Lähtisitkö sinä kanssani yhdeksi yöksi metsään?

Outdoor life coach täällä taas! Palataan aikaiseen syksyyn ja kouluviikkoon numero 2.

Ope laittoi Wilman kautta viestiä, että olemme menossa Isojärven kansallispuistoon yhdeksi yöksi tiistaina. Me päätämme yhdessä reitin, yöpymispaikan ja teemme ainakin yhden ruokailun kimpassa. Varusteita saa lainaan koululta tarvittaessa.

Päässäni vilistivät erilaiset vaihtoehdot. Kärsin liiasta intoutuneisuudesta, kun piti sai tehdä suunnitelmia, joista valitaan paras vaihtoehto eli vähän niin kuin kilpailu.

Päässäni oli ensin kaksi vaihtoehtoa.

Pitkä lenkki eli kahden päivän kävelyt yhteensä 20 kilometriä, merkityt polut ja ohjelmana lähinnä veneenvuokrausta ja nuotioruokailua, reitti Heretty-Kalalahti-Heretty (rengaslenkki). Tällaisesta retkestä itse haaveilen Isojärvelle, olenhan nyt nähnyt reittejä Heretystä Vahterjärvelle asti.

Lyhyt lenkki eli Vahterjärvelle ja ilman reppua ympäristön tutkimista siellä, sellaisen reitin me vedimme silloin retkeilykurssilla, eli vasta-alkajina ja silloin se oli oikein passeli kierros sille porukalle. 11 kilometriä.

Sitten aloin hakemaan lisätietoa Googlesta. Hyvä vaihtoehto: Vahterjärven laavulle yöpymään ja siitä molemmat isot rengasreitit ilman rinkkaa. Taas hyvä idea, mutta ei ollut kahta kokonaista päivää aikaa ja ”jotain erikoista” puuttuu.

Sitten löysinkin Retkipaikan yhden kohteen Kuhmoisista, kansallispuiston vierestä, nimittäin Valkulamminvuoren luolat. Ehdotukseni olisi siis rengaslenkki Vahterjärvelle yöksi ja mennessä reitiltä pisto tuonne luolille.

Reitin pituus olisi noin 11 kilometriä + noin 3 kilometriä pisto luolille kansallispuiston sisältä ulos. Harjoittelisimme lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia maastossa ja liikkuisimme myös merkittyjen polkujen ulkopuolella.

Tässä kuvankaappauksessa näette suunnittelemani reitin suurinpiirtein:

sieppaa
Kuvankaappaus kansallispuiston sivulta: esite. Tämä riittää ehdotuksen suunnitteluun, reitin suunnistamiseen tarvitaan tarkempi kartta. Osoite: luontoon.fi/isojarvi

 

Täystyrmäys

Kun pääsin kertomaan reittisuunnitelmastani koulussa maanantaina, ope tyrmäsi sen välittömästi.

Ei, ei ehditä, hän sanoi.

Etenemisvauhti ei voi ryhmän kanssa olla enempää kuin 1-2 km/h ja ruoanlaitto on päätarkoituksemme tällä retkellä. Tekemäni suunnitelma sopii kokeneille retkeilijöille, ei aloittelijoiden ryhmälle.

Asiakasryhmän kanssa suunnitelmani olisi johtanut nälkään, kiukkuun ja kiireeseen, jolloin tapaturmien riski olisi noussut.

Päädyimme Kuorejärven laavulle yöksi, mutta ehdotuksestani kävimme ensin Valkulamminvuorilla tutkimassa luolastoa. Halusin kuitenkin jakaa oman ehdotukseni teille, vaikkei se tällä kertaa mennytkään läpi. Joku muukin voi innostua noista luolista, ne oli kyllä tosi makeat! Toteutuneesta retkestä kerroinkin teille jo aiemmassa jutussani.

Ja tärkein vielä lopuksi: mitä minä opin tästä?

Vähennä kilometrejä, lisää ohjelmaan väljyyttä, sillä ryhmän kanssa liikkuminen on hitaampaa.

Jätä aikaa kokkaamiselle.

Ota selvää, mikä on retken kohderyhmä (oman ehdotuksen olin suunnitellut eräopasryhmälle, koska en tiennyt meidän olevan jonkinlainen tutkimuksen mukainen asiakasryhmä).

//Anne
Lähteet suunnitteluni tueksi:

Kartta luolastolle.

Kuvat aiemmalta retkeltä Isojärven kansallispuistoon.

Yksi vastaus artikkeliin “Lähtisitkö sinä kanssani yhdeksi yöksi metsään?”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.