Tölttiä ja huikeita maisemia

Hapanmaitoa, mysliä, banaania ja fariinisokeria – islantilainen aamiainen nautittu, joten hyppää satulaan ja lähde mukaan ratsastusvaellukselle Pohjois-Islantiin!

Muutama vuosi sitten toteutin yhden haaveeni ja matkustin Islantiin. Toinen haave toteutui myös, koska tein reissussa 300 kilometrin pituisen islanninhevosvaelluksen.

Osallistuin Ishestarin kansalinväliselle reissulle ja vaelsimme Itä-Islannin tuntureilla vapaana kulkevan hevoslauman kanssa. Vaihdoimme päivän aikana hevosia 2-3 kertaa.

Sen verran hurahdin tuohon kummalliseen maahan ja näihin hevosiin, että säästäminen uutta reissua varten alkoi saman tien.

Kesällä 2016 suuntasin toistamiseen tarujen saarelle kohti pohjoista ja uutta vaellusta varten

Yhdeksän hengen suomalaisporukkamme odotti innoissaan matkaa Fjördurin vuonon erämaahan, jossa ei ole ollut enää vakituista asutusta 1940-luvun jälkeen. Seuranamme olivat vain persoonalliset islanninhevoset, linnut, naalit sekä upea luonto trolleineen, menninkäisineen ja taruineen. Sekä tietysti hyvät eväät!

Oppaana meillä oli Satu Rämö, tuo Islannissa asuva mainio persoona ja monitoiminainen, joten reissusta tulisi varmasti hauska ja antoisa. Järjestävänä tahona meillä oli Polar Hestar ja sen kokenut isäntä sekä upeat hevoset.

Erämaahan mukaan pakkasimme satulalaukut ja lisäksi mukaan lähti muutamia kanto-ja vaihtohevosia kuormineen, tällä kertaa ei ollut mukana hevoslaumaa.

Etenimme henkeäsalpaavissa maisemissa ja pidimme sopivasti taukoja, jotta hevoset (ja ratsastajat) saivat levätä ja syödä. Islannin erämaissa ratsastaessa upeaa on se, että liikennettä ja vastaantulijoita ei ole.

Matkan aikana saimme kuulla Islannista faktaa ja fiktiota, siis anteeksi – kyllä menninkäisiä on oikeasti olemassa.

Maasto oli hyvin karua ja ajoittain mietin, mihin ja miten päin hevoset jalkansa laittavat, jotta tästäkin maastosta selvitään. Edessä oli nimittäin todella jyrkkiä ja kivisiä ylä-ja alamäkiä, kapeita polkuja ja jokien ylityksiä sekä ns. luonnonesteiden hyppäämistä, koska osa hevosista ylitti pienenkin puron tai ojan komealla pompulla. Edellisen kerran kokemuksella tiesin, että nämä pollet kyllä hommansa hoitavat, jos vain ratsastaja hoitaa oman osansa.

Päivän päätteeksi hevosille tehtiin narusta ja kepeistä laidunalue, jolle pollet kirmasivat piehtaroinnin jälkeen seuranaan vapaasti laiduntavat lampaat.

Yövyimme makuupusseissa erämaamökeissä, jotka vastaavat Suomen vuokra- ja autiotupia. Naisporukallamme oli ruhtinaaliset oltavat, koska ruokahuollostamme vastasi hevostallin henkilökunta, joka on miesvoittoista.

Olipa kerrankin mahdollisuus istua ja ihmetellä, kun ruoka tulee sujuvasti pöytään ja tiskitkin hoituvat käden käänteessä, voi tätä elämän nautintoa!

AnnaLaaksoIceland05

Erikoisin tulistelupaikka elämässäni on varmasti ollut tämä Islannin syrjäinen erämaavuono. Olipa upea kokemus nauttia auringonlaskusta Atlantin rannalla, kun ajopuista tehty nuotio loimuaa vieressä.

Ratsastusvaelluksella Islannin erämaassa oleellisinta on oikea asenne, erämaahenkisyys ja maastoratsastustaidot, ei niinkään vuosissa mitattava ratsastuskokemus. Hieman hurjapää pitää myös olla, samoin avoin mieli, siinä eväät matkaan lähtiessä.

Ratsastus, niinkuin muukin retkeily, on mielekäs ja nautinnollinen laji sen suhteen, että sitä voi tehdä missä päin maailmaa tahansa.

Puolisoni kanssa reissatessa teemmekin usein niin, että hänen harrastaessa omia lajejaan, minä olen varannut itselleni ratsastusretkiä, joilla pääsee hyvin tutustumaan paikalliseen luontoon ja ihmisiin. Nautinnolliset laukkaretket merenrannalla Skotlannissa ja upea Saarenmaa on tullut tutuksi hevosen selästä käsin.

Vaellusta voi siis tehdä monella tapaa ja tämä on yksi niistä mieleenpainuvimmista tavoista, jälleen kilahtaa roponen säästöpossuun seuraavaa retkeä varten. Haaveista tuppaa aina ajoittain tulemaan totta!

//Anna

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.