Maailman puhtaimmassa ilmassa

Olen usein miettinyt, ettei kaikkiin niihin ihmeellisiin paikkoihin, missä olen päässyt elämäni aikana käymään, olisi päässyt, jos ei olisi tehnyt jotain ilmaiseksi tai tunkenut itseään johonkin olemaan ”aktiivinen”. Niin kävi myös vapaaehtoistyöjaksolla.

Meidän ”pomo” (hän oli oikeasti ilmeisesti vähän niin kuin kesäduunissa) teki mittauksia Ilmatieteenlaitoksen mittausasemalla ja kas, äkkiähän me puhuimme itsellemme mahdollisuuden päästä sinne vierailulle. Ihan pikkusen vaan kurkistetaan!

Siellä sitä sitten oltiin, hengittämässä tutkitusti maailman puhtainta ilmaa ja pullottamassa sitä lähetettäväksi Kalliovuorille (josta kerättyä ilmaa oli pulloissa mittausasemalla). Saimme nähdä erilaisia mittareita ja systeemeitä ja puhuimme siitä, miten ovi on pitänyt laittaa aukemaan sisäänpäin, koska talvella ei muuten pääsisi lumen keskeltä ulos. Paikalle pääsee vain nelivedoilla. Anturit on kiedottu lämpövastuksiin, sillä muuten ne eivät talvella pystyisi mittaamaan yhtään mitään. Käyskentelymme ajaksi kaikki mittarit sammutettiin, koska muuten hälytykset olisivat piippailleet jossain Helsingissä liian kovaa, ihminen kun jo olemassaolollaankin pilaa ilmaa.

Huikeaa.

//Anne

Elo-syyskuussa 2016 olimme vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maalaamassa rakenteita ensin Pyhäkeron autiotuvan kahvilarakennuksella ja sitten Pallaskodan ympäristössä. Kaikki juttumme vapaaehtoistyöjaksolta löytyvät tunnisteen Väärti alta eli tästä linkistä.

Lähdimme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtihommiin taas kesäkuussa 2017, tällä kertaa Pallasjärven rannoille aitoja korjaamaan, siivousluutaa heiluttamaan ja Ounastunturin maastotallennuksia eli valokuvaushommia tekemään. Pohjoisen murteessa väärti = ystävä.

Aiempi Hetta-Pallas-vaelluksemme kesäkuulta 2016 löytyy tunnisteen Hetta-Pallas alta eli täältä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.