Maailman laidalla: Grönlanti, osa 3

Vieraskynämme Anna kertoo matkastaan Grönlantiin.

Geokätköily on minulle aivan uusi laji, joten mikäs sen parempi paikka tutustua siihen, kun Grönlanti. Seurueessamme oli yksi innokas harrastaja ja yksi kätköistä sijaitsi Palasip Qaqqaa -vuoren päällä (544 m), joten teimme sinne päiväpatikoinnin.

Vuoren päälle oli merkitty reitti, jota myöten emme kuitenkaan voineet täysin edetä, koska ajoittain lunta oli vielä reilusti ja jouduimmekin hakemaan sopivaa reittiä. Vuoren alaosa oli tuttua tunturimaisemaa varpuineen ja vesipuroineen, yläosa sitten täyttä rakkaa.

Etenimme nautiskeluvauhtia ja välillä pidimme lepo- ja evästaukoja. Osa porukasta kääntyi ennen huippua takaisin, joten tässä vaiheessa nautimme myös tujaukset kuohuvaa retkemme kunniaksi.

Huipulle päästyämme maisema oli uskomaton.

annalaaksogreenland06

Huipulta oli 360° panoramanäkymä merelle, vuonoon, tuntureille ja kaupunkiin. Ja mikä näkymä se olikaan!

Taivas oli mynthoninsininen, turkoosinsinisessä meressä kelluivat jäälohkareet ja upea, luminen vuoristo kehyksenä.

Istuimme mykistyneenä ihailemassa maisemaa.

Geokätkö löytyi hyvin ja rasiassa oli vaihtotavara. Rasian mursu lähti mukanamme Suomeen ja päätyi kesäisellä melontaretkillä lopulta Päijänteelle, Kelventeen saaren yhdestä geokätköpaikoista!

Päiväpatikoinnin jälkeen suuntasimme lounaalle. Ja mikä lounas se olikaan: ns. talon lautanen, jossa oli monenlaista sorttia kuivattua kalaa ja lihaa. Pidän hyvästä ruoasta ja etenkin paikalliset herkut kiinnostavat, mutta täytyy myöntää, että kaikkea en tällä kertaa tohtinut maistaa (kuten valasta ja hyljettä).

Myös paikallisten markettien valikoimiin oli mielenkiintoista tutustua: pakastealtaasta pystyi ostamaan kokonaisen hylkeen.

Isäntäperheemme rouva kertoi myös, että maan pohjoisosissa on edelleen tapana nauttia linturuokaa, joka on mädätetty esim. hylkeen ruhon sisällä kypsäksi kaivamalla ruho maahan joksikin aikaa. Olisi kyllä tämäkin herkku jäänyt lautaselle…

Oli aika jättää hyvästit Sisimiutin kaupungille ja siirtyä kohti Ilulissatia

Seuraavana iltana astuimme laivaan, joka kuljetti meidät 12 tunnin matkan halki jäävuorien kohti Ilulissatissa sijaitsevaa Jakobshavin jäätikköä, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Ilulissatin kaupunki on maan kolmanneksi suurin taajama ja selvästi jo kaupungin kokoinen. Kaupungeille on tyypillistä se, että olemassa olevat ajotiet eivät johda ulos kaupungista, koska maatieverkostoa ei ole. Autoilla ajetaan siis vain kylän sisällä, vierailut muihin kaupunkeihin hoidetaan lentäen tai vesiteitse.

Toinen, huolestuttavampi huomio kaupungeissa osui viemärijärjestelmien puutteeseen. Jätevedet lasketaan suoraan mereen ja luontoon.

Asetuimme majoitteeseen ja lähdimme tutkimaan hieman paikkoja, seuraavana päivänä olisi vuorossa tutustuminen jäävuoriin.

Vuonon läheisyydessä kiersi muutama eripituinen kävelyreitti, jonka varrelta on huikeat näkymät jäätikön suulle. Tiedättekö sen tunteen, kun luonto yllättää kauneudellaan niin, että sydäntä särkee ja alaleuka loksahtaa auki, olet sanaton ja niin pieni luonnon voimien äärellä ettet juuri ymmärrä näkemääsi?

Luonto yllätti jälleen: jäätikön eri sävyt ja äänet, kerrostalon kokoiset jäälohkareet ja täysi hiljaisuus – onko parempaa?

Matkamme alkoi olla lopuillaan. Tämä reissu jätti kyllä pitkäksi aikaa pureskeltavaa ja huolen myös siitä, mitä vaikutuksia kaupungistumisella sekä ilmastonmuutoksella tulee olemaan tähänkin kauniiseen paikkaan?

//Anna

Kaikki Annan kirjoitukset löytyvät täältä: Anna Laakso.

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.