”Ota itseäsi niskasta kii”

Ensinnäkin, en ole lääkäri. En siis voi antaa lääketieteellistä apua ja tämäkin kirjoitukseni on hupulihömppää, jonka voit jättää omaan arvoonsa. Kerron ohessa myös blogin nimen tarinaa.

Olen vuosia sitten diagnosoitu mielenterveysongelmainen, mutta en syö lääkkeitä, pystyn käymään töissä ja elämään suht normaalia elämää. Kärsin syömisen häiriöistä ja minulla on ylipainoa, mutta ei enää niin paljon kuin ennen.

Tähän tilanteeseen ei ole päästy ohjeella ”ota itseäsi niskasta kiinni ja ulkoile”, vaan testissä oli nuoruudessa kaikki lääkkeet. Olen käynyt aikuisiällä kolme vuotta terapiassa.

Terapian loputtua luovuin lääkkeistäkin, mikä ei välttämättä ole viisasta. En suosittele muille. Olen kuitenkin nyt jo vuosia ollut minäitse– ja kylläsesiitä-hoidossa: olen oppinut sietämään masennustani paremmin, hyvät jaksot ovat iloisia ja tunnistan nämä vaiheet toisistaan. Mopo ei karkaa käsistä ylä- eikä alamäessä. Hyväksyn, että lievä ja ajoittain paheneva masennus on perusominaisuuteni, jota ei voi kunnolla lääkitä pois aiheuttamatta muita ongelmia. Masennus ei ole niin syvä, että se aiheuttaisi täydellisen toimintakyvyn menetyksen.

Nyt, kun olen avannut teille taustaani, päästään asiaan.

Riittävä uni, monipuolinen ravinto ja liikunta suojaavat aivojen kemiaa ja sitä kautta mielialaa. Tämä toimii kevyesti ennaltaehkäisevästi. Kun tilanne on jo päällä, ei telttailu pelasta eikä välttämättä edes kiinnosta.

Jos jokin asia ei kiinnosta, voi sitä kokeilla, mutta välttämättä siitä ei tule koskaan sitä omaa juttua. Masentuneena ei välttämättä nauti hienoistakaan maisemista ja lähteminenkin on työlästä. Ulkoilu on kuitenkin erikoinen harrastus: siinä positiivisuuden kierre kasvaa, sillä kun ulkoilet enemmän, tekee mieli ulkoilla enemmän. Sitä kannattaa siis kokeilla parikin kertaa.

Uni: Minä itse nukun hyvin ulkona, pidempään ja syvemmin. Univaikutus kestää useita öitä makuupussissa vietetyn yön jälkeen.

Liikunta ulkona on yleensä pitkäkestoista ja tapahtuu kävellessä matalalla sykkeellä. Painonhallinnassa tällainen liikunta on mukavuus-tehokkuussuhteeltaan parasta. Urheiluksi metsässä kävely ja juokseminen on yllättävän siedettävää!

Ruoka leiriolosuhteissa on tavallista vaatimattomampaa. Toisaalta olen koko viikonlopun pois jääkaapilta! Nälkä jatkuu parin yön retken jälkeen pari päivää.

Henkinen tuulettaminen

Arjen ”unohtaminen” on kuitenkin tärkeintä: raitis ilma, rinkan paino selässä, tukeva kenkä askeltaa toisen eteen tai suksi suhisee tasaisen verkkaisesti. Väistelen oksia, tarkistan välillä suuntaa ja nautin. Pieni tihkusadekin on usein nautinto.

Ajatus joko kiertelee kehää tai ei. Pää tyhjenee turhista.

Mielekäs harrastaminen lisää vapaa-aikahyvinvointia ja sitä kautta myös työhyvinvointia, jolloin arkea ja sen stressiä ja ajanpuutetta on helpompi sietää.

Myönnettäköön, vaikka työ olisi kivaa ja merkityksellistä, työelämän epävarmuus, ajatukset omasta osaamattomuudesta ja talvella toimistossa istuttu ainoa valoisa aika voivat tuntua välillä raskailta, vaikka kaikki olisikin periaatteessa hyvin. Tai no, en yleistä omaa kokemusta: minusta tuntuu. Siksi olen vähän retkihullu.

Irtiotto arjesta on itselläni melko kevyttä: en ole kuukausia reissussa enkä useinkaan ole yksin. Pikkuretket ovat arkihuoltoa, lomaretket vuosihuoltoa. Kokeilematta on kaikki irrottautumiset yhteiskunnan turvaverkoista ja sadat kilometrit.

Twitter-kysymys: voiko kantovälineeseen addiktoitua?

Blogini nimi oli erään kommentoijan mielestä tyhmä. Hän oli ymmärtänyt viittauksen ”putkeen” eli addiktioon, sanaleikki oli kuitenkin hänestä mitään merkitsemätön, ärsyttävä eikä alkuperä näy viestinnässä. Jos hän oli sanat ymmärtänyt, olisin toivonut, että myös ilmeinen sanaleikki olisi viestinyt painavista syistä taustalla.

Ymmärsin kuitenkin, etten ole repinyt arpiani auki lukijan suuntaan vielä yhtään kertaa. Sisältömme on harmittoman kepeää.

Itse en ole esimerkiksi alkoholisti, enkä siten voi sanoa lopettaneeni viinan juomisen ja aloittaneeni retkeilyn, mutta ongelmia on ollut ihmissuhteissa ja syömisessä, edellä mainitun välillä hyvin syvänkin masennuksen lisäksi.

Putki viittaa myös näihin, todella henkilökohtaisiin asioihin, jotka eivät tosiaan välttämättä enää ole se päällimmäinen syy mennä metsään.

Kuitenkin harrastuksen alkutaipaleella retkeilykurssin rohkaiseva kokemus, oppimisen ilo ja lapsenomainen riemu vihreästä sammalesta syrjäyttivät muita ongelmia.

Näin ollen voisi sanoa, että hyvälaatuinen addiktio syrjäytti vahingollisia addiktioita. Koska retkiputki ei ole sanaleikki eikä hauska, Rinkkaputki voitti pienen henkilökohtaisen bloginnimikisan. Putkirinkka kirppikseltä oli kruunannut teeman jo vuoden etukäteen. Pikainen googletus osoitti, että nimi olisi ainutlaatuinen, se on aika iso asia.

Blogin kanssa altistuu palautteelle ja sen takia emmin joskus aiheitani. Olen vielä hyvin tottumaton saamaan kritiikkiä, sillä en ole tarpeeksi sohinut mitään ampiaispesää emmekä ole niin suosittuja, että herättäisimme kateutta. Jos joku ei ole pitänyt meistä, hän on vain poistunut kertomatta tarkemmin syytä.

Tuokin kommentti olisi ollut harmiton kelle tahansa muulle ja minullekin hyvänä hetkenä, mutta takana oli stressitilanne: esiintyminen radiossa ja telkkarissa edellisenä päivänä eli tällaiselle pienelle ihmistenvihaajalle ja esiintymisestä vaivaantuvalle aivan hirveä itsensä voittamisen paikka. Koska olen outo sekoitus intro- ja ekstroverttia, tasapainoilu peiton alla itkemisen ja vapisevan innokkuuden välillä oli kuin olisi puukon terällä kävellyt.

Olen kuitenkin kiitollinen, että joku avasi sen keskustelun, miksi blogimme ei ehkä ole kaikkien mieleen, olkoonkin sitten vaikka typerä nimi. Muutkin syyt toki kiinnostavat, mutta ei riepotella nyt tähän hätään enempää, ellei se ole jotain teknistä. Itsehän kysyin mielipiteitä ja sellaisen sain.

Nimeä ei kuitenkaan vaihdeta tällaisen takia, sillä parempaa ei ole keksitty aikanaan eikä hajutonta ja mautonta nimeä oteta. Lisäksi nimi muistuttaa itseäni siitä, ettei ulkoilmaelämä ole ollut koskaan itsestäänselvyys.

Auttaako ulkoilu masennukseen? tai kuten yleensä sanotaan: Ota itseäsi niskasta kiinni!

Suosittelen siis toipumisvaiheen masentuneille ulkoilua ja retkeilyä, mutta en välttämättä blogin kirjoittamista (tai tee se täydellisesti, äläkä kysy mielipiteitä siitä). Yksinään retkeily harvoin toimii hoitona, mutta lisähoidoksi sitä voi kokeilla!

Addiktioihin? Kyllä, sillä addiktiosta toipuva tarvitsee hyvää ja terveellistä tekemistä. Sama kuin edellisessä: hae muutakin apua.

Toivoisin, että tuleva erä- ja luonto-oppaan sivutoiminen duuni toisi minulle paljon elämässä eksyneitä asiakkaita, jotka löytäisivät kanssani sen ulkoilmailon, jonka itse olen löytänyt. Onpa heidän ongelmansa masennus, ylipainoisuus tai yksinäisyys, minä vähän tiedän, miltä se tuntuu.

Tästä tekstistä tuli nyt tällainen tajunnanvirta, toivottavasti joku sai ajatuksen päästä kiinni! Jatketaan kevyemmillä retkiaiheilla taas seuraavalla kerralla!

//Anne

16 vastausta artikkeliin “”Ota itseäsi niskasta kii””

 1. Moi. Kiinnostava kirjoitus. Kiitos siitä. Ja jos multa kysyttäis niin teidän blogin nimi on tosi hyvä. Se on uniikki ja aikaansaa pohdintaa. Mulla kesti hetken ennenkuin löysin siitä sen idean. Eka oyörittelin päässäni vain ajatusta putkirinkasta. Olen hieman hidas, olenhan syntyjäni hämeestä. Toiseksi teidän logo on niin hieno että kadehdin. Ihan tosissani. Omassa blogissani ei ole logoja eikä nimikään ole uniikki, sillä Vilzuja on tusinassa kolmetoista.
  Itsekin saan kovasti voimia ja elämäniloa metsästä ja tuntureilta. Samaistun tunteisiisi. Kiitos vielä hyvästä blogista. Luen sitä usein ja linkitin sen myös oman blogini listalle. Joskus olis kiva tavata maastossa ja nuotion äärellä rupatella…
  Ystävällisin terveisin: VZ

  1. Kiitos kommentista! Muutama taso tuossa on, sekä hauskuus, että pieni synkkyys samassa.

   Kiitos kehuista! Logo on myös meille mieleinen, molemmilla on semmoinen opiskelutausta, että tämmöinen suunnittelutyö ei tuota vaivaa.

   Ei kannata väheksyä sinun juttuja, minä olen lueskellut niitä ja niissä on hienoja kohteita ja upeita valokuvia! Tuo uusin video oli mahtava! Lisäksi ilahduttaa tarkat tuotearviot.

   Maastotreffeille peukku, me emme ole kovinkaan erakkoja ja reissukalenterin avaaminen on käynyt mielessä, jolloin saatettaisi löytää se yhteinenkin nuotiopaikka!

 2. Kiitos avoimesta kirjoituksesta! Itse masennuksen ja epävakaan persoonallisuushäiriön kanssa koko elämäni taistelleena olen löytänyt ratkaisun tyydyttävään elämään juurikin luonnosta ja liikunnasta, se on ainoa lääke omalla kohdallani joka on auttanut. Harmi vain että olen löytänyt sen vasta hiljattain. Mutta nyt nautin siitä niin paljon kuin kykenen 🙂 Pidin blogistanne jo heti alusta pitäen juurikin rehellisten tekstien ja nimen vuoksi, pidän itsekin sanakikkailuista! Ja toden totta tuo logo on nerokas! 🙂

  1. Kiitos, kiitos ja kiitos! Sanakikkailut on minunkin mieleen. Ja luonto parantaa! Joillekin vaikutus on vahvempi ja silloin pitää osata heittäytyä siihen hoitoon. Kävin vähän lukemassa sun juttuja ja jatkan huomenna, kiinnostukseni heräsi!

 3. Moikka! Minulla alkaa suupieliä nykimään ylöspäin ja tulee mukava, lämmin olo kun mietin teidän blogin nimeä. Ehkä siinä on oma osuutensa sillä putkirinkalla ❤, iltanuotiolla, löytämisen riemulla, innostumisen ilolla, puron solinalla ja sammalmättäillä. Me osattiin, opittiin, onnistuttiin ja innostuttiin. Olisi aivan mahtavaa osua joskus samalla nuotiopaikalla ehkä jopa samalle iltanuotiolle ja aamupuurolle 😊. Retkeily on aivan mahtavaa ja ei se metsässä juoksentelukaan niin kurjaa ole 😂.

  1. Kiitos! Kauniisti sanottu. Kyllähän putkirinkka on sentään oikea rinkka! 😉 Toinen on kylillä lainassa ja toinen vie tilaa varastossa, mutta voisihan niillä sisustella kotia.

   Meidän kurssin muisteleminen naurattaa, kaikki ne parisuhdevinkit ja solmut ja Mariannen joogat. Oli meillä lystiä! Siinä sivussa tuli oppia.

  2. AI niin, ne parisuhdevinkit 😂. Ihan huippua. Sieltä tarttui kyllä paljon hyviä eväitä elämän varrelle. Ilman sieltä saamaani innostusta ja varmuutta retkeilyä kohtaan, olisi monta ihanaa retkeä jäänyt tekemättä. Jään odottelemaan, mitä kivaa olette seuraavaksi keksineet 😊

 4. Vitsi tuli kyllä niin tuttu tunne tuosta ”päivän ainoa valoisa aika menee toimistossa” ja toisekseen, miksi ne ainoat aurinkoiset päivät tuntuu aina osuvan arkiviikolle eikä viikonloppuun? Onneksi sentään toimiston ikkunoista näkyy metsää, nimittäin Helsingin keskuspuisto.

  Kiitos myös rohkeasta kirjoituksesta. Itsellä kanssa auttaa stressiin, ahdistukseen ja kaamosväsymykseen metsähoito. Blogissani olisikin pieni idea Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlasta inspiroituneena, nimittäin 100 hetkeä luonnossa juhlavuoden kunniaksi.

  Ja Rinkkaputki on hyvä nimi, sopivan iskevä ja jääpähän ainakin mieleen.

  1. Kiitos kommentista! Myös oman tutkimukseni mukaan aurinko on tänä talvena paistanut vain arkena. Ehkä sen lisäksi yhtenä lauantaina, kun istuin puoli päivää linja-autossa ja olin menossa laivalle. Itsellä ei ole käynyt ikkunapaikkaonni töissä.

   Täytyy käydä lukemassa haasteestasi, tosi hyvältä kuulostaa.

 5. Hyvä postaus! Hienoa, että kirjoitit näin avoimesti mielenterveysasioistasi. Mielestäni kaikkien kynnelle kykenevien mielialahäiriöitä, mielenterveyden ongelmia tms. potevien olisi mitä parhainta puhua avoimesti ja suoraan asiasta. Aiheeseen kuitenkin liittyy harmillisen ja myös jotenkin ihan oudon usein yhä nykypäivänäkin aivan käsittämättömiä ennakkoluuloja ja jopa jonkinlaista ”häpeän leimaa”, vaikka elämme jo 2010-luvulla – enkä usko, että siitä päästään mihinkään, elleivät yhä useammat ”ihan normaalit ihmiset” puhu avoimesti omista kokemuksistaan. Niinpä itsekin olen päättänyt ottaa oman burnout-masennus-ahdistuneisuushäiriö-syömishäiriöni kanssa niin avoimen linjan kuin vain kuulijakuntani kulloinkin on valmis vastaanottamaan.

  Luonnossa liikkumisellahan on ihan tutkitustikin suuri vaikutus ihmisen psyykkeeseen, ja muistelen lukeneeni (lähdettä en muista, enkä ennätä nyt hakea), että sitä tarjotaan (tai ainakin pian olisi tarkoitus tarjota) jo ihan terapiamuotonakin: tavallisen terapiaistunnon sijaan tavataan terapeutin kanssa vaikkapa luontopolun päässä ja sitten kuljeskellaan luonnossa samalla kun keskustellaan. Kuulostaa tosi mukavalta, ja on varmaan tehokastakin.

  ”Ota itseäsi niskasta kii” on kyllä minun kaltaiselleni ”inhoan käskyjä ja komentoja – enkä tasan ala, jos käsketään” -asenneongelman kanssa painivalle ihmiselle yksi pahimmista mahdollisista fraaseista. 😀 Lisäksi yksi syy oman burnouttini taustalla on juuri se, että aikanaan hoin aina itse itselleni tuota. Vaikka kuinka olisi väsyttänyt, piti ottaa itseään niskasta kiinni ja esittää reipasta. Nyt voin jo sanoa, ettei se välttämättä ole tosiaan kauhean terveellistä! 😀

  Mielestäni bloginne nimi on aivan mahtava! Omalaatuinen, helposti mieleen jäävä, lyhyt, napakka, selkeä, ei sekoitu muiden sivustojen nimiin. Itselleni ”putki” meinaa (no, toki ensisijaisesti konkreettista putkea) ennemmin sellaista positiivisten asioiden putkea, tyyliin ”Katsotaan kaikki Taru Sormusten Herrasta -elokuvat putkeen!” tai ”Ollaan linturetkellä 24 tuntia putkeen!” (nämä ovat asioita, joita minä teen putkeen), ja vasta toissijaisesti jotain negatiivista, esim. ryyppyputkea. Itse asiassa ”putkesta” tulevat mieleeni addiktiot vasta ihan assosiaatiolistan viimeiseksi. Niinpä en ole ikinä kokenut Rinkkaputkea mitenkään epämääräisesti. 🙂

  1. Kiitos! Niin, putki voi olla myös positiivinen, urakkaa tarkoittava, ihan totta!

   Olen iloinen, että kirjoitin näistä, on tullut niin paljon tsemppiviestejä ja muiden kokemuksia asiasta! Ja olen samaa mieltä kanssasi siitä, että näistä pitää jutella avoimesti. ”Hullun kirjoissa”, kuten ennen niin sievästi sanottiin, on kuitenkin prosentuaalisesti iso osa suomalaisia ja silti vain hävettää. Mielestäni lääkkeettömät hoitokeinot ovat harmillisen vähän esillä, itse esimerkiksi aivan järkyttävään unettomuuteen on auttanut äänikirjan kuuntelu (ei saa olla liian jännä!). Yle Areenasta se ei maksa mitään ja olen ihan eri ihminen, kun saan nukuttua koko yön. Retkeilystä innostuminen on tuonut elämään vain hyvää. Meillä ehkä ihan millin verran on oikeasti ”otettu niskasta kiinni itseä”, kun on pistetty haasteita (polkuhaaste ja 100 yötä), mutta koska suhtaudun harmittoman kepeästi epäonnistumisiin tällaisissa, eivät ne pääse stressiksi asti. 🙂

  1. Kiitos ihanista sanoistasi! Tämän kirjoituksen kirvoittamat kommentit on talletettu kirjoittajan sydämeen otsikon ”Hyvä että uskalsin” -otsikon alle. 🙂

 6. kiitos kirjoituksesta. Palasin uudestaan ja uudestaan lukemaan tekstiä ja kyllä, niin hyviä huomioita ja rohkeaa tekstiä – arvostan avoimuuttasi.
  ja Rinkkaputki nimi, se on alusta asti kutkuttanut mieltä, hauska ja moninainen.
  Kiitos blogistasi – sitä on ilo seurata.

  1. Kiitos sanoistasi, kiitos kehuistasi! Ihana kuulla, että teksti on luettu ja vielä monesti. Avoimuus tekee mystisistä asioista arkisia, jos riittävän moni on avoin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.