Kuolemankuoppien mysteeri

Keski-Suomen luontomuseolla se iski. Tiedonhalu.

”Kuolemankuopat” lukee pienessä lappusessa pyöreässä pienoismallissa, joka esittelee Keski-Suomen murroslinjaa, jonka päällä koko museo Harjulla sijaitsee. Jääkaudella jään eteneminen on pysähtynyt tässä kohdalla, jää on vetäytynyt takaisin, lähtenyt sitten taas etenemään ja murroslinjan maastonmuodot ovat syntyneet tästä liikkeestä.

 

Minähän käyn museolla nyt yhtenään opettelemassa kaloja. Kaksi kertaa minä ohitin tämän lappusen vain vähän ihmetellen, mutta kolmannella kerralla se ei enää onnistunut, kun opiskelutoverini jäi ihmettelemään nimeä ääneen. Mietimme nimen syntyä, olisiko se jonkinlainen teloituskuoppa sotavuosilta vai olisiko siellä tapahtunut onnettomuus tai surmatyö (yksi teoria on esitetty sivun lopussa ja murha.infon jutut jätän nyt tästä kertomuksesta pois, siellä oli villiinnytty).

Kuoleman kuopat jäivät mieleen pyörimään ja pian sinne olikin pakko mennä.

Nämä kuopat siis sijaitsevat käytännössä Jyväskylän Bilteman takapihalla. Alueella on paljon polkuja, jotka kiertelevät kuoppia ja kulkevat niiden keskeltäkin. Kartasta kuoppien sijainnin näkee selkeästi.

Kuoleman_kuopat_4417-35.jpg

Kuolemankuoppien supat ovat syntyneet, kun jäälohkare on painunut tähän kohtaan ja myöhemmin sulanut pois. Alueella on pieni ja suuri suppakuoppa vierekkäin.

Kiipesimme mutaista rinnettä Bilteman luoteen puoleiselta kulmalta ylös ja lähdimme kiertelemään polkuja. Ensimmäisenä huomasimme, että tämä ei ole tuntematon paikka kaupunkilaisille, vaan vastaamme tuli jo ennen ensimmäistäkään suppakuoppaa muutamia koirakkoja.

Polut olivat vielä umpijäässä, todella liukkaita. Tästä johtuen saimme varsinaiset kuoleman kuopat käydä tarkistamassa keskenämme: kukaan täysjärkinen ei tuota rinnettä näinä viikkoina kulje, mutta jospa keväämmällä taas.

Jotain mystistä tuossa kuopassa ehkä oli, sillä koiraa sai sinne vetää perässään: se ei olisi kovin mielellään tuonne tullut. Toki kyseessä voi olla sekin, että jouduimme etenemään lumisen metsän puolella ja maavara koiralla loppui kesken.

 

Syvällä kuopassa oli hiljaista ja kun alkoi tuulla kovaa, puut harjun päällä heiluivat hurjasti, mutta kuopassa ei tuullut ollenkaan. Kuopan pohjalla oli paljon lunta ja kun keli oli plussalla, vain polun kohta kannatteli.

Omituinen lämmin tuuli puhalsi meitä päin, kun nousimme kuopan toista reunaa ylös: aivan yhtäkkinen lämmin puhuri. Se ei tullut uudestaan, mutta meitä se jäi ihmetyttämään, kun emme sille selitystä löytäneet ylämäestä.

Kävelimme vielä isomman kuopan reunoja ympäri ja ihailimme auringonlaskua ja hienoa maisemaa. Kesäkohdelistalle nousi taas yksi lähikohde: kun lumet ovat sulaneet, uskaltaisiko täällä yöpyä?

//Anne

P.S. Kuvien jälkeen vielä kaikki tieto, jonka onnistuin nopeasti tästä merkillisestä paikasta kaivamaan.

Kuoleman_kuopat_4417-93

Rinkkaputki Kesä

Eniten tietoa Kuolemankuopista sain Jyväskylän kaupungin yhdyskuntatoimen ympäristöosaston selvityksestä vuodelta 2007:

Jääkauden jäälohkareen sulamispaikkaan syntyneet suuri ja pieni suppakuoppa ja näitä ympäröivä pääosin kuiva kangasmetsämaasto, jonka länsilaidan rinteessä muinaisrantakivikko. Valtakunnallisessa harjututkimuksessa (1988) luokitus paikallisesti arvokas ja suositus soranotolta, rakentamiselta ja avohakkuilta suojelemiseksi. Kaakkoislaidan rinteessä on lehto, joka on metsäsuunnitelmassa luonnonsuojelullisesti arvokasta vanhaa metsää. Alueella on runsas polusto. Osin liito-oravan elinpiiriä.
Metsäsuunnitelmassa maisemametsää ja suojelualuetta 8,7 ha, asemakaavassa lehtokuviota lukuun ottamatta luonnonsuojelualuetta (9,4 ha), jolla maankamaran ainesten otto ja muut maaperää vahingoittavat toimet sekä avohakkuu ja muu metsämaiseman merkittävä muuttaminen ovat kiellettyjä. Kaupungin omistuksessa.

Lähde: Jyväskylän merkittävät luontokohteet – Jyväskylän kaupunki, Yhdyskuntatoimi: http://www2.jkl.fi/kaavakartat/viherosayleiskaava/luontoselvitys_2007.pdf

Nimen ”Kuolemankuopat” alkuperä taas voisi olla tämä, jonka löysin Lohikosken asuinalueillan muistiosta vuodelta 2011:

Keskustelussa esiin nostettiin vielä erityisesti alueen luonto ja niin sanottu ”kuoleman kuoppa” – asukkaat esittivät toivomuksen, että se säilytettäisiin. ”Kuoleman kuoppa” on jääkauden jälkeensä jättämä alue, jolle pääsee Ukonniementieltä. Kuoppa on metsittynyt, joten se ei erotu kovin selvästi. Nimen kerrottiin tulevan siitä, että aikanaan kuoppaan on ajettu riistaa.

Mistä kaikki alkoi:

Keski-Suomen luontomuseoon (Jyväskylän yliopiston tiedemuseo) on vapaa pääsy. Museo on avoinna ti-pe 11-18 ja la-su 12-17 ja se sijaitsee Harjulla Vesilinnassa, osoitteessa Ihantolantie 5.

Yksi vastaus artikkeliin “Kuolemankuoppien mysteeri”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.