Hakekaa paarit!

Suomen Punainen Risti täyttää 140 vuotta tänään. Huomenna alkaa kansainvälinen Punaisen Ristin viikko teemalla ”Osaa auttaa”.

Itselle Punainen Risti on tuttu lähinnä melko tuoreista ensiapukursseista, jotka sisältyvät erä- ja luonto-oppaan koulutukseen.

Varoitus, tämän jutun kuvissa harjoitellaan ensiaputilanteita! Kaikki tilanteet ovat lavastettuja.

 

Punaisen Ristin koulutuksessa voi käydä suorittamassa ensiapukurssin ja suorituksesta saa EA1-kortin, joka on voimassa kolme vuotta.

Hätäensiapukoulutuksen, joka kestää yhden päivän (4-8 tuntia), olin suorittanut joskus aiemmin työpaikalla ja sillä saan sitten jatkossa voimassa olevan EA1-kortin voimassaoloa jatkettua kolmella vuodella ja mikä tärkeintä, ensiaputaidot pysyvät yllä, jos ei kortilla mitään tee.

Meidän erä- ja luonto-oppaan koulutuksessa on näyttöjä suoritettaessa oltava EA2-kortti voimassa, joten saimme nyt melko lähekkäin kaksi kurssia.

Syvensimme taitojamme kakkoskurssilla harjoittelemalla hätätilanteita myös ulkoilmassa pikkupakkasella. Jokainen sai vuorollaan olla potilas, auttaja ja hätäkeskus ja niin vaan laitettiin ukkeleita lämpöpakettiin märässä ja kylmässä ruohikossa sohjon seassa maaten.

Puhuimme myös siitä, millaisista tarpeista saa paarit rakennettua, jos potilas pitää tuoda pois maastosta.

Metsän tarpeista rakennettavia paareja harjoittelimmekin vastikään EA-kurssin ulkopuolella, metsäretkellä, jossa yksi opiskelijoista nyrjäytti nilkkansa ja kannoimme hänet pois metsästä. Tämä tapahtui tavallisella päiväretkellä, jolloin muistuteltiin mieliin, miksi esimerkiksi naru on tosi tärkeä ensiaputarvike.

Kyseessä oli lavastettu tilanne, mutta se oli tosi hyvä harjoitus!

 

Ykköskurssilla olimme harjoitelleet laskettelurinteessä käytettävillä paareilla kantamista rappuja ylös ja alas, se oli yllättävän hankalaa, kun samalla piti varmistaa potilaan vointi ja mahdollisimman hyvä asento!

Elvyttämistä harjoittelimme varmaankin jokainen ihan kyllästymiseen asti, mutta tajusin kyllä, miksi niin monta kertaa: siitä piti tulla automaattista, oikeaoppista ja riittävää ja nyt minun ainakin on nopeampi hätätilanteessa tehdä päätös aloittaa elvytys, kun olen harjoitellut sitä riittävästi.

Erilaisten haavojen sitomista ja vammoja läpi käydessä minua puistatti, sillä jostain syystä olen herkkä, en verelle, mutta jos on jotain luiden tai lihaksien turskeita tulossa haavasta, minulla tekee pahaa.

En tosin ole ikinä ollut missään tilanteessa, jossa millään tapaa olisi ollut tarvetta ensiaputaidolle, paitsi… Niin no, Heikin kanssa on kyllä vähän väliä jotain ensiapuharjoituksia. Viimeksi Leivonmäen kansallispuistossa viime kesänä.

Sairaskohtauksiakin harjoittelimme. Oli kauhean näköistä, kun potilaat oli meikattu kalpeiksi, mutta ehkä nämä oireet siten pysyvät mielessämme hieman pidempään.

Oletko sinä käynyt ensiapukurssilla?

Lisätietoa:

Punaisen Ristin viikkoa vietetään ympäri maailmaa 8.–14.5.2017

Auttaa voi kuka vain, mutta Punaisen Ristin ensiapukursseilla opit perustaidot ja saat rohkeutta toimia hätätilanteissa.

Ensiapuvalmiuttasi voit kehittää kurssien lisäksi liittymällä vapaaehtoiseksi Punaisen Ristin ensiapuryhmiin. Ensiapupäivystäjänä voit päästä esimerkiksi tapahtumiin ja festivaaleille eri puolella Suomea.

Omia ensiaputaitojaan voi harjoitella myös Punaisen Ristin viikolla 8.–14.5.2017 eri puolella Suomea järjestettävissä tapahtumissa.

Punaisen Ristin viikkoa vietetään ympäri maailmaa, mutta Suomessa viikko on tänä vuonna erityinen, sillä 7.5.2017 Suomen Punainen Risti täyttää 140 vuotta.

Lähde: Suomen Punainen Risti – ajankohtaista.

4 vastausta artikkeliin “Hakekaa paarit!”

  1. Tärkeä aihe! Joskus vuosia sitten kävin melontaohjaajakurssia varten melontapainotteisen EA1:n ja viime vuonna kertasin opit ihan tavallisella EA1-kurssilla. Mielelläni osallistuisin vielä lasten ensiapuun painottuvalle kurssille, jos sellaisen jostain bongaisin.

    1. Nämä eri alueisiin painottuvat olisivat tärkeitä eri harrastuksiin, vaikka tuo peruskurssi on kyllä parempi kuin ei mitään. Olen haaveillut sellaisesta eräkurssista, mutta ovat aika tyyriitä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.