Haaveista totta: Grönlanti, osa 1

Vieraskynämme Anna kertoo matkastaan Grönlantiin.

Haaveista totta: Grönlanti, osa 1

Keväällä 2016 tuli eteen mahdollisuus retkeillä yhdestä haavekohteistani eli Grönlannissa. Uteliain mielin lähdimme matkaan, sillä suunnitelmissa oli melontaa, koiravaljakkoajoa ja retkeilyä. Lensimme Kööpenhaminan kautta saaren länsiosassa sijaitsevaan Kangerlussuakin kaupunkiin ja tästä lentomatka jatkui viereiseen Sisimiutin kaupunkiin. Matkan päätepiste tulisi olemaan ylempänä rannikolla sijaitseva Ilulissatin kaupunki, jossa sijaitseva jäävuono on Unescon maailmanperintökohde.

Ulkoilmaharrastusten suhteen jännitystekijänä on usein sää, joka tekee myös pakkaamisesta mielenkiitoista. Mielikuva keväisestä Grönlannista oli etukäteen aika hatara, joten kassiin päätyi, bikineitä lukuunottamatta, melko laaja skaala vaatetta. Olimme onnekkaita, koska viikon matkalla lämpötila vaihteli -5 °C – +10 °C ja aurinko paistoi koko viikon.

img_1180

Melonnan harrastajalle vierailu kajakin kotimaassa on sykähdyttävä kokemus

Saimme mahdollisuuden vierailla paikallisen melontakerhon vajalla tutustuen kajakkien valmistukseen, varusteisiin sekä kajakin käyttöön ja melontatekniikan harjoitteluun.

Kajakkia käytetään edelleen jonkin verran kalastuksessa sekä lintujen ja hylkeiden metsästyksessä, mutta grönlantilaisen kansalaistaitoihin melonta ei enää kuulu. Harrastajille tuttuja muovi-tai kuitukajakkeja ei saarella käytetä eikä kajakkeja voi ostaa kaupasta.

Jokainen meloja tekee kajakkinsa itse.

Kajakin runko valmistetaan puusta ja rungon ympärille pingotetaan maalattu kangas. Aukkopeite on hylkeennahkaa, mela on puinen ja kapealapainen ns. grönlannin mela. Istuimia tai jalkatukia ei ole, ei myöskään tavaroiden kuljettamiseen käytettäviä lastiluukkuja – mitäpä niillä tekisi, koska ns. retkimelontaa ei ole alunperin harrastettu.

anna_greenland02

Melontaa jäävuorien seassa merellä

Seurueemme kajakit olivat kuitenkin tuttuja muovikajakkeja tai tarkemmin ”kajakin tyylisiä veneitä.”

Paikalliset ovat hyvin tarkkoja siitä, ettei aitoja kajakkeja sotketa turistiversioihin.

Kuivapukuun, neopreenitossuihin, -käsineisiin ja -päähineeseen pukeutuminen oli oma kokemuksensa, näitä kun ei kotivesillä ole tarvinnut käyttää. Reitti-ja turvallisuussuunnitelman kertaamisen jälkeen lähdimme aamulla vesille pientä kutkutusta vatsanpohjassa tuntien. Sisävesien perusmelojalle meri elementtinä on kohtalaisen uusi sisältäen vuoroveden ja rikkonaisen kallion muodostaman aallokon.

Lahdenpoukama oli vielä jääriitteessä. Meloimme suojaisasta lahdenpoukamasta avonaisempaan veteen, jossa vastassa olivat kohtalainen tuuli, erilaiset merivirtaukset sekä ristiaallokko. Melaa puristaen ja käsillä viuhtoen etenin ensimmäiset metrit, kunnes uskalsin rentoutua ja oikea melontatekniikka löytyi. Upean värinen ja kirkas meri ympäröi melojat ja taustalla siinsivät jylhät, lumipeitteiset vuoret – mikä fiilis!

Paikallinen oppaamme johdatti meidät rantaviivaa myöten mielenkiintoisiin paikkoihin kertoen samalla luonnosta sekä kaupungista värikkäine taloineen. Aiemmin talon väreillä on ollut oma merkityksensä ilmentäen esim. kauppaa, julkisrakennuksia ja kalastusta, nykyisin värin merkitys ei korostu enää samalla lailla.

anna_greenland08

Matkan aikana eteemme tuli pikku hiljaa jäävuoria. Jäävuorten lähellä meloessa täytyi olla tarkkana, ettei jäävuori yllättäen pyörähdä ympäri tai osa vuoresta murru. Lisäksi tuli huomioida se, että suurin osa jäävuoresta on vedenpinnan alapuolella ja liian lähelle ei kajakilla passa mennä. Mitä värejä jäässä olikaan havaittavissa: turkoosia, eri sinisen, ruskean ja harmaan sekä valkoisen sävyjä! Muodoltaan ja kooltaan jäävuoret olivat myös hyvin erilaisia.

Evästauolle rantauduimme hiekkarannalle.

Tässä kohtaa piti viimeistään nipistää itseään, koska luonnon kontrastit olivat melkoiset, samanaikaisesti jäävuoret ja hiekkaranta!

Päivän päätteeksi saimme seurata melontakerhon köysiharjoituksia. Köysiharjoittelu on vanha fyysisen kunnon, joustavuuden ja koordinaation harjoittelumuoto, joka simuloi erilaisia kajakin hallintatekniikoita kuten eskimokäännöstä. Illan kruunasi Grönlannin eskimokäännösmestarin taitoesitys.

Ensikosketus grönlantilaiseen luontoon oli ihmeellinen ja paljon mielenkiintoisia asioita olisi vielä luvassa, näistä kerron teille toisella kertaa.

//Anna

Kirjoittaja Anna Laakso on numeerisesti keski-ikäinen retkeilyn sekakäyttäjä, joka tankkaa energiaa lähiretkeilystä ja uskaltautuu välillä kauemmaksikin maailmaa ihmettelemään. Retkikuntaa täydentävät Kartanlukija ja Tassuväki. Annan kaikki jutut löytyvät tästä.

Jos vieraskynäily kiinnostaa sinua, lukija, ole meihin yhteydessä, olipa ideasi yksi juttu tai juttusarja! Lisätietoa.

2 vastausta artikkeliin “Haaveista totta: Grönlanti, osa 1”

  1. Aivan ihania maisemia, ja mielenkiintoisia juttuja olet päässyt kokeilemaan! Grönlanti on vielä haavematkalistallani – muutama vilkaisu lentolippujen hintoihin on toistaiseksi tosin pysäyttänyt realistisen matkasuunnittelun. Osallistuitko melontaretkelle kaupallisen tahon kautta, vaiko kenties paikallisten tuttujen seurassa?

  2. Hei.Onneksi tuo paikka vielä (toistaiseksi ) siellä pysyy, joten aikaa matkan toteutumiseen on.
    Pieni suomalainen matkatoimisto Tres Hombres järjesti matkan yhdessä paikallisen yhteyshenkilön kanssa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.