Tähtien välineurheilu

Jos joku tykkää mun valokuvistani (tai jos kuka tahansa tykkää kenen vaan valokuvista), useimmiten heiltä pääsee seuraavanlainen kommentti ensimmäisenä:

Sulla on varmaan tosi hyvä/kallis kamera!

Se on toki aika harmiton lausahdus, joka on tarkoitettu, ainakin toivottavasti, kohteliaisuudeksi. Mutta olettekos koskaan samalla tavalla kehuneet herkullisen ruuan syötyänne kokin paistinpannua tai kattilaa? Tai piirtäjän kynää?

Meikäläinen kuvaa siis alla olevalla kalustolla. Runkona on Canon EOS 70D ja linssit onkin kivasti esitelty numeroineen ja lyhenteineen, niin kuin kaikki tekee.

kamerat.jpg

Välikommenttina, linssejä löytyy vielä muutama mutta niin harvassa käytössä, että turha niitä on mainita.

Mutta mitä väliä sillä linssillä on? Kunhan vaan osoitat kohdetta ja räps! Nimenomaan.

Pointti onkin siinä, miten otat kuvan. Mistä kuvakulmasta, mitä kuvassa näkyy, mitä jää piiloon. Onko kohde kuvassa keskellä vaiko jossain kulmassa. Onko pelkkä kohde tarkka ja terävä vai haluatko kaiken kuvassa olevan sitä. Kameran mukana tuleva linssi ei välttämättä ole tarpeeksi laaja, jotta saisit maiseman aina kokonaisuudessaan kuvaan. Tai vastavuoroisesti linssissä ei riitä zoomi päästämään sinua tarpeeksi lähelle. Vaihtoehtoja ja rajoitteita löytyy.

Ideaalitilannehan olisi se, että yhdellä linssillä pärjäisi. Mutta kuten konditionaali kertoo, se ei usein onnistu. Tai onnistuu, mutta tietyt tilanteet menevät helposti ohi, kun ei ollutkaan sopivaa linssiä matkassa ja orava ehti mennä jo. Siksi kannattaa olla ainakin yksi ”jokapaikan” linssi, kuten tuo mun Sigman 17-50mm f2.8 (useimmat kittilinssit ovat milleiltään näitä, mutta aukkona on f3.5-5.6 tai vastaava).

Tottahan toki jokaisella kameralla ja linssillä on omat rajoituksensa ja vahvuutensa, mutta kalustolla on harvemmin merkitystä, ellei puhuta ääripäistä. Ja tänään sen lisäksi, että esittelen ”arsenaalini”, haluan jutella yhdestä sellaisesta. Eli tähtivalokuvauksesta aka galaksien nappaamisesta.

Mitä tarvitaan?

Kamera. Tietenkin.Sellainen, jonka linssi sallii mahdollisimman suuren aukon ja jossa on mahdollisuus manuaalisäätöihin (tarkennukseen, suljinnopeuteen, herkkyyteen sun muihin). Tässä käy myös kännykkäkamera, kunhan vaan tosiaan pääsee käpelöimään noita. Asiaa auttaa, jos linssi on laajakulma.

Moni sanoisi seuraavaksi jalustan, mutta jos hieman pilkkua viilataan, sitä ei välttämättä tarvitse. Kameran kun voi asettaa ihan vaan maahan, linssi taivasta kohden. Mutta sanotaan nyt vaikka se jalusta kuitenkin – mieluiten järeä sellainen, että tuuli ei tärisytä.

Suomesta kun puhutaan, täytyy olla kevät, syksy tahi talvi ja tietenkin pilvetön/vähäpilvinen taivas. Kesällä kun se aurinko ei laske.

Siinä kaikki. Mutta kuten on ihan kantapään kautta opittua, ei se ihan niin yksinkertaista ole.

Kameran asetukset

Mähän luulin pitkään, että koska kyseessä on palavia kaasupalloja miljoonien kilometrien päässä, tulisi tarkennuksenkin kattaa mahdollisimman laaja alue (eli aukko olisi pieni). Mutta näinpäs ei olekaan. Eli aukon tulee olla mahdollisimman suuri, jotta se päästää mahdollisimman paljon valoa sisään. Tarkennuksen taas tulee olla manuaalisesti säädettynä, ja tämä tulee kuulostamaan typerältä, hieman alle äärettömään.

Eli kun jokainen manuaalisääteinen kamerahan tarkentaa äärettömän, mutta jännästi sinne asti vääntäminen saa kaiken ihan pikkuisen sumeaksi. Eli säädintä täytyy kääntää hieman takaisinpäin. Tässä kannattaa vaan rohkeasti kokeilla ja testata, missä se nyt sattuu olemaan omassa vekottimessa. Trial and error, kuten sanovat. Jotkut jopa merkkaavat oman ”äärettömänsä” tussilla tai teipillä.

Toinen, jonka alunperin luulin kuuluvan olevan aivan toisessa ääripäässä, on herkkyys eli kavereiden kesken ISO. Oletin että sen täytyy olla 100-400 mutta todellisuudessa, riippuen hieman valon määrästä, sen tulisi olla 2000-6400, ainakin omien kokemuksien mukaan. Sitä vähemmän herkkyyttä, mitä enemmän valosaastetta. Kohinaahan siitä tulee, sille nyt vaan ei voi mitään. Tosin näitä saa pelastettua aikas hyvin jälkikäsittelyssä. Mutta ISO kannattaa siis olla iso.

Sitten se aukko eli ähväluku. Mieluiten f2.8-3.5, jos vaan mahdollista. Sillä saa parhaiten tähtyläiset näkyviin. Jos linssinä on zoomin omaava härpäke, käytä sitä laajempaa päätä. Taaskaan, pakko ei ole, mutta se on helpompaa siten.

Ja mitenkäs sitten se suljinaika? No mä henkilökohtaisesti käytän haarukkaa 6-15 sekuntia, riippuen taas valosta ja vuodenajasta. Laitan sitten ISOA suuremmaksi sen mukaan. Useimmiten porukka tykkää käyttää 30 sekuntia, mutta oon huomannut että koska maapallo sattuu pyörimään, näkyy se sitten herkästi kuvassakin hännällisinä tähtinä. Ja monelle suuren herkkyyden aiheuttama kohina on kirosana. Mutta taaskin, kuten sanottua, jälkikäsittely on näissä se pelastaja.

Jälkikäsittelystä voisin joskus kertoa ihan omassa postauksessaan, koska se on aika laaja käsite. Jos siis jotakuta kiinnostaa! En mä muuten. Nih.

Loppujorinat

Muistakaa myös, että kuvia voi ottaa kahdessa osassa: ensin taivaan, sitten kuvan etualan. Koska luonnollisesti f2.8 ei pidä sitä etualaa tarkkana kun tarkennus on ties minne taivaisiin. Itse käytän tätä todella harvoin, mutta jos kummastuttaa miten ne parhaat sen tekevät… noh, sillä lailla. Joskus valokuvaus sekoittuu liikaa kuvankäsittelyn maailmaan ja vaikka sillä saakin nättejä ja kirjaimellisesti uskomattomia lopputuloksia, on se ihan oma taiteenlajinsa. Mä pyrin pitämään kuvat suht luonnollisina, keskittyen ehkä enemmän sen kuvan henkiinherättämiseen kuin kokonaan uudelleen rakentamiseen.

Olikos tästä apua, saitko vuosia piilossa olleen selkeyden elämääsi vai tuliko nyt ihan itsestäänselvää soopaa? Tuli ainakin ihan hyvä mieli kirjoitella hiukan auki tätä mun tapaa räpsiä kuvia ja lisääkin toki voin rustailla jos vaan ihmisiä kiinnostaa.

Ainiin! Ja tässä höpöttelen kuumehouruissa Canon EOS 80D:stä:

//Heikki

 

 

 

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.