Juvéninkoski: Parempi taukopaikka

Tampereen ja Jyväskylän välillä on useita erinomaisia taukopaikkoja.

Yhteistyössä Canonin kanssa: Jutun kuvat on räpsitty mainiolla Canon Powershot G7X Mark II:lla!

Helmikuisena lauantaiaamuna lähdimme sukuloimaan ja kun kotona sattui olemaan retkiherkkuja ja voileipätarpeita, teimme matkalle eväät ja Heikki sai valita pysähdyspaikan.

Odotin Kiviönniemeä, sillä siellä on käyty kerran jos toisenkin. Erehdyin.

Heikki päätti, että pysähdymme Jämsän tienoilla Juvéninkoskella. Talvikohteena tämä ei ollutkaan kovin suosittu, sillä tietoa löytyi vähän niukasti, mutta jos emme olisi päässeet perille koskelle asti, olisi eväät syöty autossa istuen.

Kosken vieressä on pikkuinen parkkipaikka, jolle jätimme auton ja laskeuduimme portaat alas komeiden myllynkivien väliin. Myllynkivet toimittivat eväshetkemme pöydän virkaa ja malttamattomina hörpimme teetä termarista. Mieli teki nimittäin tutkimaan vesiputousta myllynkivien takana.

Ensimmäinen plussa tälle taukopaikalle raittiista ilmasta ja rauhallisesta sijainnista! Eväätkin olivat erinomaisia.

IMG_9160.jpg

Varsinainen show kahvi- ja teetauon jälkeen oli tutkia, missä tuo koski oikein sulana aikana virtaa ja nyt jään alla vaanii, sillä emme halunneet kastella kenkiämme saati pöksyjämme tällä stopilla.

Kurkimme reunalta ja hahmotimme netin kuvista, missä olisi maata ja missä olisi alla virtaavaa vettä. Jää oli vyörynyt ensin putouksen reunalle ja sitten sieltä alas varsin mielenkiintoisina röykkiöinä.

Laskeuduimme varovasti liukasta rinnettä alas. Polun sijaintia emme tulleet tarkastaneeksi ja jälkikäteen totesinkin meidän liukuneen alas isomman putouksen rinnalla kulkevaa pienempää koskea, mutta etenimme puulta toiselle. Oikea polku menee ihan eri paikasta, sinne mennään tietä myöten ja alas toiselta puolen koskea.

Jäät voivat olla tällaisessa paikassa joissain kohti todella ohuitakin, emmekä halunneet rohkaista ketään peräämme jättämällä jälkiä kuohuvan kosken ylle.

Kurkistelimme jäiden sekaan ja kyllähän siellä vähän kuohuikin vielä, vaikka jää oli vanginnut vesimassat sisäänsä. Sula reikä seitsemän metrin korkuisen putouksen alla näytti siltä, etten halunnut sen sekaan pulahtaa.

Luin putouksen historiasta muutamistakin eri lähteistä. Suomen vesiputoukset -sivusto kertoi, miten koski on saanut nimensä.

Putouksessa on entisaikoina sijainnut mylly ja suksitehdas, minkä lisäksi joessa on harjoitettu tukinuittoa. Putous onkin saanut nimensä Partalassa 10.1.1907 syntyneen suksitehtailija Heikki Juvénin mukaan.~ Suomen vesiputoukset -sivusto

Keväämmällä vesiputous on komea näky, ja ollapa paikalla, kun jäät sulavat ja paukkuvat alas! Tällainen massa jäätä ei varmaan ihan heti ensimmäisenä aurinkoisena kevätpäivänä sula pois, vaan vesi painaa ja sulattaa sitä sisältä kohti ulkopintaa ja kun pinnalla on enää ohut kerros, se romahtaa alas.

Kesätaukopaikkana Juvéninkoski mahtaa olla hieno: koski ja putous ovat hieman rauhoittuneet kevään tulvista ja vähän matkan päässä putouksen alaosasta on lampi, jossa voi käydä uimassa.

Kevään paras tauko eli #luontotauko

Onko sinulla mielessä erilaisia taukopaikkoja? Me matkustamme usein Jyväskylästä seuraaviin kohteisiin: Varkaus, Tampere, Sastamala, Vantaa, Lappeenranta, Lappi. Vinkit näille reiteille ovat aina tervetulleita, sillä kaikella kunnioituksella, ne huoltoasemat on jo nähty.

Vinkit näistä ja oman reitin varrelta löytyvistä hyvistä taukopaikoista voi kommentoida tähän tai voit lisätä Instaan ja Twitteriin tunnisteen #luontotauko ja #rinkkaputkenmatkassa.

Etsitään itselle ja yhdessä parempia taukopaikkoja!

IMG_9150.jpg

Ajo-ohje: Juvéninkoskelle käännytään ysitieltä ja osoitteeksi voi valita navigaattoriin Partalantie 194, Jämsä.

Ihan kosken naapurissa on kaksikin huopatossutehdasta ja siten myös kaupallisia taukopaikkavaihtoehtoja:

Alhon Huopatehdas Oy. Tehdasta kohti olevassa kyltissä oli kaffekupin kuva, joten sieltä taitaa saada taukoeväät, jos niitä ei muistanut tehdä koskelle mukaan kotona. Tehtaanmyymälä sopii sivujen mukaan myös isommalle ryhmälle vaikkapa lounaspaikaksi!

Toinen tehdas tekee ja tehtaanmyymälä myy Lahtiset-huopikkaita. Heidän huopikkaat herättivät mielenkiintoni.

Hauskaa, että samalle kylälle mahtuu kaksi huopatossutehdasta!

//Anne

Kesäinen juttu ja mahtavat kuvat Juvéninkoskesta: Retkipaikka, Upe Nykänen: Juvéninkosken vesiputous, Jämsä

4 vastausta artikkeliin “Juvéninkoski: Parempi taukopaikka”

  1. Jos pohjoiseen ajelee Tornion kautta niin ehdoton taukopaikka on Kukkolankoski. Upeat maisemat nauttia eväitä ja samalla voi seurata siian lippoamista. Ja pikkuisesta kahvilasta on aivan pakko ostaa aina mukaan varras- tai savusiikaa, parempaa saa hakea! Jos on oikein kunnolla aikaa niin siika pakettiin ja Aavasaksalle piknikille, hipoo jo täydellisyyttä!

  2. Pohjoiseen mennessä Napapiirin retkeilyalue vähän Rovaniemeltä pohjoiseen. Tasainen telttapaikka kosken rannassa, auton saa ihan lähelle parkkiin. Keki-Suomesta matkatessa just hyvä paikka jäädä yöksi. Etenkin jos matkustaa ajokortittoman kyytiläisen kanssa 😉

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.