Hopealanttien syntysijoilla

Ottaen huomioon, että kommunismin jälkimainingeissa tsekkien yleisin ”uskonto” on ateismi, eli noin 70 % kansasta ei kuulu kirkkoon, turistinähtävyyksissä on aivan uskomaton määrä hienoja kirkkoja.

Näistä muutamaan tutustuimme kierroksellamme Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa Kutna Horassa.

Kutna Hora on vanha kaivoskaupunki noin tunnin matkan päässä Prahasta. Kaupunki oli vaurastunut nopeasti tuottoisien hopeakaivosten ansiosta 1200-luvulta lähtien, koska sieltä ovat tulleet koko Euroopan ja Venäjän hopeakolikot. Joskin kaupunki on kokenut sen jälkeen myös monenlaista epäonnea: sotaa, tulvia, tulipaloja.

Ihmisten luilla koristeltu Sedlecin kirkko herätti kylmiä väreitä. Kirkon historia löytyy esimerkiksi täältä (Wikipedia).

Pyhän Barbaran katedraali on rakennettu useiden satojen vuosien aikana, rakentamisen keskeydyttyä milloin sodan ja milloin kaivostoiminnan hiipumisesta johtuneen rahojen loppumisen vuoksi. Kolmannes kerrallaan se on kuitenkin saatu valmiiksi. Muutama ikkuna siellä on vailla ikkunamaalauksia, nämä odottavat anteliasta lahjoittajaa kirkon loppupäässä.

Kierrokseen sisältyi perinteinen tsekkiläinen ateria, joka oli mielenkiintoinen sekoitus pullaleipää ja hyvin haudutettua lihaa, ruskeaa kastiketta sekä kermavaahtoa, puolukkahilloa ja sitruunaa. Vaihtoehdoissa oli myös kanaa ja muuta tavallista, mutta tietenkin otimme ”jotain perinteistä”, jonka nimi oli mahdoton lausua.

Etukäteisvarausta ei tähän retkeen tarvittu, vaan menimme Astronomisen kellon alle etsimään vihreää sateenvarjoa, ja siellä oli ystävällinen ja todella hyvää englantia puhuva oppaamme odottamassa.

//Anne

P.S.  Prahassa kävimme myös vihreämmissä paikoissa ja niistä tarinaa piakkoin.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.