Luonnosta terveyttä

Tänään on maailman terveyspäivä. Teemana vuonna 2017 on masennus ja mielen hyvinvointi. 

Minulle retkeilyn ja vaeltamisen mielenterveysvaikutukset ovat kiistattomat ja aion jatkaa hyvällä tiellä. Mahdollisesti tulevana yrittäjänä vien myös muita luontoon, jos suunnitelmani yritystoiminnasta sitten joskus toteutuvat.

Olen aiemminkin puhunut omaan masennukseeni auttavasta ulkoilusta ja koen, että luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset ovat monipuoliset ja ne tukevat toisiaan: kroppa saa pientä rasitusta ja kunto kasvaa, mieliala paranee aistivirikkeistä. Parempi kunto, parempi mieli.

Metsä ei arvostele vaan antaa meidän olla oma itsemme.

Itselleni tosi tärkeää on myös retkeilyn monipuolisuus seuramielessä: joko sosiaalisena tiimitoimintana, syvällisten keskustelujen mahdollistajana pikkuporukassa tai ypöyksin omien ajatusten kanssa. Tätä yritän kehittää itsessäni myös muiden liikkujien huomioimisessa: kaikki eivät halua jutella nuotiolla ventovieraiden kanssa.

Oikein pitkä reissu ominpäin on vielä kokematta, mutta sekin on edessä, sillä päänsisäiset myrskyt vaativat vielä taltuttavaa hiljaisuutta.

 

Puhun mielelläni ennaltaehkäisevästä mielenterveystyöstä ja aktiivisen elämän puolesta: en sano, että vakavasti masentuneen pelkkä ulkoilu nostaisi ylös suosta, mutta ei se haitaksikaan ole.

Työelämän mielenterveys

Työelämässä usein puhutaan tykystä ja tyhystä, minusta taas tärkeintä on vapaa-ajanhyvinvointi eli hyvä ja aktiivinen vapaa-aika, josta saa potkua työhön, jonka sisältöön on joskus pienemmät mahdollisuudet vaikuttaa.

Jos työnantaja panostaa siihen työn suunnitteluun, johtamiseen ja työoloihin, elämänhallinta on varmasti hyvällä mallilla. Työnantajan puolelta tämä on osittain lakisääteistä ja osin oikeaa välittämistä.

Työpaikkaa ei kaikilla ole, työpaikan vaihtaminen voi olla taloudellisesti vaikeaa, eivätkä kaikki työt todellakaan ole aina niin hehkeitä, mutta kun vapaa-ajan paketti on kunnossa, tylsääkin työtä osaa ajatella eri kantilta.

Itselläni työssä on ollut monta vuotta teknistä asiakaspalvelua ja jokaisessa kontaktissa lähtökohtaisesti vika tai ongelma. Tämä on tehnyt tepposet muistille: muistan älyttömän määrän työhön liittyviä yksityiskohtia, mutta minun on vaikea opetella kaloja tai muistaa, mihin aikaan kaveri sanoikaan meidän menevän lounaalle.

Vaikka kyseessä onkin ns. aivojen kiehuminen, joka on yleistä tunnollisille suorittajille, osansa on ollut myös perussairaudellani masennuksella. Se aiheuttaa muistin huononemista kun jaksaminen on vähissä. Masennus aiheuttaa myös tarvetta ylisuoriutua niillä ajanjaksoilla, kun ei ole maassa, ikään kuin kompensoida aiheutettua vajaakuntoa.

Toisaalta sekään ei ollut ihan itse suunniteltua, että pian olen työstä vapautettu.

Työsuhteet ovat kaiken kaikkiaan erittäin epävarma pohja elämälle, sillä suuretkin yritykset lomauttavat ja irtisanovat ja aina se tulee yllätyksenä kohteelle.

Stressi työpaikan menettämisen pelosta yhdistettynä jatkuvaan yksityiskohtien muistamiseen ja niiden muuttumiseen, avokonttorissa työskentelyyn ja kasvaviin vaatimuksiin, niin kenellä tahansa on tekemistä pysyä hyvävointisena työelämässä.
Se vaatii ponnistuksia vapaa-ajalla.

Niin paljon kuin omassa somekuplassani tehdäänkin töitä flow-tilassa, on pelkkää vau-efektiä, kehittämistä ja kehittymistä, kuohuvia juhlia ja selfieitä parhaitten tyyppien kanssa, oma työni ei sitä ole kuin vain puolet ajasta ja olenkin ihan tyytyväinen siihen, että aion nyt kokeilla jotain muuta: ensin koulun tiimoilta eräopasopiskelua ja sitten mahdollisesti yrittäjyyttä, jos vielä siihen kelkkaan uskallan hypätä.

Vaikka epäilenkin, että jonkinlaista muutakin työtä on vielä otettava vastaan tämän elämän kuluessa, haaveilen silti olevani enimmäkseen eräoppaan erilaisissa tehtävissä jo vuoden päästä.

Fyysinen terveys

Vaikka tämä päivä on teemaltaan mielen hyvinvointiin keskittyvä, huomaan löytäneeni myös fyysisen terveyden kehittämisen ulkoilmasta. Minulla on ollut ja on vieläkin ongelmia ylipainon vuoksi ja kunto on ollut aivan surkea, mutta luonnon löytäminen ja uusi ammattini erä- ja luonto-opas on auttanut minua. Se on asettanut positiivisia paineita: haluan jatkossakin olla hyvässä kunnossa päästäkseni nauttimaan vaeltamisesta ja hiihtämisestä. Varsinkin oppaana toimimisessa tarvitsen paljon enemmän kuntoa!

Laihdutusblogi tämä ei ole, vaan enemmänkin pohdintaa jaksamisesta, lähtemisestä ja toivottavasti onnistuneista kokemuksista.

Metsäpolulla käveleminen on tehokkaampaa, joskin kumma kyllä mukavampaakin, kuin asfaltilla tallustaminen: tasapaino kehittyy, välillä on esteitä ja reissussa myös rinkka tuo oman rasituksensa.

Kevään ja kesän mittaan aion kuntoilla itseäni kiinnostavilla tavoilla. Hyvä alku oli jo fatbike-testiajot Peurungassa vähän aikaa sitten!

//Anne

 

Mikä ihmeen Maailman terveyspäivä?

World Health Day

Maailman terveyspäivää vietetään aina 7. päivä huhtikuuta, joka on myös vuonna 1948 perustetun Maailman terveysjärjestön perustamispäivä. Jokaisena vuonna terveyspäivälle on valittu erityinen terveydellinen teema. Vuonna 2017 päivän teema on masennus ja mielen hyvinvointi.

Päivän aikana rohkaistamaan kansainvälisesti osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistäviin aktiviteetteihin. (Lähde: Suomen YK-liitto)

Rinkkaputki & terveysaihe muualla

Olin vastikään puhumassa aiheesta Sohvaperunasta eräoppaaksi Konneveden tutkimusasemalla järjestetyssä seminaarissa ”Luonnosta tuloa ja hyvää oloa” luontomatkailuyrittäjille. Usein näissä seminaareissa keskitytään markkinointiin: kuinka joku jossain meidät huomaisi? Tässä seminaarissa puhuttiin kuitenkin myös palvelun tuotteistamisesta ja paketoinnista sekä yhteistyön voimasta pienten yrittäjien kesken. Seminaari videoitiin ja kaikki materiaalit löytyvät täältä. En ole itse uskaltanut videota katsoakaan. 🙂

Järjestäjinä tuossa tapahtumassa oli kaksikin isoa hanketta, ensinnäkin Luontolähtöisiä palveluja Keski-Suomesta eli LuoKse ja toisekseen Kiehtova maisema: Rautalammin – Konneveden luontomatkailun kehittämishanke. Lisäksi mukana oli JAMK ja Visit Finland Outdoors.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.