Retkeilyä neljällä jalalla

Omat retkeily-ja vaelluskokemukseni ovat olleet pääasiassa jalkaisin tapahtuvia. Miksipä ei siis välillä antaisi jonkun muun viedä ja keskittyä itse vain matkasta nauttimiseen?

Aikuisiällä aktivoitui uudelleen lapsuusajan harrastus eli ratsastus. Aloittaessani 5 vuotta sitten uudelleen tämän jalon harrastuksen väliä edelliseen hevosteluun oli vierähtänyt liki 30 vuotta, joten käytännössä aloitin lajin alusta.Tällä kertaa laji vei sitten rytinällä mukanaan.

Intoa on enemmän, kuin mitä keho ja aivot pystyvät kerralla ottamaan vastaan, mutta innostavien ja laadukkaiden opettajien opissa etenee tämäkin aikuisratsastaja.

Islanninhevoset

Islanninhevoset ovat siinä mielessä metkaa porukkaa, että niiden selkään uskaltaa kavuta myös täysin aloittelija. Vaativampaan makuun on sitten tarjolla eri askellajien mahdollisimman puhdasta ja rentoa ratsastusta ja siinä sitä riittääkin jatkuvaa haastetta.

Islanninhevoset etenevät viidessä eri askellajissa: käynti, ravi, töltti, laukka ja passi. Näistä eniten käytetään käyntiä ja tölttiä. Laukassa otetaan lyhyehköjä ja vauhdikkaita pätkiä, mutta töltillä voidaan edetä useita kymmeniä kilometrejä päivässä. Nopeudeltaan töltti voi olla mitä vain hiukan käyntiä nopeammasta reippaan laukan tempoon.

Kentällä tapahtuvien viikkotuntien lisäksi kaipasin tutustumista hevosella retkeilyyn. Se oli luonnollista aloittaa oman tallin järjestämillä 1-4 tunnin maastoretkillä.

Voi sitä tunnetta, kun ensimmäisen kerran ratsastin kentän ulkopuolella – hevonen ja minä yhdessä luonnossa!

Ratsastusvaellukset

Tarjolla on myös pidempiä, 2-7 päivän ratsastusvaelluksia, jollaisella kävin joulukuussa Tiuran Tallilla Seitsemisen kansallispuiston maisemissa. Kaamosvaelluksella luvassa oli kaksi päivää ratsastusta ja iltaisin ratsastajien huoltoa. Kokoonnuimme perjantai-iltana tukikohtanamme olevaan mökkiin. Näin talviaikaan majoituspaikat sisältävät kaikki mukavuudet, kesäaikana käytössä on myös autiotupia.

Lauantaiaamuna mittari näytti -18° ja aamu valkeni aurinkoisena. Tämä tiesi siis upeaa ratsastuskeliä ja kerrospukeutumista tässäkin lajissa: villaa alle, välikerroksena fleeceä ja päälle vielä villaa ennen ratsastushaalaria, kolme kerrosta sukkia ja jalkaan hieman liian isot Kuomat, jotta varpaille jää sopivasti tilaa. Kypärähuppu päähän ja kaksi kerrosta hanskoja käteen. Osalla ratsastajista oli lisäksi joko kertakäyttöiset tai akkukäyttöiset sormien-ja varpaiden lämmittimet. Lisäksi vielä otsalamppu mukaan ja hop, ratsaille nouse.

Kuuden hengen porukkamme koostui jo hieman kokeneemmista ratsastajista ja tämän vuoksi pystyimme etenemään ripeässäkin tahdissa. Ja mitä maisemia olikaan luvassa: pitkiä ja autottomia teitä, kansallispuiston harjuja sekä mänty- ja kuusimetsiä eikä ihmisiä missään. Hevoset olivat virkeitä ja etenimme pitkiäkin pätkiä laukaten, välillä taas nautiskelimme upeasta maisemasta töltäten ja käynnissä mennen. Kylmästä ei ratsastajat joutuneet kärsimään sillä, uskokaa tai älkää, ratsastaessa tulee kuin tuleekin lämmin!

Taukopaikkoina hyödynsimme kansallispuiston kotia/tulipaikkoja, joissa ratsastajia odotti lämmin ja herkullinen lounas jälkiruokineen. Myös hevoset saivat huilata ja ruokailla tauon aikana.

Auringon laskiessa saavuimme tallille. Illalla keskityttiin sitten ratsastajien huoltoon: maittava ja runsas päivällinen, palju saunoineen tähtitaivaan alla sekä hieronta.

Unta ei tarvinnut juurikaan odotella. Seuraavana päivänä jatkoimme virkeinä ratsastusta. Kokonaisuudessaan ratsastusmatkaa kertyi kahdelle päivälle n. 50 kilometriä.

Mikä sitten viehättää ratsain retkeilyssä?

Luontokokemus saa uuden ulottuvuuden, kun yhteistyökumppanina on eläin. Vaellushevoset ovat yleensä varmajalkaisia ja -hermoisia, mutta silti olet vastuussa siitä kuinka ja missä eteneminen tapahtuu, tarkkailet ympäristöäsi myös eläimen näkökulmasta.

Yhteistyöllä ja luottamuksella voit saavuttaa kuitenkin jotain sellaista, mitä et olisi voinut kuvitella: lähes meditatiivisen tunteen, kun etenet rennon rytmikkäästi hevosen selässä ja luonnon hiljaisuuden rikkoo ainoastaan kavioiden töminä ja tyytyväisen hevosen hörähtelyt.

Saat vauhdin huumaa ja siitä aiheutuvan viiman kasvoillesi. Lisäksi hevonen vie sinut sellaisiin maastoihin, joihin ei jalkaisin tulisi edes mieleesi mennä. Hieman korkeammalta näet myös luonnon tarjoamat elämykset ja antimet erilailla: hyvät sieni- ja marjapaikat, vesistöt, kalliot, villieläimet ym.

anna_horsies-154358

Ratsastusretkeilyn parissa tapaat uusia ihmisiä ja mielenkiintoisia kohteita, joista kerron lisää seuraavassa tarinassa.

Suomessa ratsastusretkeilyä tarjoavia talleja löydät mm. Suomen vaellustallien liitto ry:n sivuilta.

//Anna

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.