Kesäinen kaupunkiviidakko

Näin ensilumen lähestyessä huomasin muutamia kuvia, jotka ovat hautautuneet arkistoihin syystä tai toisesta. Tourujoen luontopolku eli Heikin polku (nimetty uudelleen 2016 kaupungin ympäristösuunnittelija Heikki Sihvosen jäätyä eläkkeelle virastaan) Jyväskylässä on mahtava kesäinen ilmestys. Rehevä joenvarren lehtomaisema rönsyilee kulkijan molemmin puolin. Nämä kuvat ovat heinäkuulta, kun Tourujoen lehto on runsaimmillaan. Maisema vaihtuu hienosti vuodenaikojen mukaan. Talvella polku on myös melkoinen seikkailupaikka.

Koska Tourujoki kulkee keskellä kaupunkia, voi joen rannassa vielä erottaa juuri ja juuri kaukaisen liikenteen pauhun ruuhka-aikaan, mutta silti on kuin olisi astunut satumaailmaan. Tällä 700 metrin luontopolulla ei voi välttyä näkemästä esimerkiksi kukiltaan pieniä keltaisia kaloja muistuttavaa lehtopalsamia, jota ei näe muualla Jyväskylässä. Lajisto on muutenkin lehtomaisen runsasta ja minulle ensi kesän kävelyt tällä polulla tuovat varmasti lisäelämyksen, kun alan tunnistaa kasveja ihan eri lailla opiskelun vuoksi.

Joen vastarannalla on ollut paperitehdas, jonka vuoksi joessa on ollut esimerkiksi voimalaitos. Tehdas on lopetettu 2010 ja Kankaan alueella on menossa aivan uudenlaisen älykkään kaupunkiympäristön rakennustyöt. Ensimmäiset asukkaat alueelle muuttavat 2017, mutta jo nyt siellä on yli 40 yritystä ja muuta toimijaa. Lisää Kankaan alueesta voi lukea täältä (linkki kaupungin sivuille).

Sitä ennen kuitenkin nautimme hiljaisesta keitaasta keskellä kaupunkia, meidän omasta viidakostamme.

Miten sinne mennään: Polku lähtee Tourujoen rannasta, voit laskeutua rappuja Kinakujalta ja kävellä jokea ylävirtaan, kunnes näet luontopolun kyltin, josta lähtee raput alemmas rantaan, ja polun toinen pää nousee ylös hautausmaan nurkalle. Polulle ei saa viedä koiria!

//Anne

2 vastausta artikkeliin “Kesäinen kaupunkiviidakko”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.