Savusaunan lämmitys

Savusaunan lämmitys on aikamoista touhua. Siinä avataan räppänät, raotetaan ovea, poltetaan puita, suljetaan ovia ja räppänöitä ja heitetään häkälöylyjä, mutta missä järjestyksessä? Lomamoodissa aivoni eivät vain tajunneet järjestystä, mutta otin selvää asiasta vielä myöhemmin ja vaikka saunassa ei vetoa saisikaan olla kuin juuri sopivasti, tällä availulla ja sulkemisella se veto tehdään oikein ja sitten lämpökin pysyy oikealla tavalla.

Tämä ohje pätee vain Kolin kansallispuiston Seppälän tilan savusaunaan. Tarkista omasi ohje… saunan tekijältä? Netistä?

1. Lämmitetään lepällä, jota on saunan ympärys ja liiteri täynnä… mutta hetkinen, nämä ovat märkiä? Lammaslaitumelle mennessä on lato, ehkä sieltä. Lähetän Heikin hakemaan. Heikki tuo mäntyhalkoja. Eiiii, ohjeessa lukee että leppää. Missä olet, leppä? Löytyy toinen puuliiteri, jota emme olleet eka iltana tarvinneet, koska sisällä oli aika lämmintä eikä kaminaa tai leivinuunia tarvinnut lämmittää.

2. Maltillisesti puita, kaikki luukut (2 kappaletta eli lakeinen katossa ja takaseinän räppänä) auki ja ovi raolleen. Tuli syttyi, jee. Menen laittamaan nuotiota makkaranpaistoa varten sekä tulta padan alle (pata on keskellä pihaa).

3. Pyydän Heikkiä tarkistamaan, että tuli varmasti syttyi. Hetken päästä huomaan, ettei savua tule enää piipusta eikä takaseinän luukusta. Menen katsomaan ja Heikki on laittanut oven kiinni, tuli on sammunut. Huokaus, uudet tulet ja homma jatkuu, ovi raollaan. Kun joskus puolentoista tunnin päästä olen polttanut noin puolet aiotusta puumäärästä (2-4 pesällistä eli me otimme savusaunan eteiseen neljä pesällistä), laitan oven kiinni ja lämmitys jatkuu vielä.

4. Lämmitys unohtuu hetkeksi, koska olen laitumella lampaita katsomassa. Kiukaassa on enää hiillos, mutta puita on vähän jäljellä eteisessä, joten laitan vielä melkein pesällisen puita. Se syttyy hyvin, ja odottelen vielä sen pesällisen loppuun. Möyhennän varovasti hiillosta muutaman kerran, kunnes se ei enää savua.

5. Suljen räppänän ja lakeisen ja odotan puoli tuntia (siintyminen). Kannan tuhkat ulos ja heitän häkälöylyt.

6. Lakaisen lauteilta tuhkat pois ja kannan vedet sisälle. Valmista!

//Anne

Videota pukkaa taas (koska Heikki on niin hassu ja taitava):

Yksi vastaus artikkeliin “Savusaunan lämmitys”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.