Saalista talviverkoilla

Kaikkihan tietää, että ei ole kalamies eikä mikään jos ei 10 kg kalaa ole nostanut, pohtii vieraskynämme Teemu. Millaista saalista talviverkot ovat tuoneet?

Legenda 10 kg hauesta

Kaikkihan tietää, että ei ole kalamies eikä mikään jos ei 10 kg kalaa ole nostanut. Tätä haavetta ensimmäistä kertaa elättelin noin kymmenen vuoden ikäisenä kun isäni kanssa uistelin Kymijoella. Silloin saaliit jäivät auttamatta tuosta merkkipaalusta. Myös kalastus jäi pitkäksi aikaa tauolle. Jouduin tyytymään muiden kalamiesten narraamiin kaloihin ja heidän tarinoihinsa valtaisista kaloista.

Nyt innostus kalastukseen on taas kovaa! Talviverkot ovat olleet Kuolimolla kuukauden päivät ja saalista on tullut. Kertaakaan en ole joutunut tyhjin käsin paluumatkalle. Jo ensimmäisestä saaliista lähtien tiesin, että tämä on minun juttu. Enää ei huolettanut muiden varoittelut talviverkotuksen haitoista, päinvastoin. Odotan innolla sitä päivää kun pääsee käymään verkoilla. Kun verkoille menopäivä on lukittu, niin sitähän ei muuteta. Ei edes silloin kun on 25 °C pakkasta.

Vaimoni tosin epäili mielenterveyteni järkkyneen, kun sellaisella pakkaskelillä lähdin verkkoja kokemaan. Itse huusin oven raosta ”pukeutumiskysymys” ja lähdin kohti verkkoja.

Mitä siellä verkoissa on sitten ollut?

No vähän kaikkea. Ensimmäisellä kerralla mukaan tuli kaksi ahventa, hauki ja made. Ahvenista isompi oli 963 g, eli ihan kivan kokoinen yksilö.  Muilla kerroilla saaliskalat ovat olleet jotakuinkin samoja. Säyne ja särki ovat verkossa myös vierailleet. Verkon silmäkoko, 55 mm tuntuu olevan passeli. Verkkoihin jää juuri sopivankokoiset ruokakalat.

Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt ihan niin kuin elokuvissa on tapana.

Totuuden nimissä täytyy kertoa, että pieniä harmaita hiuksia kaljuuntuvaan päänahkaan sai aikaan verkon toisen pään hukkaaminen. Verkon takaisinvetovaiheessa pieni pikahaka petti ja verkonpää jäi jään alle. Melkoisen voimasana spektaakkelin jälkeen kokosin itseni ja tajusin että verkon saa kyllä ongittua jään alta pitkällä kepillä, jonka päässä on koukku. Verkon pelastus sujuikin ilman ongelmia.

Jäiden paksuunnuttua verkoille meno on helpottunut entisestään. Edellisellä kerralla ajoimme Timon kanssa autolla suoraan kokemisavannon viereen. Tässä välissä pitää antaa asiaan kuuluva varoitus: Autolla ajo jäällä vaatii kunnollisen ja paksun jään. Autolla ei pidä mennä jäälle, jos ei tiedä mitä tekee!

Aloimme Timon kanssa puuhastella jo totuttuun tapaan verkkojen kanssa. Timo alkoi avata kokemisavantoa, itse laitoin verkon takaisinvetonarun valmiiksi. Verkkoa ylösvetäessä alku tuntuu aina raskaalta, kun jään alla on koko verkko. Niin se tuntui nytkin. Kun verkkoa oli nostettu jo yli puolet, ensimmäinen kala tupsahti avannosta. Se oli noin 700g särki. Pieni pettymys alkoi painaa mieltä. Verkko lähestyi loppuaan ja tuntui todella kevyeltä vetää ylös. Sanoinkin leikilläni Timolle, että tarvitseeko tätä edes vetää ylös kun on niin kevyt.

teemu_fisher-5303

Ei siellä mitään enää ole. Kunnes..

Avannosta näkyi tumma hahmo. Aluksi luulin sen olevan kala, ehkäpä reilun kokoinen ahven. Mutta nopeasti tajusin että kyseessä olikin vain kalan pää! Se oli hauki, aivan tolkuttoman kokoinen. Pari verkon kiskaisua ja kala alkoi nousta avannosta. Samaan aikaan alkoi melkoinen huuto ja mökä kun kaksi mitään aavistamatonta verkon nostajaa alkoi imetellä saalistaan. Jos joku on internetin syövereissä törmännyt ”kahden kilon siika” – videoon, voin kertoa, että olimme aika lähellä sitä tunnelmaa.

Kun kala oli tainnutettu ja verestetty sekä asiaan kuuluvat kuvat otettu, vedimme verkon vauhdilla takaisin jään alle ja lähdimme kohti puntaria. Matkalla arviot painosta kävivät kuumana. Oliko tämä nyt se legendaarinen 10kg hauki? Voisiko se olla? Itse katselin silmät kiiluen puntarin numeroita. Olo oli kuin Esson baarissa hedelmäpeliä pelatessa. Numerot hakivat paikkaansa kun kalaa aseteltiin puntariin.

Ja kyllä! Voittonumeroiksi puntari arpoi 10,08kg. Olo oli kuin suurellakin kalamiehellä. Voi tätä kalastamisen iloa!

//Teemu

P.S. Eka talvikalastusjuttu on luettavissa täällä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.