Pyhän joen tulvalaaksossa

Majoituimme vapaaehtoistyöjaksollamme Metsähallituksen tiloissa Pakasmaan tilalla, jossa myös Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen vieraili usein matkoillaan Viljo ja Esteri Pakasmaan väärtinä (=ystävänä). Kivenheiton päässä majoituksestamme sijaitsee ihana, kovin pienelle huomiolle jäänyt Pyhäjoen luontopolku. Suosittelen kierrosta vastapäivään, sillä siten herkut jäävät kierroksen loppuun.

Alussa luontopolku on hyvin tavanomainen luontopolku, jonka varrella on monenlaista metsää ja opastauluja. Se houkuttelee kulkemaan ja tutkimaan. Ensimmäinen taulu kertoo alueen tutkimuskäytöstä: suuret suppilot metsässä keräävät tippuvat siemenet ja numeroituja puita tutkitaan tarkasti juuri niiden siemenien käyttäytymisen ja leviämisen osalta. Vesi kohisee polun viertä jo alkumetreillä. Suuri kotkansiipilaakso jo herättää kiinnostuksen: tämä on aika erikoinen paikka, juurihan minä kävelin rakkakivikossa parin kilometrin päässä tunturissa ja tässä on komea kuusilehto täynnä saniaisia, vehreä, tai ruskea, kuten meidän syysretkellämme. Lapissa nämä ovatkin harvinaisia, mutta tässä kohtaa maaperää lannoittaa tulvivan joen mukana tuleva aines.

Kohina paljastaa pian kivikon jälkeen mielenkiintoisia vesinäytelmiä. Ensin pienet purot ovat kuin miniatyyrivesiputouksia ja niiden jälkeen suuret vesimassat pitävät omaa meteliään pitkän matkan päähän. Pauhu on korviahuumaava ja kielii siitä, että jossain vesi kuohuu melkoisella paineella ja sieltähän se pian näkyykin, Pyhäjoki laskee ensin koskena kauniiseen tasapintaiseen lätäkköön, jonka reunalla on omat penkitkin näkymän ihailemista varten ja sitten pienen sillan kohdalla kapeaan uomaan mahtavalla kuohulla.

Hienon vesinäytöksen perästä seuraa kivinen pelto, isot kivet halkovat maisemaa. Kivisen rinteen jälkeen seuraa vielä pieni suoniitty (jossa kansallispuisto-opaskokelaat Muoniosta ovat uusineet pitkospuut tänä kesänä, joten siellä kelpaa nyt tepastella) ja sammalmetsää, jossa on vilkas kasvusto ja eläimistö.

Tämä on yksi parhaita kohteita Pallaksen suunnalla, älä siis missaa tätä!

//Anne

Elo-syyskuussa 2016 olimme vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maalaamassa rakenteita ensin Pyhäkeron autiotuvan kahvilarakennuksella ja sitten Pallaskodan ympäristössä. Kaikki juttumme vapaaehtoistyöjaksolta löytyvät tunnisteen Väärti alta eli tästä linkistä.

Lähdimme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtihommiin taas kesäkuussa 2017, tällä kertaa Pallasjärven rannoille aitoja korjaamaan, siivousluutaa heiluttamaan ja Ounastunturin maastotallennuksia eli valokuvaushommia tekemään. Pohjoisen murteessa väärti = ystävä.

Aiempi Hetta-Pallas-vaelluksemme kesäkuulta 2016 löytyy tunnisteen Hetta-Pallas alta eli täältä.

 

2 vastausta artikkeliin “Pyhän joen tulvalaaksossa”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.