Kun Korpi-Jaakolta kantti petti

Talviretkeily on kuulostanut hieman epämukavalta ja monta kertaa olen herännyt kylmältä laavulta tai huurteisesta teltasta miettien, että onhan tämä aika raaka herätys, mutta kuulunee asiaan.

Silmäni avautuivat tällä viikolla, kun osallistuin jo aiemmin hehkuttamalleni Korpi-Jaakon vetämälle Ankarat avotunturit -johdatuskurssille. En ole koskaan aiemmin ymmärtänytkään, miten mahtavaa talvivaellus voi olla, kun kamppeet ovat oikeat.

Olen ollut intopiukeana jo aiemmissa kylmissä olosuhteissa armeijan suksilla, huonosti liukuvalla laina-ahkiolla ja heikosti toimivalla kaasukeittimellä ja voitte kuvitella, mikä uusi maailma eteeni nyt avautuikaan.

Kurssimaksuun sisältyi oikea talvivarustus: Halti Grönlanti -teltta, Paris-pulkka ja bensakeitin.*

Kaikki välineet testattiin satamassa aamuisen teorian jälkeen, teltat pystytettiin kerran ja keittimet sytytettiin, sitten kaikki pakattiin ahkioihin ja lähdettiin matkaan.

Mukaan lähti mainio eräopastoveri Mikko, jonka kanssa olimme jo Padasjoen satamassa niin riemuissamme, ettei menoa haitannut edes lumeton Päijänteen jää saati molemmilla jaloissa roikkuvat SA-kaupan sukset. Mikko on muuten sellainen telttapari, että oma osaamattomuuskin jotenkin katoaa, kun tehtävät suoritetaan jämptisti ohjeiden mukaan.

Päijänteen isojen selkien lumettomuus oli samaa luokkaa kuin edellisellä reissullani Outdoor Siskojen kanssa, mutta koska olen sitkeä ja oppinut jo oikeat etenemistekniikat yhdistelmällä, jossa sukset on B-luokkaa ja retkiluistimet pinnoitteelle parempi vaihtoehto, en juurikaan masentunut tästä eikä se käynyt jalkoihin ollenkaan. Joudun tosin opettelemaan hiihtämisen ja ahkion vetämisen täysin uudelleen, jos Keski-Suomeen koskaan enää tulee kunnon umpihankia.

Kuten Jaakko retkellä sanoikin:

Olosuhteista tehdään elämyksiä.

Tällä reissulla muita erinomaisia eräoppaan ohjenuoria taisi olla vielä se, että ei merinovilla haise, vaan ihminen siellä sisällä, mutta siitä sitten lisää toisella kerralla. Muutoinkin ilta lämpimässä teltassa jään paukkaessa oli hysteerisen hauska ja kaikki jutut väsyneenä hyviä.

Sulatimme kaiken juoma- ja kokkausveden lumesta ja käyttäydyimme muutenkin kuin äärimmäisessä talviolosuhteessa kuuluu: söimme tukevaa ruokaa, poistuimme teltasta vain lyhyiksi ajoiksi (täydellistä tähtitaivasta ihailemaan ja moikkaamaan muita) ja mussutimme ihan liikaa suklaata.

Aamusella erittäin taloudellisen oman energian käytön mukaisesti laskimme Mikon kanssa, mikä aika meiltä menee teltan purkamiseen ja ahkioiden pakkaamiseen, että saisimme maksimiajan mukavassa ja lämpimässä teltassa korkeintaan muutamia aamuvalokuvia lukuunottamatta.

Tulos oli se, että teltta oli kasassa ja ahkiot lähtövalmiina vartti ennen lähtöaikaa, kuten kaikilla muillakin. Olihan matkassa pelkkiä eräopasopiskelijoita, joten lähtöaika oli iskostunut jo kaikkien päähän.

Teltan kasaaminen rullalle ahkion päälle: 14 minuuttia. Onnistuu kiireessä nopeamminkin!

Takaisin päin hiihdellessä jää oli edelleen melko lumeton, mutta kotimatka tuntui liian lyhyeltä. Olisin voinut jäädä telttailemaan Päijänteen saariin vielä muutamaksi yöksi, sillä tämä seikkailu vei nyt mennessään!

//Anne

P.S. Otsikko muuten viittaa vetäjämme Korpi-Jaakon suksen kantin rikkoutumiseen reissussa ja on klassinen klikkiotsikkoviritelmä, mutta Mikko sanoi etten uskalla ja Jaakko kertoi jo, että puhuu asiasta opettajani kanssa, joten menköön! Toivottavasti into tarttuu tästä kirjoituksesta ja muutamista kuvistani ja menette kaikki Jaakon kurssille tekemään olosuhteista elämyksiä!

*Merkit voivat vaihdella telttapareittain, mutta kaikki Ankarien avotunturien kurssien teltat ja ahkiot ovat hyviä. Makuupussin ja sukset olisi saanut vuokralle, ellei omia ole.

3 vastausta artikkeliin “Kun Korpi-Jaakolta kantti petti”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.