aitoja korjaamaan, siivousluutaa heiluttamaan ja Ounastunturin maastotallennuksia eli valokuvaushommia tekemään. Pohjoisen murteessa väärti = ystävä.

Aiempi Hetta-Pallas-vaelluksemme kesäkuulta 2016 löytyy tunnisteen Hetta-Pallas alta eli täältä.

Yksi vastaus artikkeliin “Pallaskodalla, kansallispuiston väärti – osa 6”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.