16/100: Ruokaretki Kuorejärvelle

Ruokahommathan ne on aina mielessä.

Niin tälläkin kertaa, kun suuntasimme kouluporukalla Isojärven kansallispuistoon. Emme tarponeet pitkää matkaa, koska halusimme varata aikaa jännittävälle Valkulamminvuoren luolakohteelle sekä kokkaamiselle nuotiolla. Itse olin ajatellut retkeä suunnitellessa paaaaaljon pidempää matkaa, mutta koska ruokahommat olivat se ykkönen, päädyimme tähän suunnitelmaan.

Isojärven kansallispuistossa olen käynyt kerran ennenkin opintoretkellä.

Silloin olin aloitteleva retkiharrastaja ja jännitti olla pitkästä aikaa ulkona yötä, enkä olisi uskonut, jos joku olisi sanonut minun olevan pian erä- ja luonto-opasopiskelijana samoilla poluilla.

Tuolloin kävelimme Vahterjärven laavulle ja ruokahommat olivat retkiruokaharjoittelua, eli kuivattuja ruokia ja ihan ekoja kokeiluja Trangialla, lähinnä veden keittämistä ruokaa varten. Eikä vielä ollut kaasusta kuin pieni ajatus ja muistan, kun menin huoltoasemalle ostamaan polttoainetta keittimeen ennen retkeä. Kaikenlaista erilaista oli tuolloin varusteissa ja retkikin oli iso juttu minulle. Niin oli kyllä tämäkin retki, ensimmäinen opintoretki.

Opintoretki Isojärven kansallispuistoon

Ensimmäisenä päivänä kävimme tosiaan luolia ihailemassa. Luolilta löydetyt suppikset olivat oiva lisä ekalle ateriallemme.

Kokkasimme melkein heti kansallispuistoon astuttua, ensimmäisellä nuotiopaikalla Kannuslahdessa, pastaa ja pepperonimakkaraa metsästä löydettyjen suppiksien kera.

Sieniä oli mukana kuivattunakin, mutta ne jäivät toiselle kerralle. Annos oli hyvin tuhti ja suolainen, pastasta saimme energiaa kävelylle.

Kokkausvälineistä meillä oli mukana koululta otettu iso paella-pannu, jota käytimme kaikkien ruokien valmistamiseen. Iso kattila jäi kotiin, joten pastat kiehuivat Trangioissa ja ne heitettiin kypsinä muun ruoan sekaan.

Ruoan päälle kävelimme yöpaikalle Kuorejärvelle, jossa teimme leirin, vertailimme kamppeitamme ja jaoimme vinkkejä. Otimme valokuvia, tutkimme kasveja kasvikirjan kanssa ja sitten taas pian kokkasimme ruokaa. Meillä oli pieniä kokeiluja, kuten leivän paistamista Trangialla, tikkupullaa ja ruokana kasvis-wok ja loput makkarat ja sienet.

Iltasella vielä istuttiin nuotiolla ja vitsailtiin, kun taas oli viinat jääneet kotiin. Koulun retkethän on kokonaan alkoholittomia. Kun kömmimme telttoihin ja makuupusseihin, oli jo pimeää ja kylmää, mutta onneksi ainakin meidän telttapari oli varautunut riittävän hyvillä makuupusseilla. Koulun makuupussit ovat kolmen vuodenajan ja olisivat tarvinneet tuplakerroksen, joten joillekin yö oli vähän huonosti nukuttu.

Aamupuuron jälkeen kokosimme ensin leirin kasaan, sitten kävimme kierroksella Latokuusikossa ihailemassa majavien aikaansaannoksia ja puhuimme liito-oravan merkkaamista puista.

Aion itse viedä vielä Heikin tuonne Latokuusikkoon ja yleensä Isojärvelle valokuvaamaan, sillä siellä oli hienot maisemat ja kun nyt poikkeuksellisesti joudutte katsomaan minun valokuviani Heikin kuvien sijaan, näitä on aika vähänlaisesti. Lupaan räpsiä enemmän seuraavalla retkellä!

Lenkin jälkeen teimme vielä yöpymispaikalla pikaruokana italianpataa soijarouheella ennen lähtöä parkkipaikalle Herettyyn.

Koululla oli edessä vielä varustehuolto ennen kotimatkaa. Levitimme varusteet kuivumaan, järjestelimme varustevarastoa open kanssa ja puhdistimme pannut kunnolla. Meitä oli jo varoitettu, ettei opettajaa saa jättää peräkärrin kanssa varaston eteen, vaan hoidamme yhdessä homman pakettiin ja meidän ryhmän kohdalla tämä kyllä toteutuu.

Koulun retkissä parasta on oppimisen lisäksi meidän oma porukka. Jutut liikkuu elämänalueelta toiselle varsin sujuvasti ja kaikenlaista kokemustakin meillä on rikkautena. On mukavaa saada kannustusta ja apua.

Kerron vielä toisella kertaa retken suunnittelusta, sillä sekin oli oma oppituntinsa minulle: olen tottunut pidempiin päivämatkoihin enkä varaa ruokahommille juurikaan retkiaikaa. Retki on kuitenkin suunniteltava tarkoituksensa mukaan ja nyt oli tarkoitus jutella varusteista ja laittaa yhdessä evästä.

//Anne

 

3 vastausta artikkeliin “16/100: Ruokaretki Kuorejärvelle”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.