Hell’s Kitchen open in Sarek

Talviretkeilyni on tähän mennessä käsittänyt sekä päiväretkiä että viikonlopun mittaisia teltta-tai laavuretkiä.

Vuosien saatossa halu perehtyä hiihtovaelluksella tarvittaviin taitoihin on kasvanut ja tänä talvena otin ensimmäisen askeleen tätä tavoitetta kohti.

Anne kertoikin aiemmin Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssista, itse sain johdatuksen tammikuussa Tampereella. Maaliskuussa olinkin sitten Ankarat Avotunturit -firman järjestämällä viikon hiihtovaelluksella, 10 hengen porukalla kohti Sarekia, Pohjois-Ruotsia.

Minä, jolla ei ollut edes omia tunturisuksia tai arktisiin oloihin sopivaa makuupussia.

Kuinka sitten valmistauduin tulevaan hiihtoviikkoon?

Ankarat Avotunturit on siinä mielessä metka firma, että turvallisen ja ohjatun retken lisäksi tarvittavia varusteita on mahdollista vuokrata. Sain siis vuokralle koko hiihtosetin monoineen sekä makuupussit. Ahkiot ja teltat keittimineen kuuluivat jokaiselle retken hintaan. Itselle jäi huolehdittavaksi vaatteet ja henkilökohtaiset tavarat, ruoat, hiihtäminen ja asenne.

Olen ylipakkaaja. Entä jos, no josko vaikka, aivan varmasti ja ehkä kenties -tavaroita ja vaatteita on tullut raahattua aina mukana. Nyt minunlaiseni pakkaaja sai taivaanlahjana listan, jonka mukaan tuli reissulle pakata. Olin aivan varma, että nämä eivät riitä mihinkään, mutta kuinkas kävikään? Yksi ylimääräinen pusero oli ”lipsahtanut” mukaan, enkä sitä tarvinnut.

Liikuntaa olen harrastanut aina ja monenlaisia lajeja, joten peruskunto oli hyvä.

Matkavaatimuksena oli kohtalainen fyysinen kunto ja seikkailumieli.

Mieli on sopivan hullu, mutta mitä tarkoittaa arktisessa hiihdossa kohtalainen kunto? Päätin perehtyä tähän valmentajan turvin ja palkkasin itselleni sellaisen. Innostumon Sanna laati treeniohjelman, jota noudattamalla harjoitteluni syventyi ja järkevöityi tavoitetta ajatellen. Samalla sain tarkkoja tietoja myös ravitsemuksesta ja retkieväiden suunnittelusta.

Reissussa

Retkueemme tapasi Oulussa, josta lähdimme autolla kohti Sarekia. Oppaamme Jaakko Heikka oli ansiokkaasti informoinut meitä retken yksityiskohdista ja olimme muodostaneet tulevat telttaparit etukäteen.

Itse majoituin kolmen hengen telttaan yhdessä Minnan ja Tytin kanssa. Telttakuntamme jäsenille muodostui nopeasti omat vakiintuneet tehtävät ja paikat, joka helpotti leirielämän onnistumista ahtaissa tiloissa vieraiden ihmisten kesken.

Kiitos vielä naisille mainiosta retkiseurasta!

Päiväohjelmaamme rytmittivät seuraavat tekijät:

  • aamukuuntelu 8.00
  • liikkeellelähtö 9.00
  • leirin pystytys n. klo 17.00
  • iltakuuntelu klo 20.00

Jokainen telttakunta sopi omat arkirutiininsa, kuten herätyksen, aamupalan ja päivällisen sekä iltatouhut, näiden raamien sisään. Aamu- ja iltakuuntelulla tarkoitetaan radiopuhelimien kautta tapahtuvaa tiedotusta, jonka Jaakko piti. Kuuntelu sisälsi seuraavan päivän säätiedotuksen sekä mahdolliset haasteet ja kuulumiset kunkin telttakunnan osalta.

Liikkeelle lähdön jälkeen hiihdimme 50 minuuttia, jonka jälkeen pidimme 10 minuutin tauon (= legi). Päivässä hiihdimme 7-8 legiä, välissä lounastauko, joka oli hieman normaalia taukoa pidempi. Lounastauolla emme käyttäneet keittimiä, vaan ruoka oli joko tekeytymässä ruokatermoksessa tai oli mallia ”lisää vesi”.

Jokainen telttakunta vastasi vuorollaan hiihtoletkan vetämisestä ja suunnistamisesta. Napsu pois -pyyntö kuului aika ajoin letkasta, tarkoituksena oli löytää sopiva etenemistahti maastoon ja hiihtäjien kuntoon sopien.

Maisemat olivat henkeäsalpaavat, ruuhkaa ei ollut ja hiihto oli melkoista mindfulness-tykitystä alusta loppuun.

Matkan aikana eläinkunnan edustajista esittäytyivät hirvi, kettu ja riekko. Tuoreista jäljistä päätellen myös ahma seurasi retkuettamme läheltä useana päivänä.

Yhtenä yönä majoituimme ns. hätämajoitteissa

Teimme lumiluolat sekä iglun. Lumen koostumus oli mielenkiintoista, siitä sai sahattua suuria ”tiiliä” iglua varten ja tiilet kestivät rankemmankin käsittelyn erittäin hyvin. Lumiluola kaivettiin lumiseen rinteeseen. Ilma-aukot takasivat hapen saannin ja lisäksi luolassa paloivat kynttilät, todentamaan hapen riittävyyttä. En ole aiemmin nukkunut lumiluolassa ja kokemus oli erittäin miellyttävä.

Vaatteet ja ruoka

Vaatteiden osalta nostaisin esille muutaman partikkelin, jotka huomasin itselläni hyvinkin toimiviksi. Hyvä taukotakki, toppahame, taukotossut leiriin (T-taukotossu) sekä monojen sisään tulevat höyrysulkusukat, jotka estävät monon kastumisen sisältäpäin sekä mononsuojat, jotka suojaavat monoa ja antavat lisälämpöä.

Ruokapuolella ravinto keskittyi helppoihin riisi-, nuudeli-, couscouspohjaisiin tuottaisiin, joita höystin lisäksi kuivatuilla kasvisproteiineilla, sienillä ja kasviksilla. Pakkasin päivän ruoat annospusseihin, jotta telttaan ei tarvinnut viedä koko ruoka-arsenaalia mukana.

Viikon vaellus on vain pieni raapaisu tätä harrastusta, mutta sen aikana saa hyvän kuvan siitä, mistä arktisessa hiihtovaelluksessa on kysymys.

Reissullamme keli sattui enemmän kuin kohdalleen: aurinko paistoi suurimman osan matkaa pilvettömältä taivaalta, upeat revontulet useana iltana tähtitaivaan kera, pakkasta parhaimmillaan -26°, yhtenä päivänä topakampi tuuli.

Toimiva ja turvallinen konsepti, hyvät olosuhteet, hieno porukka, asianmukaiset välineet sekä hyvä ennakkovalmistautuminen takasivat mielestäni onnistuneen retken.

Mitä tekemistä artikkelin otsikolla sitten on vaelluksen kanssa?

Telttamme oli Helsportin tunneliteltta ja keittiminä kaksi bensakeitintä kolmella polttoainepullolla. Parin ensimmäisen päivän aikana toinen keittimistämme ei tahtonut toimia millään: teit sitä tai tätä, niin aina oli hätä. Jaakko kävi useammankin kerran keitintä huoltamassa, kiitos siitä, kunnes syyksi paljastui vika polttoainepullon pumpussa ja pullon tiivisteessä.

Epäonninen telttakuntamme nimesi itsensä tämän vuoksi Hell’s kitcheniksi.

Ja muuten, taitaa olla itselläni edessä tunturisuksien ja sopivien makuupussien hankinta….

Tarkemman matkakuvauksen reitteineen on kirjoittanut telttakaverini Tytti Erähiilloksilla-blogiin.

Revontulikuvat: Tytti Alastalo

2 vastausta artikkeliin “Hell’s Kitchen open in Sarek”

  1. Moikka, suunnitteilla on juurikin samanlainen reissu Sarekiin. Tuo kuntopuoli kiinnostaa ja mietityttää. Millaisella treeniohjelmalla valmistauduit?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.