Bensaa liekkeihin – talviretkihommia!

Väittäisin kaasun toimivan, kuten minkä tahansa muunkin kevyen aineen porttiteoriassa. Se johtaa kovempiin aineisiin.

Vastahan sitä sen kanssa panikoitiin ja nyt ei kiinnosta enää minkään räjähtely tai vaarallisuus. Huomaan onnistumisten tuovan itsevarmuutta ja rohkeutta.

Talvivaelluksella yksi todella hyvä keino tehokkaaseen ruoanlaittoon, veden sulattamiseen ja teltan tilapäiseen lämmittämiseen on bensakeitin. Retkikunnat käyttävät sitä vaikeissa olosuhteissa teltan sisällä.

Ihan alkajaisiksi sanon ja sanon sen vielä toisen ja kolmannenkin kerran, että täytyy tietää, mitä tekee ja olla tosi varovainen, sillä keittimen valmistaja ja teltan valmistaja kieltäisi nämä huvit kuitenkin. Teltassa väärin keitintä käytettäessä on sekä tulipalon että häkämyrkytyksen vaara. Oikein toimittaessa retkikunta on kuitenkin turvassa. Jos epäröit, harjoittele ulkona.

Teltan tulee olla tarpeeksi korkea ja keittimen laatikossa. Ilmanvaihto täytyy varmistaa.

Sen lisäksi, että vakuutus ei korvaisi vahinkoa teltalle, voi sinulle itsellesi käydä hassusti. Keittele siis sellaisissa housuissa, etteivät ne leimahda liekistä ja jotka estävät jalkojesi palamisen, jos kuuma vesi kaatuu päällesi. Pidä laatikon kansi vapaana ja sammutuspeite lähellä. Sytytä ja sammuta varovasti.

Sanomattakin on selvää, ettei tulen vieressä saa säilyttää tai heilutella muutakaan roipetta.

Ekat sytytyskerrat on hyvä hoitaa kaukana teltasta, vaikkapa pihalla. Valitse suojainen, mutta avoin paikka ja lue ohjeet huolellisesti ennen käyttöä.

impromptu_leanto_savo-35.jpg
Aina kannattaa ottaa isukki mukaan neuvomaan, varsinkaan jos hän ei tiedä, mikä tämä laite on. Laadukasta perheaikaa! Huomaa tyylikkäät asuvalinnat: ollaanhan maalla.

Turvallisuuden vuoksi tosiaan sekä teltassa että ulkona bensakeitintä tulee käyttää palamattomalla alustalla. Liekki tulee olla sammutettavissa missä tahansa vaiheessa.

Minulla on myös uusi laatikko keittimelle ja sen tarina onkin mielenkiintoinen.

Laatikkoni on prototyyppi numero #1 eräästä kotimaisesta design-tuotteesta nimeltä Absidi. Materiaali on pian myynnissä olevassa laatikossa tuotekehityksen myötä kevyempi ja ominaisuuksia parannettu, mutta olen ylpeä tästä hankinnastani ja toivotan Absidin tekijöille onnea ja menestystä hienojen laatikkojensa kanssa! Sivuilla lukee, että verkkokauppa avautuu pian. Olen lisännyt tuotteen kirjeeseeni joulupukille.

Kaikista näistä varoitteluista huolimatta olen sitä mieltä, että aika sähäkästi se vesi kiehuu ja ruoka valmistuu. Myöskään lämmitetyssä teltassa ei ole valittamista. Maastossakin keitin toimii oikein mainiosti.

Löysin sattumalta Primuksen pullon lähes ilmaiseksi, mutta keittimeni on MSR:n Whisperlite: se on hiljainen ja tehokas. Opettelin käyttämään sitä Ankarien avotunturien johdatuskurssilla ja se oli vaihtoehdoista edullisin.

Päijänteen kansallispuisto

Muista talviretkeilyvarusteista

Yhtenä päivänä juttelin muuten näistä varusteasioista erään henkilön kanssa. Hän mietti, miten paljon sitä tarvitseekaan kaikkea, että voi retkeillä talvella.

Ei tarvitse, vastaan hänelle.

Talvella voi ulkoilla ihan tavallisilla vaatteilla ja kerrospukeutumisella: kun liikut, tulee lämmin, kun pysähdyt, tulee hetken kuluttua kylmä.

Jos jää yöksi lähelle parkkipaikkaa laavulle, ei silloinkaan kummoisia vehkeitä tarvitse. Yksi yö menee kesäteltassakin (meidän luokan yksi ryhmä on nimeltään Kesätelttamiehet ja heillä meni kaksikin yötä kesäteltassa). Talvimakuupussi tulee, kun yhdistää päällekkäin kaksi kolmen vuodenajan makuupussia. Makuualustoissakin toimii tuplaus ja triplaus.

Jos aiot ruokailla maastossa tai viettää siellä useamman yön, suosittelen tarkistamaan varustelistauksen kuntoon. Laina- ja vuokravehkeet opettavat, millaisia kannattaa ostaa itselle ja kokeneemmilta kannattaa kysellä vinkkejä turvalliseen retkeilyyn.

Talviretket kannattaa ja pitää aloittaa päiväretkistä sekä yhden yön retkistä, niitäkin tehdä alkuun lähellä parkkipaikkaa olevissa kohteissa. Tungosta siellä ei ole talvisin.

Älä aloita bensakeittimen, ahkion ja talviteltan ostamisesta, sillä vaikka ne saakin hyvin myytyä eteenpäin, et vielä tiedä, onko tämä sinun juttusi.

Varustekierre alkaa vasta, kun haluat viettää puolet vuodesta tai enemmänkin lumisilla tuntureilla ja tehdä tätä ammatiksesi.

Minun juttuni tämä taitaa olla. #vaintalvitelttapuuttuu

Vakavasti koukussa talveen,
Anne

Tässä artikkelissa ei ole tarkkoja ohjeita keittimen käyttöön. Tarkat ohjeet bensa- tai muun keittimen käyttöön saat laitteen mukana. Jos sinulla ei ole ohjetta käytettävissä, pyydä apua sellaiselta henkilöltä, jolle laite on ennestään tuttu.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.