Lapin kesä – helle vai lumisade?

Se oli ensimmäinen kertamme napapiirin tuolla puolen.

Tämä juttu kertoo reissustamme lyhkäisen version säiden ja varusteiden osalta. Varsinaiset retkikertomukset löydät tunnisteella Hetta-Pallas.

Olimme tehneet päätöksen Suomen vanhimman ja suosituimman vaellusreitin vaeltamisesta jo talvella. Lähdimme matkaan kesäkuussa.

Hetta-Pallas on 55 kilometriä pitkä reitti, jonka kesäversio kulkee tunturien päältä. Reitillä on nousuja ja laskuja, mutta se sopii aloittelevallekin retkeilijälle.

Polun varrella on autiotupia ja varaustupia sopivin välein, päivämatkaksi olimme suunnitelleet noin 10 km jokaiselle päivälle, sillä aioimme nautiskella maisemista rauhassa. Olimme varanneet itsellemme varaustupapaikat koko retkelle.

Ensimmäisenä päivänä paistoi aurinko ja oli lämmintä

Olimme sopineet jo etukäteen Hetassa paikallisen yrittäjän kanssa, että hän veisi meidän automme meitä odottamaan reitin loppuun ja hyppäsimme itse veneeseen Ounasjärven ylitystä varten. Järven ylitys venetaksilla on hieno aloitus reitille.

Olimme pukeutuneet lyhythihaisiin merinopaitoihin ja vaellushousuihin ja jalassa meillä oli vaelluskengät. Suojasimme päämme auringonpaisteelta hatuilla. Tavarat retkelle oli pakattu rinkkoihin (lista varusteistamme on jutun lopussa).

Olimme malttamattomia ja kävelimme alussa todella nopeasti ensimmäiselle taukopaikalle, Pyhäkeron autiotuvalle. Kartassa on tässä kohtaa kahvilan merkki, mutta se on avoinna vain hiihtokaudella.

Autiotuvassa paistoimme makkaraa ja kuistilla nautiskelimme auringosta.

Koko seikkailu jännitti meitä tässä kohtaa.

Ensimmäisen tunturin ylitimme auringon paistaessa kuumasti. Joka puolella oli pieniä kukkia, sen  suurempia ei juuri tuntureilla kasvakaan, sillä siellä tuulee aina ja kasvit ovat matalia.

Pyhäkero

Ensimmäisellä yöpaikallamme Sioskurussa teimme ruokaa ja istuimme illan nuotiolla. Puron varressa oli vielä lunta.

Sioskurun varaustupa

Toisena päivänä oli hieman pilvistä, mutta saapuessamme toiseen yöpaikkaan Hannukurulle alkoikin sataa lunta!

Lumimyrsky

Tämä hämmästytti meitä ja kaikkia muitakin matkaajia, sillä harvoin kesäkuussa tulee lumimyrskyä edes Lappiin, mutta nyt kävi niin!

Lunta satoi melkein kaksi vuorokautta ja vaikka olimmekin varanneet yhden lepopäivän keskelle vaellusta, jouduimme jatkamaan lumessa kahlaten. Kunnon kengät, housut ja takit pelastivat meidät, sillä olisi ollut inhottavaa palella ja kastua noin 10 kilometrin matkalla seuraavalle tuvalle.

Lumikero

Lumimyrsky oli omalla tavallaan mahtava kokemus, sillä olo on sellaisesta selviytymisen jälkeen voittamaton. Jos meillä olisi ollut vielä pari päivää enemmän aikaa, olisimme varmasti odottaneet vielä hieman myrskyn rauhoittumista, joten suosittelen sinulle varautumista aina vaelluksella mahdollisiin hidasteisiin!

Viimeisenä päivänä ei enää satanut lunta, mutta maisema oli muuttunut ensimmäisen päivän keväisestä tunturista valkolaikkuiseksi.

Tavallisesti ei sada lunta kesäkuussa, mutta kauniin maamme pohjoisissa osissa täytyy varautua kaikenlaisiin yllätyksiin. Yöt ovat viileitä koko Suomessa ja päivällä voi sataa vettä. Otsikon kysymykseen vastaan siis: kyllä.

Me puhumme kaikenlaisia juttuja sisusta ja sitkeydestä, mutta oikeasti meillä on vain riittävästi lämpimiä vaatteita ja varapipo mukana!

Aiemmissa jutuissamme on enemmän tietoa Hetta-Pallas-reitistä sekä vapaaehtoistyöstämme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Meillä oli mukana nämä tavarat vaelluksellamme:

Pieni ensiapulaukku
Hygieniatarvikkeet
Ruokaa 2 ateriaa/henkilö/päivä sekä 2 ylimääräistä ateriaa/henkilö
Aamupalaksi puuroa
Kahvia, teetä ja herkkuja
1 litra juomavettä/henkilö ensimmäistä päivää varten (matkalta saa juomakelpoista vettä puroista)
Makuupussi + makuualusta
Pieni teltta (jos autiotupaan ei mahdu, täytyy nukkua teltassa)
Sadevaatteet
Vaihtovaatteet
Taukovaatteet
Trangia
Puukko, kirves
Ruokailuvälineet
Tulitikkuja
WC-paperia
Kartta, kompassi
Pyyhe
Kynä ja paperia
Matkapuhelimet
Kamera

//Anne

Tämä juttu kertoo reissustamme lyhkäisen version säiden ja varusteiden osalta. Varsinaiset retkikertomukset löydät tunnisteella Hetta-Pallas.

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin kesä – helle vai lumisade?”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.