Kotitehtävä, jota koira ei ehtinyt syödä

Erä- ja luonto-opaskoulussa on joskus kotitehtäviä ja lisätäkseni suotyyppien valokuvaamisen vaikeutta lähdin Lappeenrantaan ja Imatralle, josta en tunne mitään paikkoja, mutta onneksi meidän vieraskynä Sonja tuntee. Etelä-Karjalassa suot ovat jonkin sortin harvinaisuus ja jos soita on, ne tuppaavat olemaan ojitettuja eli suomeksi sanottuna pilattuja. Hyvä tuuri siis, että Sonja oli nimenomaan täällä käynyt aiemmin.

Tässä jutussa on siis kevyessä esittelyssä luonnonsuojelulailla rauhoitettu Hämmäauteensuo Lappeenrannassa. Alueen omistaa Lappeenrannan kaupunki ja alle kahden kilometrin rengasreitin varrella on hyvä, joskin pohjasta oudosti avonainen (rikki mennyt?) laavu retkieväiden nauttimiseen. Tällä kertaa meillä oli makkarat paistettu jo edellisiltana Sonjan laavusynttäreillä Kangaskoskella Imatralla ja hyvä niin, sillä Hämmäauteensuon laavu oli aivan tupaten täynnä. Otimme kuitenkin tämän retken opiskelun kannalta, minä kun raahaan opintoretkilleni usein kavereitakin mukaan.

Neva ja räme sekä korpi

Hämmäauteensuo on reunoiltaan puustoinen 30 hehtaarin kokoinen suoalue.

Suotyyppejä Hämmäauteensuolla ovat pääosin neva ja räme. Neva on avonaista suota, joka tavallisesti mielletään suoksi ilman oppikirjaakin ja räme taas kasvaa mäntyä. Hämmäauteensuolla näitä ympäröi vielä suojelualueen ulkopuolelle jäävä korpi eli kuusta kasvava suotyyppi.

Kasveja, joita suolta löysin, en kaikkia tunnistanut, mutta yritin saada niistä mahdollisimman hyviä kuvia, sillä halusin tutkailla niitä kotona kasvikirjasta. Näiden lisäksi suolla kasvoi tunnettuja lajeja eli puolukkaa, mustikkaa, suopursua ja vaivaiskoivua. Tupasvillankin tunnistin, se on yksi lempikasvini! Kasvikirjasta löysin ja opelta varmistin nämä vähän myöhemmin: suokukka ja vaivero.

Suot ovat aika mielenkiintoisia paikkoja, tunnelma on usein aavemainen. Pitkospuita rakastan ja nyt, kun kasvit erottuvat silmiin aivan eri tavalla, niistäkin saa oman lisänsä retkeilyyn.

//Anne

Hämmäauteensuon esittely kaupungin sivuilla löytyy tästä linkistä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.