Talviverkoilla

Meillä on kunnia esitellä teille opiskelutoverini, uusi Vieraskynämme: Savitaipaleen Teemu! //Anne

Teemu on aloitteleva elämysmatkailuyrittäjä Savitaipaleelta. Teemun kalenterin täyttää erä- ja luonto-opasopinnot, yrittäjyys ja perhe. Teemun kirjoituksissa pääsemme tutustumaan, miten hänen erä- ja luonto-opasopinnoista tulevat ideat muuntuvat tuotteiksi.

Talviverkoilla

Älä nyt ihmeessä talviverkkoja laita. Sehän vaatii todellista rakkautta lajiin.

Suurin piirtein näillä sanoilla minua rohkaistiin, kun kerroin laittavani talviverkot Kuolimolle, kotikuntani järvelle. Jonkin aikaa epäröin, aika ajoin olin luopunutkin ajatuksesta, mutta jokin tässä talviverkottamisessa kuitenkin kiehtoi, joten päätin ryhtyä tuumasta toimeen.

En lähtenyt mukaan talviverkottamiseen pelkästään harrastuksen vuoksi.

Olen toiminut elämysmatkailuyrittäjänä nyt vuoden ajan. Viime kesänä miettiessäni erilaisia paketteja matkailijoille, sain vision kiinalaisesta turistiryhmästä Kuolimon jäällä, ihmettelemässä talviverkotuksen saloja.

Se toteutuuko visio, jää nähtäväksi. Varmaa kuitenkin on, että kalenterista on joka viikko löydyttävä kaksi päivää, jolloin käyn verkot kokemassa, oli matkassa kiinalaisia tai ei.

Kalani olen tähän asti hankkinut tutuilta kalastuksen harrastajilta, joten kalojen kanssa pärjään kyllä. Välineitä niiden pyytämiseen itsellä ei tosin ole, joten jouduin hankkimaan kaiken tarvittavan Lappeenrannassa sijaitsevasta tavaratalosta.

Kiinnostuneille kerrottakoon, että välineet kustansivat armottoman tinkaamisen ja alennusten ruinaamisen jälkeen 370€.

Mitä sillä sitten sai? Sillä sai lähes kaiken tarvittavan, pois lukien uittolaudan. Osa välineistöstä löytyi autotallin perukoilta. Halvemmallakin olisi varmasti päässyt, mutta keskellä ruuhkavuosia ei aina jaksa tarjoushaukkailla.

Mukaan tarttui:

  • Verkot 60m*5m 55mm
  • Tuura
  • Jääsaha
  • Kaira
  • Ahkio
  • Naskalit
  • Verkonvetonaru
  • Pikahakoja
  • Verkkokalastuskäsineet
  • Fazerin sininen (ei liity kalastukseen, pakko oli ostaa kun halvalla sai)

Autotallin perukoilta mukaan nappasin vielä seuraavat välineet: heijastimia, sohjolapio, risuja avantojen merkkaamista varten, rautalangan pätkän, jolla kalastellaan verkkojen uittonarut avannosta, sekä kannet avannoille. Kalastusluvat piti hankkia ennakkoon. Mukaan mahtui myös apuvoimia (kiitos Timo & uittolauta).

Heti Kuolimon jäälle astuttuani, aloin laatia listaa asioista, mitä olisi kannattanut ottaa mukaan. Listan sijalla yksi komeilee ”piikit kenkiin”, parin huutomerkin saattelemana.

savitaipale_teemu-5201

Kuolimon jää oli erityisen upeassa kunnossa, jos tarkoitus olisi ollut lähteä retkiluistelemaan. Rataa olisi riittänyt rannalta rannalle, mutta saappaiden kanssa jäällä liikkuminen oli tuskaista.

Parin kaatumisen jälkeen olimme saavuttaneet halutun sijaintimme.

Kairasimme avannon ja mittasimme veden syvyyden. Syvyyttä oli riittävästi, noin 7 metriä. Itse verkkojen lasku jään alle sujui ongelmitta. Uittolauta liikkui sutjakasti ja näkyi kirkkaan jään alla. Jään paksuus oli noin 15 cm, joten avantojen teko jäähän sujui ilman ylimääräistä hien vuodatusta. Kelikin oli sangen mukava. Ilman lämpötila -1°C, eikä juurikaan tuulta.

Tässähän alkoi päästä tunnelmaan!

”Mitä olen unohtanut” –listalle ei yllätyksekseni tullut lisämerkintöjä. Edellä mainitulta tarvikelistalta pois olisi voinut jäädä tuura. Sitä ei tällä kertaa tarvittu. Tuura on tosin ehdoton väline mukaan seuraavalle kerralla, kun avantojen ohutta jäätä hakataan rikki. Pikahaat olivat loistavia apuvälineitä narujen jatkeeksi. Myös kumiset kalastuskäsineet osoittivat tärkeytensä.

Tarpeellinen oli myös naru, joka oli solmittu jääsahasta sahaajan ranteeseen. Vinkkinä voin kertoa että, metallinen jääsahanvarsi lipeää helposti käsistä. Tällä kertaa saha pelastui, eikä verkottaminen muuttunut tuulastamiseksi.

Takaisin kävellessämme aloin jo malttamattomana odottaa sitä hetkeä, kun ensimmäistä kertaa pääsen takaisin verkoille.

Lapsimainen innostus alkoi vallata minua.

Tuttujen varoittelut talviverkottamisen huonoista puolista ei huolettanut lainkaan. Kohta alkaa tulla itse pyydettyä kalaa!

//Teemu

Yksi vastaus artikkeliin “Talviverkoilla”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.