Oppiva ihminen!

Kuinkas tässä näin kävikään?

Saarnasin teille roskaamisesta hetki sitten. Raflaava juttu on kaikkien aikojen jaetuin ja luetuin juttumme, eikä varmaankaan syyttä, sillä monet retkeilijät ärsyyntyvät samoista palikoista: välinpitämättömyydestä ja tyhmyydestä.

Nyt on aika antaa teille vinkkejä, kuinka te voitte toimia paremmin. Olen korostanut kohuotsikot, jos haluatte jakaa ne lukematta koko juttua. Aion kirjoittaa roskattomana vaelluskummina lisää ja perusteellisempia vinkkejä pitkin talvea ja kevät huipentuu roskattoman retkeilyn tapahtumaan 20.5. Lisätietoa tulossa keväämmällä! Tässä kuitenkin makupaloja.

Roskattoman retkeilyn ABC

Arvosta luontoa sellaisena kuin se on. Älä ota sieltä mitään äläkä jätä sinne mitään.

Bisse juodaan tölkistä, mutta tölkkiä ei jätetä luontoon!

Citymarketissa on iso pullonpalautusautomaatti, josta saa RAHAA tölkeistä ja pulloista. Ja Prismassa ja kaikissa muissakin kaupoissa, koska tämä on Suomi. Tölkit ja pullot joutuvat aivan eri verolle, jos niitä ei saa palauttaa ostopaikkaan, joten siksi meillä on hieno järjestelmä.

Dogia saa talutella kansallispuistossa, mutta älä jätä sen kakkaa polulle ja älä varsinkaan laita kakkaa muovipussiin ja heitä täyttä pussia metsään. Polulta ja taukopaikoilta kakka on kerättävä pois, sillä kyllä se sielläkin harmittaa kulkijan kengänpohjassa, jopa enemmän kuin kaupungissa. Yksi keino on nostaa koirankakka pussiin, heittää pelkkä koirankakka paikkaan, jossa sen päälle tallomisesta ei ole vaaraa ja laittaa tyhjä, mutta likainen pussi vielä suljettavaan pussiin ja viedä se nyssäkkä tyhjiä pusseja reissun päätteeksi kotiroskikseen. Myös kakkalapio on kätevä. Tämäkään ei ole varmaan se paras tapa, mutta sanoisinko, että riittävän lähellä. Kansallispuistoissa koirien on  aina oltava kytkettyinä, eikä vain välittömästi kytkettävissä. Syynä tähän on puistojen erityisen herkkä luonto, joten sellainen koirankakattaminen, että koirasi juoksee vapaana puskaan, ei sovi.

Energiageelipussukat eivät maadu, vaikka sinä ultrajuoksijana tunnetkin niiden painon ja ilmanvastuksen ylivoimaisena juostessasi kuin gaselli pitkin polkua. Ota ne siis mukaasi, pistä taskun vetskari kii!

Folio ei pala eikä maadu, joten se ei kuulu nuotioon, takkaan eikä huussiin tai kompostiin. Kansallispuistoista tuleva tuhkajäte sekä huussien tyhjennysjäte sisältää usein paljon yllärikönttejä.

Google auttaa, jos tarvitset ohjeita kierrätykseen, jätteiden lajitteluun tai vähäroskaisiin pakkaamistapoihin.

Huussi on tarpeiden tekemistä varten. Jos pyllystäsi tulee muovia, lasinsiruja tai foliota, ole yhteydessä lääkäriin. – seinätaulu jossain päin Suomea autiotuvan huussissa

Ihminen sopeutuu ympäristöönsä: siistissä ympäristössä ei tee mieli heittää roskaa maahan, mutta sotkuisessa ympäristössä ei välitä. Tee siis kierteestä positiivinen: mitä siistimpää, sen siistimpää myös jatkossa.

Joku Muu on se kuuluisa taruhahmo, jonka oletetaan keräävän ne hankalat roskat pois. Tiedoksi: Joku Muu ei ole olemassakaan, vaan sinun pitää toimia itse.

Kompostointi kannattaa: useimmilla autiotuvilla biojäte kuuluu huussiin ja kompostoidaan kaikkine hyvineen, mutta myös erillinen komposti voi olla siinä samoilla nurkilla.

Lajittele roskat luontokeskuksella tai kotona! Lajitteluohjeet ovat usein siellä roskakatoksessa, mutta jos et löydä niitä sieltä, kokeile kohtaa G.

MiniGrip-pussi pysyy kivasti kiinni, jos otat sellaisen retkiroskillesi, mahdollisimman iso varmistaa, etteivät roskat pursu ulos pussista. Tämä ei myöskään repeä helposti, joten et tule vahingossa roskanneeksi. Jos tiedät mistä saa kestoroskapusseja tai mikä muu pussi toimisi sellaisena, kerro minullekin! Muista edellinen kohta L, kun palaat retkeltä luontokeskukselle tai kotiin!

Nosta se.

Ole kohtelias ja jos näet roskaamista, puutu siihen, mutta älä ole ilkeä. Hyvätapainen ihminen osaa antaa palautetta reilusti, jolloin se menee paremmin perille.

Pese astiat kaukana purosta tai rannasta, 20 metriä on vähimmäisetäisyys. Käytä ympäristöystävällisiä pesuaineita tai pelkkää lämmintä vettä. Punnitse, kannattaako läträtä paljon vettä, vai pyyhitkö lautasen ensin paperilla ”puhtaaksi” ja vasta sitten tiskaat sen. Aamupuurolautaseen maku ei jää kovin voimakkaana, joten pelkkä paperi riittää puhdistamiseen ja voit syödä lounaan samalla tiskillä.

Questions & answers: kuinka turistit muilta mailta suhtautuvat roskaamiseen ja kuinka he käyttäytyvät meillä? Opasta tarvittaessa ystävällisesti ja kerro Suomen jokamiehenoikeuksista ja -vastuusta!

Roskattoman retkeilyn tapahtumia järjestetään ympäri Suomea 20.5.2017, joten varaa päivä kalenteristasi tai tee omalla polullasi roskankeräysretki!

Suunnittele jo kotona, miten voisit tulla toimeen mahdollisimman vähällä pakkausmateriaalilla ja siten myös vähemmällä roskalla. Sitoudu keräämään kaikki omat ja vähän muidenkin roskat mukaasi ja helpota tehtävää esimerkiksi suljettavalla tuplapussilla, joka ei rikkoonnu helposti. Palaamme vielä tähän aiheeseen talven mittaan blogissa.

Tupakka kannattaa tumpata elämästä lopullisesti, sillä jokainen tupakantumppi on muovia, jossa on mukana myös muita haitallisia aineita.  Jos poltat luonnossa, kerää tumpit mukaasi. Tähän näin sellaisen kikkakolmosen opiskelukaverillani Satulla, että pieni ruokakermatölkki, jossa on kierrettävä muovikorkki, oli ripustettu rinkan naruun roikkumaan. Siihen oli kätevä sitten kerätä omat ja muitten tumpit matkalta.

Ulkoiluvaatteet ovat yksi iso ekovalinta. Osta kestävää, kierrätettyä ja materiaaliltaan luontoystävällistä. Ulkoiluvaatteiden käsittelyistä ja myrkyistä on puhuttu paljon: enemmän voisi puhua myös siitä, millainen käyttöikä milläkin materiaalilla on.

Varaustupa on jätettävä siistimpään kuntoon kuin se oli itse sinne tullessasi. Jos edellinen ei vienyt roskia, sinä viet. Älä ajaudu ”kun ne muutkin niin minäkin” -kierteeseen. Äläkä jätä hiirille syötävää! Joissain tuvissa on laatikko ruokapakkauksien jättämistä varten, mutta ellei sellaista ole, ihmisten poistuessa hiiret juhlivat ja papanoivat joka paikkaan.

WC-paperi mukaan, vaihda merkkisi ympäristöystävälliseen. Älä jätä paperia luontoon vaan polta se nuotiossa tai tiputa huussiin.

Xylitol-purkka on hyväksi hampaille, mutta pahaksi koirille ja polunpielille. Laita siis purkkakin aina omaan roskapussiisi pureskelun jälkeen.

Yöaikaan pidä huolta tavaroistasi: älä tiputa esimerkiksi vanhaa jääkaappia metsäautotielle. Jos olet liikkeellä kevyin kantamuksin pimeässä, sulje reppu huolellisesti, sillä pudonneita tavaroita on vaikea löytää.

Zippo tai tulitikut: älä jätä tulentekovehkeitä perääsi, jos niistä loppuu potku, vaan hävitä ne asianmukaisella tavalla. Sytkäri ei maadu koskaan.

Å – suomen kielessä ei ole yhtään Å:lla alkavaa sanaa, ellei jotain vanhaa mittayksikköä lasketa. Tähän kohtaan voisin politikoida siitä, miten paljon kustannuksia roskaaminen ja varaustupien roskisten täyttäminen tuo Metsähallitukselle ja kaikki se on pois muusta kansallispuistojen huollosta. Vaikka varaustuvalla olisikin roskis, suosittelen sinua olemaan käyttämättä sitä ja tuomaan roskat pois reitiltä. Osa kansallispuistoista on siirtymässä roskattoman retkeilyn kulttuuriin ja se tarkoittaa, ettei kaikkialla enää ole roskiksia käytettävissä.

Äiti ehkä kotona siivoaa jälkesi, mutta autiotuvalle hän ei ehdi.

Ööli-öykkäri ei ole suosittu vaelluskaveri. Kannattaa siis miettiä, kuinka monta tölkkiä kaljaa metsään kannattaa kantaa, että jaksaa ne vielä krapulassa kantaa poiskin. Myös luonto ja vaelluskaverit kiittää!

//Anne

 

2 vastausta artikkeliin “Oppiva ihminen!”

  1. Tää oli hauska juttu. Esimerkistänne innostuneena liityin roskattomiin. Toki olen yrittänyt tähänkin asti toimia esimerkillisesti ja olen roudannut muidenkin roskat pois polkujen varsilta, mutta nyt on kiva kun on sille oikein virkanimike 😉

    1. Hienoa! Omalla esimerkillä on usein suurin merkitys. Se näkyy myös heille, joita valistus ei tavoita. 🙂

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.