Titityy!

Tulen pian hulluksi, koska kaikki pienet linnut kuulostavat samalta.

No ei vainiskaan, nehän kuulostavat kaikki erilaisilta, kun aiheeseen tutustuu syvemmin.

Lintuja pitää opetella erä- ja luonto-oppaana minun vuosikurssillani 82 erilaista lajia, joista suurimmasta osasta myös ääni. Sen lisäksi pöydällä ovat nyt kalat, sammakot, hyönteiset ja hämähäkit vaatimattomammilla määrillä, mutta samana päivänä huhtikuussa. Nisäkkäät on suoritettu kunnialla ihan vastikään.

Luonnontuntemus, tuo kompastuskiveni.

Ainoa aihe, joka aiheuttaa iltoihini hulluna pänttäämistä, sillä näitä en ole vaivautunut yläasteen jälkeen miettimään. Yleisimmät linnut toki tunnen, mutta 82 lintua on aika monta.

Aamulenkki160317-20
Joutsen.

Apuna minulla on open vinkistä Lintujen äänet-net ja Luontoportti. Liityin myös Facebookin ryhmään ”Suomen linnut”, mahtava ryhmä ja hienoja kuvia!

Yksi iso juttu on se, että Keski-Suomen luontomuseoon pääsee ilmaiseksi, kun yliopisto poisti sieltä pääsymaksut. Olen käynyt siellä lähes päivittäin tuijottamassa lasin läpi erilaisia kaloja ja lintuja ja joka kerta menee vahvemmin.

Kauhulla odotan tai no, olen jo tarttunut toimeen eli en vain odottele, mutta syksyllä ovat kasvit vuorossa: 124 kukkasta, kuusi sammalta ja 30 sientä ja käävät ja jäkälät samaan pakettiin. Kun näistä tenteistä selviän, toivoakseni taito pysyy yllä pitkään, sillä minun täytyy myöntää jo itsellenikin:

Linnut ovat aivan mahtavia, niitä seuratessa ja kuunnellessa sielu saa lepoa. On hienoa muistaa kasvien nimiä ja tunnistaa sieniä.

Hyvaaoloaluonnosta-24
Koskikara.

Paitsi jos yrität miettiä raivoisasti, mikä tintti, putkilo tai tatti se tämä nyt olikaan. Siksi ne pitäisi osata. Saadakseen luontokokemuksesta rauhaisamman.

//Anne

4 vastausta artikkeliin “Titityy!”

 1. Linnut on kyllä ihan huippuja! Tunnista 100 lintulajia-haaste on kyllä antanut kipinän omallekin hieman hiipuneelle tarkkailulle.
  Yksi hyvä sivusto lisää, lähinnä kuvalliseen tunnistamiseen tai omien (hieman epävarmojen) havaintojen varmistamiseen on http://www.lintukuva.fi, jossa on paljon suomalaisten huippukuvaajien ottamia lintukuvia. Sieltä löytää yleensä linnun missä asennossa vain ja eri pukuiset linnut hyvin edustettuina. Noin niinkuin maastotunnistusta ajatellen.

  Äänissä olisi itsellänikin tekemistä vaikka kymmenisen vuotta on lintuja tullutkin vaihtelevalla intensiteetillä tarkkailtua. Noissa sinun linkeissäsi olikin vähän paremmin noita ääniä kuin mitä aiemmin olen löytänyt, eli mennee itselläkin käyttöön. 🙂

  Antoisia lintuhetkiä sekä tsemppiä kaikenmoiseen tunnistamiseen!

  1. Kiitos! Minulla on semmoinen tunne, että tämä opiskelu ei jää tähän, ei siksi että pelkäisin reputtavani kokeen, vaan siksi että aito kiinnostus syttyi tämän opiskelun myötä. Minua on harmittanut aika usein, kun en tunnista lintuja ja niiden ääniä.

   Ja kiitos vielä tuosta vinkistä ja ole hyvä näistä (meidän open antamista). Lisäsin vielä tekstiinkin yhden vinkin, tuon Facebookin Suomen linnut -ryhmän, sen lisäsin itselleni jo joskus alkutalvesta, aivan mahtava ryhmä!

 2. Vau! Tämä kirjoitus hieman helpotti mieltäni, kun itsekin opiskelen eräoppaaksi ja nuo kaikki ovat vielä edessä. Näinhän se on, linnut ovat upeita yksilöitä eikä vaan tulevan eräoppaan päänsärky! 😅

  1. Hyvä, että olen avuksi. 😂 Ja siis itselle tuli nyt oivallus, että kaikki ne ”Voi harmi, kun en tiedä” poistuvat opiskelemalla.

   Käyn tutustumassa blogiisi, kiitos kun kommentoit!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.