Nytpä tahdon olla mä – pihkaniska

Aikanaan nykyiselle paikkakunnalle muutettuani lähdin suunnistuksen kautta tutustumaan lähiseutuihin.

Olin viimeksi pitänyt kompassia kädessä peruskouluaikana, joten lähdin lajin pariin käytännössä nollasta. Kumisaappaat jalkaan, verkkapuku päälle ja marketista halpa kompassi kouraan, yhdessä miehen kanssa perehdyttiin kompassin käyttöön.

Paikallinen suunnistusseuramme järjestää viikkorasteja huhtikuun lopusta syyskuun loppuun.

Ensimmäisillä rasteilla on aina opastajia mukana perehdyttämässä uusia tulokkaita lajin pariin, joten käytännössä ei juuri tarvitse osata mitään – kiinnostus on paras lähtökohta. Joinain vuosina on järjestetty myös ns. suunnistuskouluja, joissa käydään teoriassa ja käytännössä läpi suunnistuksen idea ennen viikkorastien alkamista.

Viikkorasteilla on valittavana eripituista ja vaikeusasteisia ratoja erittäin helposta vaikeaan, reittien pituudet vaihtelevat 1-7 km:n välillä. Lisäksi muutamia kertoja on myös RR-rata (Rastireitti), joka tarkoittaa sitä, että koko reitti on siimoitettu alusta loppuun, joten näin ei voi eksyä. Tällöin voi keskittyä esim. puhtaasti kartan ja karttamerkkien lukuun eikä itse suunnistamisesta/suuntien otosta tarvitse vielä välittää. Valitulle radalle voi lähteä yksi, kaksin tai pienessä porukassa.

Yleensä suunnistusalue sijaitsee joko aivan keskustassa (ns. korttelirastit) tai asumattomalla metsäalueella. Alkuun voitkin valita itsellesi tutun alueen, jotta mahdollisen kartalta putoamisen jälkeen tiedät missä olet, hahmotat itsesi mahdollisesti takaisin kartalle tai voit keskeyttää ja palata lähtöön.

Eksymisen varalle lähdössä täytetään kortti, johon tulee nimi ja rata jolle lähdet. Radalta palattuasi lappu otetaan pois merkiksi siitä, että olet päässyt metsästä pois. Mikäli lappu jää noutamatta, tiedetään sinua lähteä etsimään.

Mikäli epäilet eksymistä tai et tarkalleen tiedä missä olet kartalla, voi neuvoa kysyä huoletta muilta suunnistajilta.

Rastit on merkitty maastoon ns. rastilipulla, joka maastosta riippuen voi näkyä jo pidemmän matkan päähän tai olla hyvinkin suojassa. Löytynyt rasti leimataan Emitillä. Radalta poistullessasi saat kokonaisajan ja rastien väliajat. Radan voi toki suunnistaa ilman ajanottoakin, kukin mielensä mukaan.

Mitä välineitä sitten tarvitset harrastuksen aloittamiseen?

Kompassi on ainut erikoisväline, muuten voit lähteä keliin sopivissa kengissä ja vaatteissa. Leimausvälineen eli Emitin voit vuokrata seuralta tai ostaa omaksi. Suunnistuksen kertamaksu on seurassamme 5 euroa, joka sisältää kartan. Emitin vuokra on 2 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Mikä suunnistuksessa sitten viehättää?

Laji sopii kaiken ikäisille ja kuntoisille. Missään ei lue, että radalla täytyy juosta, joten jokainen voi edetä omassa tahdissaan. Luonnossa liikkumisen tiedämme jo tutkimustenkin perusteella vähentävän stressiä ja laskevan verenpainetta, joten terveysvaikutus on kiistaton. Harrastus on helppo aloittaa ja siinä voi kehittyä niin pitkälle kuin haluaa. Samalla tulevat tutuiksi marja- ja sienestysmaastot sekä hyvät retkikohteet. Lisäksi luonnon tarkkailua on mielenkiintoista tehdä metsässä kulkiessa.

IMG_6958.jpg

Viime aikoina on myös keskusteltu siitä, että jokaiselle nuorelle olisi hyvä löytää harrastus.

Suunnistuksessa yhdistyvät yksilösuoritus että porukassa tekeminen. Moniin harrastuksiin verrattuna laji on lähes ilmainen eikä välttämättä edellytä välineisiin panostamista. Oman auton/mopon/mopoauton omistaminen ei ole välttämätöntä (joskin se helpottaa asia), koska lähirasteille voi polkea pyörällä tai kauimmaisille rasteille taas voi lähteä kimppakyydeillä.

Suunnistuksesta voi tulla myös koko perheen yhteinen harrastus ja sen ympärille voi suunnitella vaikka kesälomamatkoja erilaisten rastiviikkojen yhteyteen tai Jukolan/Venlojen viestiin osallistuen.

Usein oman suorituksen jälkeen tulee keskusteltua reittivalinnoista, omasta suorituksesta tai maastosta muiden suunnistajien kanssa. Suunnistuksen harrastajat ovatkin usein leppoista ja sosiaalista väkeä.

Eri suunnituskerroilla voi keskittyä eri elementteihin

Minulla viikkorasteilla kulkevat mukana usein kaksi koiraani, jolloin vauhdin sijaan keskityn kartan ja maaston lukemiseen. Tällöin en käytä juurikaan kompassia, vaan etenen hitaammin lukien maastoa ja järkevintä reittiä etsien. Mikäli koirat eivät ole mukana voin lisätä vauhtia ja valita vaikeakulkuisemman tai suoremman reitin.

Suunnistuksessa löytyy myös eri variaatioita kuten hiihtosuunnistus, pyörä-ja autosuunnistus. Monilla paikkakunnilla on ns. kiintorastit (rastit ovat aina paikallaan) ja näistä voi kysyä lisätietoa kaupungin liikuntatoimesta.

Myös teknologiaa on yhdistetty suunnistukseen

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Windows Phone, Android ja iPhone-puhelimilla. Voit ladata ilmaisen sovelluksen ja kokeilla mobiilisuunnistusta!

Leivonmäen kansallispuisto

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.