Varaston täydeltä tavaraa

Onkohan tämä käymässä ongelmalliseksi? Olen ostanut jo, en suinkaan monta kerrosta, vaan monta kierrosta yöpymiskamppeita.

Ensin muutama huomio: Nämä tuotteet ovat itse valittuja ja itse ostettuja eikä mukana ole tuotetta, josta olisimme saaneet alennusta tai jotka olisimme saaneet suoraan veloituksetta blogin kautta. Sen sijaan tuotteita on metsästetty tavallisista, kaikkien ulottuvilla olevista alennusmyynneistä ja käytettyinä.

Tavallaan poikkeuksena tästä, vaikkei suoranaisesti blogiin liitykään, on Pinguin-makuupussit, joista yhden olen saanut Tunturiin.fi-sivustolle kirjoitettavaa sisältöä vastaan. Tästä makuupussista kuulin ensin kaverilta, joten sikaa säkissä en lähtenyt tavoittelemaan. Olen ostanut näitä makuupusseja kaksi kappaletta lisää itse, joten meidän käyttöön ne ovat oikein käyttökelpoisia.

 

Minulta kysytään usein, millaisia varusteita käytän, joten tämä on melko yksityiskohtainen listaus merkkeineen ja malleineen.

Nämä tuotteet eivät mielestäni ole kovinkaan erottuvaa ja laadukasta tavaraa, sillä sellaiseen minulla ei ole vielä ollut varaa, ottamatta lukuun uusimpia Expedin makuualustoja ja Deuterin rinkkoja, joita ei välttämättä tarvitse enää vaihtaa kevyempiin.

Tämä on myös historiakirjoitus meidän yöpymisvarusteistamme, sillä kaikenlaista on roudattu metsään ja takaisin, jospa joku voisi välttää aloittelijan virheet meidän tarinamme ansiosta. Aiemmin vastaava on tehty ruoanlaittovehkeistä, kun siirryin Trangiassa kaasuun. Tuohon tarinaan on lisätty pieni kaasuopas jutun loppuun.

Riippumaton jätin pois tänään, siitä on kerrottu näissä aiemmissa jutuissamme.

Ensimmäinen retki lähestyy (pari vuotta sitten)

Alussa oli ajatus, että kokeillaan nyt vähän tätä ulkoiluhommaa, tykätäänköhän me siitä edes ja näillä melko vaatimattomilla lähtökohdilla ostimme SPR:n Kontti-kirppikseltä Haltin putkirinkan ja teltan.

Suo

Kuollaksenikaan en muista tarpeitten hintoja, mutta ei siinä yli kahtakymmentä euroa kärsitty. Siis yksi rinkka ja yksi teltta.

Teltta on McKinley, paketissa taisi olla valmistusvuosi 90-luvulta. Pohja pitää vettä vaikka lätäkköön laittaisi. Paino: varmaankin lähemmäs neljä kiloa. Oman aikansa huipputuote ja erittäin kelpoinen vieläkin!

Isojärven kansallispuisto

Varastossa oli vanha Haltin anatominen rinkka, jonka muistin epämukavaksi itselleni, joten Heikki testasi ystävällisesti itselleen! Selkäkipuhan siitä seurasi hänellekin.

Ostimme tarjouksesta kuitumakuupussin Heikille ja tämä on vieläkin käytössä perheemme ihmisillä, toisin kuin tuolloin käytössäni ollut kymmenen vuotta sitten ostettu ohut festarimakuupussi, joka on alennettu jo koiran autopediksi.

Onko muuten festareilla lämpimämpää, kuin muissa paikoissa, koska sinne myytävät kamppeet ovat käytännössä samoja kuin jos nukkuisi jääkylmään rahkasammaleeseen kääriytyneenä?

Makuualuset haettiin Prismasta, varmaan ohuempaa ja halvempaa solumuovia ei saa edes myydä, mutta vieläkin ne pyörivät mukanamme suojaamassa nykyisiä makuualustoja.

Yöllä oli viluista toukokuussa, mutta ei annettu sen haitata elämää luonnossa! Elimme näet jo tuolloin todeksi tämän vuoden Luonnon päivien kevätteemaa ”Villiinny luonnosta”.

Kustannukset tässä kohtaa: noin 150 euroa: alkuun siis pääsee edullisestikin, jos varusteita etsii kirppikseltä, lainaa tai vuokraa. Kallein oli Heikin makuupussi (kesäinen, comfort +6), mutta tarjoushaukalle tämä poisto lähti mukaan noin satasella.

Paino: teltta 4 kg. Muita varusteita ei ole koskaan punnittu, mutta mukana ne kulkivat.

Huonot varusteet kuitenkin alkavat ottaa päähän, koska ne painavat paljon eivätkä toimi. En usko, että SPR:llä on viikottain tarjolla tosi halpoja tavaroita, jotka olisivat kuitenkin vielä käyttökelpoisia.

Kalliit ja laadukkaat varusteet ovat melko kalliita ja edelleen laadukkaita myös käytettyinä, joten säästä rahaa, seuraa tarjouksia ja laita itsellesi uusien myyntikohteiden hälytys parhaista myyntiryhmistä Facebookissa, esimerkiksi Retkeily- ja vaellusvarusteita. Kun näet, mitä haluat, varaa se heti. Kaikki hyvä menee vartissa ja halpa kahdessa minuutissa.

Toinen kierros: Varusteleka, toimivaa mutta painavaa

Sen verran viluisena kaikkien vaatteiden etsiminen päälleen kesken yön kuitenkin ärsytti, että teimme hankintoja ennen seuraavaa retkeä.

Meillä oli edelleen putkirinkat, nyt jo kaksi, koska vanha varastosta kaivettu rinkka oli aiheuttanut Heikille selkäkipuja ja tori.fi:stä tai vastaavasta löytyi toinen putkirinkka lähes yhtä edukkaasti.

 

Varustelekan musta iso modulaarimakuupussi on kyllä lämmin, ei siinä mitään. Se myöskin hylkii kosteutta ja likaa niin, ettei siinä näy käytännössä ollenkaan käytön jälkiä, vaikka se on käynyt jo todella monessa paikassa. Se on jättiläinen, mutta koska putkirinkka vetää, se vetää myös jättiläisen. Ongelmat ratkaistu.

Paitsi että nämä varusteet painoivat kuin synti.

Olimme myös ostaneet Varustelekasta teltan, joka ei ole juuri koskaan päässyt tositoimiin. Se on ollut vain noin 10 yötä käytössä. Se sopii varmaan melko hyvin kauniin sään talviteltaksi, mutta se on aika painava kantaa mukana rinkkaan kiinnitettynä. Sekin siis painoi kuin synti. Ostoajankohtaan eli viime talvena talviretketkin jäi yhteen. Tuolloin nukuimme laavulla.

Jouluna tuo teltta oli meillä monta yötä putkeen käytössä mummolan pihassa – parkkipaikan vieressä siis. Lunta satoi, mutta teltta kesti painon, tuulikin, mutta senkin teltta kesti hienosti.

Jouluaatto

Kustannuslaskuri: makuupussi noin 70 euroa, toinen putkirinkka 15 euroa ja painava, mutta myöhemmin talvella melko kelpoiseksi todettu teltta 80 euroa, yhteensä 165 euroa.

Paino: tämäkin teltta noin 3,5 – 4 kg ja liian suuri kuljetettavaksi mukana. Makuupussi noin 2,5 kg ja liian suuri minun omaan rinkkaan, mahtui juuri ja juuri Heikin rinkkaan.

Kolmas kierros: Hylkäämme putkirinkat ja halvat teltat

Ennen Lapin reissua keventäminen alkoi vallata mieliämme ja kerran pikitien väärässä päässä tulikin villi ajatus, että jospa käydään vaan kokeilemassa. Scandinavian Outdoorin Outletissa oli ale menossa ja kun myönsimme itsellemme, että tänne tultiin ostohousut jalassa, jätimme kassalle tukon rahaa ja kannoimme ulos nykyiset Deuterin rinkkamme (kaupallinen yhteistyö, linkki vie Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan, tuote Deuter Aircontact 60 + 10SL).

Onneksi Heikin rinkka oli isompi, sillä minun Varustelekasta ostettu jättiläismakuupussini ei mahtunutkaan omaan rinkkaani. Ostohousuja oli kulutettu sen verran, ettei uuden makuupussin hommaaminen tuohon hätään mitenkään olisi onnistunut.

Itsetäyttyvät alustat olivat noin 70 euroa kappale.

Repovesi

Vaihdoimme siis makuupussit kantamisen ajaksi toistemme rinkkoihin ja marssimme Hetta-Pallaksen näillä kamppeilla. Meillä oli uusi telttakin, Marmot Vapor 3, joka tosin ei tahtonut kunnolla mahtua rinkan sisäpuolelle, eli meillä oli tavaroissa vieläkin liikaa sekä painoa, että kokoa.

Punainenhiekka

Kustannuslaskuri: rinkat 2 kpl yhteensä 330 euroa (tarjoushinta), teltta Marmot Vapor 3 noin 300 euroa. Itsetäyttyvät alustat noin 140 euroa.

Puolityytyväiset retkeilijät (tilanne kirjoitushetkellä)

Varusteiden viimeisimmässä päivityksessä kevyempiin jättiläismakuupussi on vaihtunut molemmilla vain vähän pienempään, mutta edulliseen kuitumakuupussiin (Pinguin Expert, comfort -9 astetta, hankittu 7gear.fi-verkkokaupasta), itsestääntäyttyvät kolmen vuodenajan alustat kuitutäytteisiin Expedin talvialustoihin (kaupallinen yhteistyö, linkki vie Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan, tuote Exped Synmat UL 9 M, R-arvo 6).

Pikku-Haapasaaren laavu yöpyminen

Viimeisin hankinta oli Helsportin teltta, joka mahtuu rinkan sisäpuolelle!

Rinkan sisäpuolelle!!!

Enää puuttuu kevyet ja pieneen tilaan menevät makuupussit kolmen vuodenajan käyttöön, mutta koska tosi pitkät reissut odottavat vielä ensi kesää, saa tämä hankintakin vielä odotella.

Kustannuslaskuri: 280 euroa makuupusseista, 105 euroa käytetystä Helsport Rondane 3 -teltasta (Facebookin Outdoor Siskojen kierrätysryhmästä) ja kaksi makuualustaa 300 euroa. Makuupussi on kelpoinen hinta-laatusuhteeltaan, teltta ei olisi voinut olla halvempi ja makuualustat olivat tarjouksessa, todella kevyet ja pieneen tilaan menevät.

Paino: makuupussit 2 kg / kpl, teltta 2,4 kg, makuualustat noin 600 g / kpl.

Teltta on aina kompromissi: tällä kertaa ostettu teltta painaa 2,4 kiloa, mutta paketti mahtuu jo rinkkaan. Teltta on vahvaa kangasta, mitä ei aina voi sanoa kaikista grammaamiseen tarkoitetuista malleista, joissa materiaalit ovat hassun tuntuisiakin: toki ne kestävät tavallista käyttöä, mutta niiden kanssa saa olla varovaisempi.

Helsportin Rondane 3, jonka ostin, on saatavana uudistettuna mallina kaupasta tällä hetkellä 449 euron hintaan ja kevyempi toverinsa eli superlight-versio (paino 1,79 kg) näkyi olevan jossain ulkomaisessa verkkokaupassa noin 800 euroa.

Summa summarum

Ei siis kokemukseni mukaan tarvitse ostaa kaikkea kerralla eikä minulla varmaan olisi ollut varaakaan. Eihän sitä tiedä, millaista hakee, jos ei ole kokemuksia mistään.

Voi siis näköjään ostaa ihan mahdottomasti kaikenlaista ja sitten ihmetellä, kun varaston ovi ei enää tahdo mahtua kiinni, kun siellä on yhdelle 60-luvun putkirinkkaiselle retkikunnalle varusteita.

Konmarittaminen ei vielä tule kyseeseen, sillä olen päättänyt testamentata nämä tavarat jollekin luontokeskukselle näyttelyyn, joka minusta tehdään kuoltuani tämän taakan alle erämaahan. Näyttely minusta varoittavana esimerkkinä siis tulossa!

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor

Huhtasuon laavu

 

Koiran kanssa makuupussissa

7 vastausta artikkeliin “Varaston täydeltä tavaraa”

  1. Millaisessa säässä ootte noilla Pinguin-pusseilla yöpyneet? Lämpötila lähinnä kiinnostaa, että pitääkö mainosmiesten lupaukset paikkaansa?

    1. Minä olen hyvällä talvialusellani (Expedin patja, jossa R-arvo 6) nukkunut Pinguinissa siinä -10 asteessa. Eli minulle tuo comfort pitää paikkansa melko täsmälleen, kun vain alunen on riittävän talvinen.

      Jos on enemmän pakkasta, laitan Haglöfsin comfort +6 Tarius-untuvapussin sinne sisälle. Tällä tavalla olen nukkunut jossain noin -25 asteessa useammankin yön mukavasti. Päällä merinovillaa ja kylmällä kelillä villapaita, pipo päässä ja jalassa jotkut Prisman unitossut.

  2. Mitä mieltä ootte olleet tosta Marmot Vapor teltasta? Onko ollut ihan laadukas ja kestävä?

    1. Hei Elisa, teltta on erittäin hyvä ja kestävä. Tykkään erityisesti sen vähän korkeutta lisäävästä suorasta seinästä alareunassa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.