Kysymyksiä ja vastauksia

Minna Jakosuo Kuukausi yksin erämaassa -blogista heitti meitä Liebster Award -haasteella.

Olemme aikoinaan saaneet saman haasteen Stoori-portaalissa, mutta mikä jottei voisi kehua viime aikoina löydettyjä blogeja! Minnalle iso kiitos kunniasta, on ollut mukavia hetkiä kanssasi ulkosalla ihan vastikäänkin ja olet meidän idoli.

Mikä ihmeen Liebster Award?

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 10 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkkaa 5-10 Liebster Awardin ansaitsevaa blogia.
4. Keksi 10 uutta kysymystä nimitetyille.

liebster-award-logo-1

Haasteella suositellaan lukijoille omia tuoreita suosikkeja, alun perin tunnustuksen sai lähettää vain niille, joilla on alle 200 seuraajaa, mutta nyt näyttäisi siltä, että palkinto kiertää uudessa muodossa, jolloin sen voi laittaa myös isommille blogeille. Meidän palkinnot jaetaan tämän kirjoituksen lopussa!

Sitten kysymyksiin!

Vastaan nyt Minnan esittämiin kysymyksiin.

1. Miten sinusta tuli bloggaaja?

Olin kirjoitellut aiemmin blogia vähän kaikenlaisesta ”tavallisesta elämästä”, tuolloin blogin nimi oli Tavisvägen viitaten osoitteeseemme ja meihin taviksina ja sen blogin koti oli Savon Sanomien blogeissa. Retkeily alkoi jo siellä puskea muita aiheita enemmän esiin.

Keskisuomalainen avasi haun uuteen Stoori-portaaliin loppuvuodesta 2015 ja päätimme erikoistua ainoastaan retkeily- ja ulkoiluaiheisiin. Meidät valittiin Stooriin, jossa aloitimme jouluna 2015 ja sitten siirryimme omaan osoitteeseemme rinkkaputki.com keväällä 2016.

Omaan osoitteeseen siirtymisen myötä teimme päätöksen kirjoittaa kolme kertaa viikossa (talvella kaksi kertaa viikossa) aiempaa kevyemmällä otteella ja hakea myös vieraskyniä: aloittelevia kirjoittajia ja retkeilijöitä.

Yhteisöllisyys, vinkkien jakaminen, ihmisiin tutustuminen ja kaikenlaisiin mielenkiintoisiin tapahtumiin ja hankkeisiin pääseminen on minulle suurin kimmoke hakeutua bloggaajaksi.

Kynäkin viuhuu hyvään tahtiin, saisi hieman loitsutakin välillä. Minulla ei ehkä ole kovin hyvät tarinankertojan taidot, mutta kun olemme näinkin asiallisessa aiheessa, ne ovat toistaiseksi riittäneet. Tai oikeammin, kun olen toimistoelämän väsyttämä, ei tarinat lähde ihan itseä tyydyttävään liitoon, mutta siihen on onneksi tulossa muutos ihan pian.

Heikki taas on kiinnostunut valokuvaamisesta ja tämä on hyvä areena esitellä valokuvia ja kehittyä kuvaajana: olen siis hänen toistaiseksi ainoa asiakkaansa. Ilman Heikin kuvia nämä jorinat eivät kiinnostaisi ketään!

2. Mikä on parasta bloggaamisessa?

Kaikki ne tyypit, joihin on päässyt tutustumaan tämän blogin myötä! Esimerkiksi Retkipaikkaan pääsimme mukaan blogimme ansiosta. Lukijoiden kommentit ja tykkäämiset tekevät iloiseksi.

Hassua kyllä, tykkään myös tähän liittyvästä tilastonäkökulmasta: lukijamääristä, niiden kasvattamisesta ja seuraamisesta sekä somemarkkinoinnin opettelusta. Olen vähän nörtti.

Minusta on kiva suunnitella kirjoituksia pariksi kuukaudeksi eteenpäin ja onpa minulla ihan kalenterikin, johon merkitsen hyviä aiheita jo etukäteen. Luonnoksissa on aina paljon tavaraa odottamassa.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etten tekisi tätä intohimosta, ehkä juuri päinvastoin: minä teen tätä vain silloin, kun on inspiraatio. Sitten hyvä suunnittelu ja luonnoskasa kantaa kirjoitusblokkien yli niin, ettei blogiin tule taukoja, vaikka kirjoittaja makaisi sohvalla flunssassa ja/tai masennuksessa.

Ja kuten aiemmin mainittu: Vieraskynät eli Teemu, Ulla, Kaisa ja Anna auttavat omalta osaltaan pitämään yllä monipuolisuutta. Heille siitä iso kiitos!

3. Huonointa bloggaamisessa?

Tuskallisen hidas kehittyminen kirjoittajana.

Emme ole saaneet vielä koskaan huonoa palautetta, mikä toisaalta vain kertoo, ettemme ole kovin suosittuja vielä. Ehkä se on vasta edessä.

4. Paras kätevä reissuvinkki?

Pakkaa pienesti, stressaa luovasti ja muistele vasta vanhana.

5. Kohde, joka on aliarvostettu, mutta joka on ollut todella hieno?

Suomi.

Tämä on sellainen mutta, joka tulee jatkuvasti vastaan. ”Oi, miten hienoja kuvia teillä oli blogissa Lapista/Repovedeltä/Laukaasta! Kyllä meillä on ihana maa” ja pian sama ihminen kertoo, että varaa lennot Espanjaan luottokortilla: ”Ei olis varaa, mutta kun mä haluan lomalla jonnekin ja lapsetkin pääsee mukaan”.  Entäpä jos hyppäisit perheen kanssa autoon ja kävisit matkalla jossain päin Suomea?

Jos majoitus on liian kallis, yövy ulkona. Meillä on hienot jokamiehenoikeudet, kansallispuistot, luontopolut ja laavut ja oman 100 yötä ulkona -projektin tiimoilta olen huomannut, että aina on hyvä sää yöpyä ulkona. Kesällä myös ilman sen kummempia kalliita varusteita.

Matkailullisesti olisi vielä hienoa sekin, että saisimme tämän ”eteläisemmän kuin Lappi” -Suomen ulkomaalaisille myytyä, sillä kyllähän meillä on paljon mahtavia paikkoja muuallakin kuin pohjoisessa.

6. Valitse joku reissukuva, johon liittyy hyvä tarina ja kerro se.

Koiran kanssa makuupussissa

Kovassa pakkasessa Nyrölän laavulla en ollut ajatellut etukäteen, ettei koira viihdy makuupussissa yksin, vaan minun pitää olla siellä lämmittämässä sitä. Tämän ”mokan” ansiosta sain sitten istuskella ja ihailla luontoa laavussa aamusella ja Heikki ja Ulla tekivät ja tarjoilivat minulle aamiaista. Uskalla siis myös tehdä virheitä!

Tästä reissusta olen kirjoittanut sekä tänne meidän omaan blogiin että Retkipaikkaan.

7. Yksi ohje sille, joka harkitsee matkablogin aloittamista.

– Tule meidän matkaan! Rinkkaputkessa on mahdollisuus tulla mukaan vieraskynäksi, ohjeet löydät täältä. Juttuja voit kirjoittaa yhden tai yhden kuukaudessa ja kaikenlaiset ajatukset ovat tervetulleita, kunhan ne liittyvät liikkumiseen, ulkoiluun tai retkeilyyn.

Vastapalvelukseksi kirjoituksista ja kuvista me autamme sinua, jos haluat joskus aloittaa ihan ikioman blogin.

8. Pelottava kokemus, jota et ikinä unohda?

– Eräopasopiskelun myötä pelottavat ajatukset ovat väistyneet sellaisessa muodossa, että ne estäisivät toimimasta, mutta täytyy myöntää, että eka talviyö ulkona oli minulle hyvin huonouninen, koska luulin kuulevani suden askelia laavun ympärillä.

Väittäisin, että aika moni huono tai pelottava hetki on liittynyt ennemmin esimerkiksi auton juuttumiseen lumeen matkalla jonnekin eikä siihen varsinaiseen retkeen.

9. Kaunis matkamuisto, jonka haluat jakaa muille?

– Toinen hääpäivämme oli ikimuistoinen: aurinko paistoi, kiipesimme Pyhäkeron rinnetta ylös ja matkatoverimme Noora otti meistä tämän kuvan:

Pyhäkero

10. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua

-Tasan viiden vuoden kuluttua aion olla keväthangilla hiihtelemässä. Olisipa hienoa kirjoittaa sieltä teille juttu!

Meidän Liebster Award menee seuraaville blogeille

Emme painosta haastettuja vastaamaan haasteeseen omalla postauksella, jos se ei tunnu luontevalta, mutta haluamme kuitenkin kertoa omille lukijoillemme, että nämä blogit ansaitsevat lukuhetken:

Putkiaivomies – luonto kutsuu – Tänä vuonna luvassa esimerkiksi luontohelmiä Savosta!

Viikarivartti – melkein hullu tiedemies – Erittäin paljon erilaisia aiheita, mutta joka kerta mielenkiintoista.

Sinisen repun kirous – Mikko opiskelee erä- ja luonto-oppaaksi ja kirjoittaa monenlaisesta tekemisestä.

Reppu ja reissumies – Olli Järvenkylä, reppu ja reissumies vietti 100 päivää Urho Kekkosen kansallispuistossa. Jaksot löytyvät jo Yle Areenasta! Olen myös tilannut Ollin kirjan Mesenaatti-palvelun kautta ennakkoon, odottelen sitä innolla.

Vilzun retkiblogi – paljon asiaa varusteista.

Trailpaint – Tuomas ja Anna olivat kertomassa pitkästä vaelluksestaan eräässä tapahtumassa ja kuuntelin haltioituneena: kuinka rohkeita he ovatkaan!

Jos te palkitut ja samalla haastetut haluatte vastata kysymyksiin, ne ovat seuraavat:

 1. Mikä on blogisi slogan/jingle ja jos sinulla ei ole sellaista, mikä voisi olla?
 2. Mikä oli ensimmäinen retki tai aihe, josta kirjoitit ja miltä aloittaminen tuntui, millaisia odotuksia sinulla oli bloggaamisesta?
 3. Miten blogi asettuu suhteessa muuhun elämään? Onko se työ, harrastus vai salainen rakastaja?
 4. Jos aloittaisit nyt uuden blogin alusta alkaen uudelleen, mistä aiheesta se kertoisi?
 5. Mikä on parasta bloggaamisessa?
 6. Mikä on pahinta bloggaamisessa?
 7. Valitse yksi valokuva hetkestä, joka oli jollain tapaa todella tärkeä sinulle ja kerro miksi.
 8. Onko sinulla jokin matka tai tapahtuma tiedossa, jota odotat tällä hetkellä?
 9. Millainen retkien suunnittelija olet?
 10. Missä olet viiden vuoden päästä?

Jo aiemmin olemme palkinneet Liebster Awardilla CampaCaminon, jota tällä kertaa emme haasta, mutta suosittelemme! Muita aiemmin palkittuja en tähän hätään muistakaan, sillä vanha juttumme vuoden takaisesta Liebster Awardista oli kadonnut muutossamme omaan osoitteeseen.

//Anne

5 vastausta artikkeliin “Kysymyksiä ja vastauksia”

 1. Kiitoksia maininnasta ja muistamisesta! 🙂 Pitänee vastailla kysymyksiin ihan ajatuksella kunhan saan aikaa ottaa sen ajatuksen kiinni 😉

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.