Pyhän joen tulvalaaksossa

Majoituimme vapaaehtoistyöjaksollamme Metsähallituksen tiloissa Pakasmaan tilalla, jossa myös Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen vieraili usein matkoillaan Viljo ja Esteri Pakasmaan väärtinä (=ystävänä). Kivenheiton päässä majoituksestamme sijaitsee ihana, kovin pienelle huomiolle jäänyt Pyhäjoen luontopolku. Suosittelen kierrosta vastapäivään, sillä siten herkut jäävät kierroksen loppuun.

Alussa luontopolku on hyvin tavanomainen luontopolku, jonka varrella on monenlaista metsää ja opastauluja. Se houkuttelee kulkemaan ja tutkimaan. Ensimmäinen taulu kertoo alueen tutkimuskäytöstä: suuret suppilot metsässä keräävät tippuvat siemenet ja numeroituja puita tutkitaan tarkasti juuri niiden siemenien käyttäytymisen ja leviämisen osalta. Vesi kohisee polun viertä jo alkumetreillä. Suuri kotkansiipilaakso jo herättää kiinnostuksen: tämä on aika erikoinen paikka, juurihan minä kävelin rakkakivikossa parin kilometrin päässä tunturissa ja tässä on komea kuusilehto täynnä saniaisia, vehreä, tai ruskea, kuten meidän syysretkellämme. Lapissa nämä ovatkin harvinaisia, mutta tässä kohtaa maaperää lannoittaa tulvivan joen mukana tuleva aines.

Kohina paljastaa pian kivikon jälkeen mielenkiintoisia vesinäytelmiä. Ensin pienet purot ovat kuin miniatyyrivesiputouksia ja niiden jälkeen suuret vesimassat pitävät omaa meteliään pitkän matkan päähän. Pauhu on korviahuumaava ja kielii siitä, että jossain vesi kuohuu melkoisella paineella ja sieltähän se pian näkyykin, Pyhäjoki laskee ensin koskena kauniiseen tasapintaiseen lätäkköön, jonka reunalla on omat penkitkin näkymän ihailemista varten ja sitten pienen sillan kohdalla kapeaan uomaan mahtavalla kuohulla.

Hienon vesinäytöksen perästä seuraa kivinen pelto, isot kivet halkovat maisemaa. Kivisen rinteen jälkeen seuraa vielä pieni suoniitty (jossa kansallispuisto-opaskokelaat Muoniosta ovat uusineet pitkospuut tänä kesänä, joten siellä kelpaa nyt tepastella) ja sammalmetsää, jossa on vilkas kasvusto ja eläimistö.

Tämä on yksi parhaita kohteita Pallaksen suunnalla, älä siis missaa tätä!

//Anne

Elo-syyskuussa 2016 olimme vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maalaamassa rakenteita ensin Pyhäkeron autiotuvan kahvilarakennuksella ja sitten Pallaskodan ympäristössä. Kaikki juttumme vapaaehtoistyöjaksolta löytyvät tunnisteen Väärti alta eli tästä linkistä.

Lähdimme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtihommiin taas kesäkuussa 2017, tällä kertaa Pallasjärven rannoille aitoja korjaamaan, siivousluutaa heiluttamaan ja Ounastunturin maastotallennuksia eli valokuvaushommia tekemään. Pohjoisen murteessa väärti = ystävä.

Aiempi Hetta-Pallas-vaelluksemme kesäkuulta 2016 löytyy tunnisteen Hetta-Pallas alta eli täältä.

 

2 thoughts on “Pyhän joen tulvalaaksossa

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: