Shampoo vai no-poo?

Hiustenhoidosta syntyy paitsi jonkin verran jätettä, myös kaikenlaisia ihottumia ja kutinaa joillekin, kuten minulle. Voin kyllä silloin tällöin pestä tukan markettiaineilla, mutta jatkuva peseminen shampoolla vaatisi tarkkaa INC-listan lukemista. Nuo harvat kerratkin aiheuttavat kutinan, jonka seurauksena vaikutan pari päivää täitten kiusaamalta.

En edes tiedä, mille olen herkkä tai allerginen vai onko päänahkani vain kuiva.

Paras tapa on siis pitäytyä sopiviksi todetuissa aineksissa. Esimerkiksi hiusväri sattuu päänahkaani, mutta saatan latvoihin laittaa värinaamiota tai raitoja (ihokosketus ei ole latvoissa niin pitkäaikainen).

Mitä kokeilin?

Mieluiten käyttäisin pelkkää vettä ja olenkin kokeillut, mutta tällä ohuella hiuslaadulla se ei vain toiminut. Hiukset rasvoittuivat ja vaikka olin sitkeä, oli pakko lopettaa. En voinut kulkea puolta vuotta pipo päässä toiveissa aika, jolloin hiukseni muuttuisivat puhtaan näköisiksi!

Sitten kokeilin hiussaippuaa, joka ei kutittanut, mutta muodosti kalvon hiusten ja päänahkan päälle, ei ekasta pesusta, mutta noin kuukauden jälkeen hiusharja alkoi olla aina ihan saippuatöhkäinen muutaman harjauskerran jälkeen (Tangle Teezeristä huomaa, jos päänahassa on jotain ylimääräistä) ja tukka näytti rasvaiselta melkein heti pesun jälkeen. Kalvo alkoi kertyä ja kutina liittyi seuraan taas, joten en jäänyt ihmettelemään tämän kanssa.

Kokeilin myöhemmin erimerkkistä palasaippuaa, mutta se ei ollut paljoa parempi. Nämä olivat siis ihan saippua-saippuoita, eivät tiivistettyä shampoota.

Pesin hiukset myös kananmunalla. Toimii, mutta hankalaa, koska vesi ei voi olla kovin lämmintä valkuaisen hyytymisriskin vuoksi ja se kuljettaminen… Tämä voi toimia, jos etsit oikein luonnonmukaista hiustenpesukikkaa!

Sain välillä lahjaksi Lushin palashampoota, joka on ollut esimerkiksi reissussa mukana (valkoiset jauheet muovipussissa eivät herätä luottamusta lentokentällä), mutta tuon palan ollessa lähinnä kiinteään muotoon tiivistettyä tavallista shampoota, on sen käyttö lähes kokonaan jäänyt. Tuoksukin on näissä tuotteissa tosi voimakas. Näillä kutian ehkä hieman vähemmän kuin tavallisella shampoolla.

Pyhä-Häkki

Mihin päädyin?

Tällä hetkellä aineet eivät ole kovin kummoiset: Suolaseos MeineBase pesee, erittäin mieto etikkaliuos hoitaa. Käytän myös edelleen muutamia hiussaippuoita silloin tällöin, mutta ne ovat jääneet harvemmalle.

Vuoden testijakso on osoittanut MeineBase-suolan toimivuuden.

Olen kelpuuttanut jatkoon myös Lushin Roots-hoitoaineen, vaikka mieto etikkahuuhde tekee saman selvitystaian, mutta Roots on kätevämpi käyttää.

Suola, jota käytän peseytymiseen ja hiusten pesemiseen, on siis apteekista saatava MeineBase. Vinkki tämän käyttöön löytyi Maria Nordinin blogista ja kun kävin tuon ekan purkin ostamassa viime syyskuussa, en ole sen jälkeen juuri muuta käyttänytkään.

Purkki on nyt vuoden käytön jälkeen loppumassa (riittänee lokakuun loppuun eli yli vuodeksi) ja kun käyttäjiä on kolme, jää hintakin aika edulliseksi. Kuulemma tuo seos on vain ruokasoodaa ja suolaa (ja mineraaleja), mutta koska en halua etsiä oikeaa sekoitussuhdetta, ostaa täräytän ihan peräti purkin per vuosi. Isompi purkki kestää siis meillä yli vuoden, hinta noin 30 euroa. Hemmottelin itseäni nyt uutta ”Vuoden Pesuainetta” ostaessa myös matkapakkauksella, sen hinta oli noin kympin.

MeineBase ei haise millekään. Se ei kirvele, ellei joudu silmiin.

Itselläni oli alkuvaiheessa päänahka hieman rikki ja kuiva, mutta suolalla pesu auttoi jo parin kerran jälkeen eikä haavoja kirvellyt edes ekalla pesukerralla.

Aloittaessani käytön laitoin suolaa kulhoon, laskin vettä päälle ja pesin hiukset kulhossa pää alaspäin. Nykyään useimmiten kaadan suolaa kädelle ja pesen hiukset kuten shampoollakin, vähän harjoittelua se vaati, mutta ei tarvitse pitää muovikulhoa mukana.

Hiukseni näyttävät samalta kuin shampoopesun jälkeen, mutta päänahka voi paljon paremmin. Kroppa on kutinavapaa, ihon kuivuus jopa talviaikaan on helpottanut. Shampoohan valuu selkää pitkin ja voi kuivattaa selkää, mutta suolan kanssa tilanne on eri. Pesen MeineBasella myös vartalon ja naaman illalla ja sillä voi kylpeä ja jalkakylpeä. Aivan loistava, monikäyttöinen tuote.

Kokeilijoille muutama huomio

Testaa varovasti. En osaa sanoa, jos päänahkasi on aivan auki, kirveleekö tämä, mutta minulla ei kirvellyt edes alussa.

Tukkani ei ole värjätty, joten en osaa sanoa värin pysyvyydestä tällä pesulla.

En käytä muotoilutuotteita, mutta uskoisin tämän pystyvän niihinkin. Jos kärsit kutinasta, kannattaa luopua muotoilutuotteista. Jos se ei ole mahdollista, tämä tuote saattaa toimia syväpuhdistuksena vaikka silloin tällöin käytettynä.

Minulla ei ole aavistustakaan, onko suolalla ja soodalla peseminen ja huuhteleminen parempi vai huonompi ratkaisu kerrostalon putkille, viemäreille, vedenpuhdistuslaitoksille, järville ja merille. En tiedä, olisiko suuri määrä suolaa ongelma jätevesilaitoksella. Toivoisin, että ei olisi, sillä toistaiseksi, kun jollain on päänsä ja kroppansa pestävä, tämä on ehkä vähemmän huono juttu kuin hajustetut shampoot ja minimuovirakeet.

Tätä ainetta on mennyt reilussa vuodessa noin 250 grammaa per pesijä ja jos olisin korvannut tämän shampoolla, hoitoaineella, pesuaineella, kuorintavoiteella, ihonaamiolla, jalkakylpyaineilla ja enemmällä rasvalla/öljyllä kropalle, olisi jo pakkausmääräkin ollut valtava.

Päivitys 26.2.2018: Suola on toiminut todella hyvin pesuaineena. Yksinään se kuitenkin vähän kuivattaa päänahkaa pitempiaikaisessa käytössä ja etikkahuuhde vähän kyllästyttää jatkuvassa käytössä. Olenkin etsimässä vaihtoehtoisia hiustenpesutuotteita nyt, kun olen käyttänyt MeineBasea noin puolitoista vuotta. Kommenteissa suositeltu oliiviöljysaippua on parhaillaan testissä. Vuohenmaitosaippua ei sopinut minun hiuksilleni.

 

Mainos, yhteistyössä Biodelly:

Tutustu luonnonkosmetiikkaan Biodellyn avulla! Laadukasta luonnonkosmetiikkaa kätevästi netistä – ilmainen, nopea toimitus

biodelly

Muutama nosto kommenteista (lisää vinkkejä, lue kommentit!):

Campasimpukka kertoo kokemuksiaan Oliva-oliiviöljysaippuasta, jota käytti pitkällä camino-vaelluksellaan sekä ihon, hiusten että vaatteiden pesemiseen (erittäin monikäyttöinen tuote siis) ja Janna kertoo vuohenmaitosaippuasta, joka sopii hänelle paremmin, koska MeineBase aiheutti hänelle päänahan kuivumista. Meinebasea hän käyttää edelleen hiusten syväpuhdistamiseen pari kertaa kuussa ja vinkki pesutekniikaksi: lämmintä vettä pulloon, sinne sekaan MeineBase ja siitä on helppo kaataa eri puolille hiuksia. Kiitos tosi paljon vinkeistä!

——————–

Jos nyt joku ilkimys siellä sanoo, että minulla on ohut ja ruma tukka ja se johtuu suolasta, voin kertoa, että tukkani oli paljon rumempi PLUS kutina oli jatkuvaa, kun kokeilin erilaisia kaupan tai kampaamojen tuotteita ja värjäsin hiuksiani.

Suolapesun ansiosta tukka tuntuu edes pesua seuraavan vuorokauden puhtaalta ja  ilmavalta eli olen minäkin päässyt ”omasta mielestä hyvä tukkapäivä” -kerhoon viimeisen vuoden aikana noin joka toinen päivä. Ja tämä tuote kulkee ihan yhtä lailla rinkassa kuin tavalliset shampootkin!

//Anne

P.S. Kamera, tuo entinen pahin viholliseni. Jos kukaan muu luulee olevansa kauhea kuvissa, se menee kuulkaas ohi tuossa kolmevitosen jälkeen. Tukasta ei voi kirjottaa ilman kuvia tukasta!

Päivitys 12.6.2017: Edelleen, yli puolentoista vuoden käytön jälkeen MeineBase on ja pysyy hiustenpesuaineena. Koulun vaellusten myötä huomasin myös pesuvälin pidentämisen olevan täysin mahdollista, MeineBasen kanssa kolme tai neljä päivääkin onnistuu nyt sekä vaellus- että arkioloissa. Aloinkin siis hallitusti pidentää pesuväliä pesemällä välillä vain vedellä.

Päivitys 26.2.2018: Suola on toiminut todella hyvin pesuaineena. Yksinään se kuitenkin vähän kuivattaa päänahkaa pitempiaikaisessa käytössä ja etikkahuuhde vähän kyllästyttää jatkuvassa käytössä. Olenkin etsimässä vaihtoehtoisia hiustenpesutuotteita nyt, kun olen käyttänyt MeineBasea noin puolitoista vuotta. Kommenteissa suositeltu oliiviöljysaippua on parhaillaan testissä. Vuohenmaitosaippua ei sopinut minun hiuksilleni. Lisätty kaupallinen linkki: Biodelly.

6 vastausta artikkeliin “Shampoo vai no-poo?”

 1. Minulla on menossa siirtyminen pois sampoista, mutta välillä kyllä hotelleissa tai muualla, missä on tarjolla tuoksuvia kosmetiikkapurnukoita, niihin vielä innolla tartun. Keväällä caminon aikaan olin liikkeellä erittäin vähin hygieniatuottein, enkä silti mielestäni haissut pahalle, mutta sitä pitäisi varmaan kysyä siskoltani… Pesin ihoni ja hiukseni, sekä välillä vaatekappaleitakin Oliva-oliiviöljysaippualla. Minulla oli se kolmeen tai neljään palaan sahattuna mukana, pieni, noin tikkuaskun kokoinen pala kerrallaan käytössä. Se ei aina ehtinyt kuivaa kunnolla, joten jos se alkoi olla liian niljainen, aloitin uuden, tai olisin aloittanut, en muista kävikö siinä niin. Olin aloittanut saippualla hiusten pesun jo noin 2 kk ennen matkaa, aluksi hiukset tuntuivat oudoilta (minulla on ohut, lasimainen hiuslaatu, kaukana mistään leijonanharjasta), eivät ihan puhtailta, mutta muutamassa viikossa se muuttui. Ei takkuja, ei kutinaa, pakko oli kyllä pestä joka päivä, kun kävellessä pää oli märkä, jos ei sateesta niin hikisyydestä hupun alla. Nyt pesen saippualla ja noin joka toinen päivä, pituuttakin on tukka kasvanut sen verran, että voin pitää letillä tai jollain syheröllä. Saippua on kätevä, kun kantaa kaiken itse, eikä ole monien kosmetiikkojen ”orjana”. Ei sillä, ettenkö epäilemättä näyttäisi paremmalta, jos vähän osaisin/viitsisin laittautua.

  1. Toi kyseinen saippua herätti minun huomion sinun blogista ja olenkin ajatellut sitä kokeilla. Se saattaisi toimia. Saippuat vaan tuppaa mulla kerrostumaan päänahkaan, siis nuo mitä olen kokeillut, ne jotka lasketaan ihan juuri saippuaksi, Lush ei ole niitä.

   Pitääpä kokeilla tai no, tää suola nyt vaan toimii, mutta kokeiluttaa jollain kaverilla. 🙂 Itse en varmaan ole vaihtamassa enää ja suolakin korvaa monta tuotetta reissussa, mutta kun päänahkaongelmaisia on maailma täynnään, suosittelen kokeilemaan tämmöisiä erilaisia vaihtoehtoja. Jollekin tää suola ei sovi, esimerkiksi jos värjäyksestä ei halua luopua (joka mun mielestä on yksi iso syy päänahan ongelmille enkä itse enää aio värjätä ”nahkaa myöten” ikinä) tai voi olla liian ”kova” aine.

 2. Ja piti sanoa vielä, että kokeilin tuota no poo-juttua jokunen vuosi sitten, mutten kestänyt, kun piti kuitenkin käydä ihmisten ilmoilla.

  1. Niin ja tämä… Joo, jos luvattu vaikutus tulee esim. puolen vuoden päästä, kyllä mä ehdin siinä ajassa jo hävetä silmät päästäni. Sitä paitsi vesipesu jättää sen päänahkan silleensä, jolloin minulla esimerkiksi hiki kuivuttuaan kutittaa. Ei toiminut minulla.

 3. Poo! Hienoa, että Meinebase toimii! Mä en ole käyttänyt oikeita shampoita vuosiin, vaan entinen rastatukka peseytyi mustasaippualla (pala) ja palashampoilla. Suora tukka oikin sitten ongelma, juuri tuon saippuatöhkän takia. Mä aloitin ruokasoodapesun myös noin vuosi sitten, ja vuodenvaihteessa siirryin Meinebaseen. Se kuitenkin pikkuisen kuivatti liikaa ja aiheutti näppylöitä päähän. Luin jostain ruokasoodan ph-arvoista, että se ei olekaan hyväksi iholle. Kesällä löysin ihanan vuohenmaitosaippuan, joka hellii päänahkaa. Meinebasella pesen muutaman kerran kuussa, kun se syväpuhdistaa vähän paremmin kuitenkin. Etikkaa en tykkää laittaa kun tulee niin liukas tukka. 😀

  Mutta siis vinkki tuohon suolapesuun (sulle tai muille kiinnostuneille lukijoille) – mä laitan sitä pulloon veden kera, lämpimään veteen se liukenee salamannopeasti. Siitä saa kaadeltua päähän joka puolelle ja se vaahtoaa yllättävän kivasti (melkein joka kerta yllätyn, miten tätä vaahtoa niin paljon tulee..). Korkillisen pullon kanssa saa myös kätevästi kerta-annoksen mukaan. 😀 Tosin nyt otan sen saippuan, jolla kainalot ja naamakin peseytyy. 8)

  1. Oo, lisää vinkkejä! Kiitos! Mistä olet vuohenmaitosaippuan löytänyt? Sinulla on nyt siis pari kk sen kanssa vietettyä aikaa, mielestäni hyvä testijakso siis jo! Olen miettinyt, kuinka pitkään tämä minulla toimii (useimmat kokeilut on kuitenkin tuoneet kutinan takaisin parissa kuukaudessa) ja tuo pulloon sekoittaminen vähentäisi kulutusta, luulen että kuivana Meinebaseakin voi laittaa ”liikaa” ja sitten se voi kuivattaa päänahkaa ja pidemmän päälle siis kutka taas palaisi. Laimeana se nimenomaan toimii pitkäaikaisessa käytössä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.