Yosemiten kansallispuisto

On paikkoja, joissa käyminen kuulostaa enemmän elokuvan aiheelta kuin todelliselta kesälomasuunnitelmalta ja Yosemiten kansallispuisto on yksi tällainen kohde. Siellä me kuitenkin kävimme ja näimme ne upeat maisemat!

Yövyimme Mariposan kylässä pienessä hotellissa. Tuo kylä oli kuin villin lännen elokuvasta repäisty ja tietenkin, koska kesäisäntämme oli lomalla ja halusi nukkua hieman pidempään, Heikki ja minä juoksentelimme ympäriinsä aamulla herättyämme todella aikaisin. Pelkkiä pick up -autoja, rakennuksia, jotka oli lavastettu oikein vanhoiksi hirsitaloiksi ja aamupalakahvila, joissa meille tarjoili hullunhauska, superenerginen tarjoilija, joka häpeilemättömästi flirttaili pojille ja kutsui minua kultasekseen. Mariposassa oli paljon kauppoja, joissa myydään ulkoiluvarusteita ja -vaatteita sekä matkamuistorihkamaa. Me pitäydyimme pienissä ostoksissa, Heikki taisi ostaa hupparin. Yosemitessa saimme Sunnylta meidän perinteisen ja pakollisen  matkamuiston eli jääkaappimagneetti-pullonavaajan. Sellainen meillä on kaikkialta, missä olemme käyneet. Kerron joskus erikseen omasta roskaturismistani, meidän matkamuistot nimittäin ovat yleensä jonkun muun mielestä roskaa.

Mariposasta vuoret jo näkyvät. Kansallispuistoon ajettiin taas lipunmyynnin kautta, maksu oli autokohtainen ja voimassa viikon, kuten hieman myöhemmin meille selvisi, pienen kommelluksen, säikähdyksen ja helpotuksen huokauksen kautta.

Vuorilla oli meneillään vuorenrinteen suojaaminen puistoon saavuttaessa: rinteeseen viritetään verkkoja kivivyöryjen estämiseksi. Maanvyörymät ja irtoavat kivet ovat paitsi vaarallisia, myös merkki ympäristön kulumisesta. Autovirta kansallispuistoon ja sieltä pois on jatkuva ja kansallispuiston alueen suojelemiseksi alueella on monia rajoituksia. Siellä saa yöpyä korkeintaan muistaakseni 7 yötä vuodessa ja kaikki yöpyminen ja vaeltaminen reiteillä on luvanvaraista. Osa alueista on suljettu ajoittain, koska niiden luonnonolosuhteet ovat niin kovilla ja niitä entistetään eli luonto korjaa itseään, kun vierailijoita ei päästetä kuluttamaan aluetta. Kalifornian kuivuuden vuoksi Yosemite on ollut viime vuodet ongelmissa.

Autovirtaa yritetään suitsia tarjoamalla bussikuljetuksia pääkohteisiin. Ihmisiä oli jokaisessa näköalakohteessa todella paljon ja useimpia ”valokuvakohtia” sai jonottaa ihan tosissaan. Näimme myös niitä surullisenkuuluisia uhkarohkeita pelleilijöitä, suretti tosissaan kun joku oli kiivennyt suojelualueella korkean aidan yli ja hypähteli kielekkeellä selfie-keppi kädessä. En kuitenkaan välttämättä ehtinyt tuolla retkellä ollessa kokea tätä tavallista maailmantuskapahennustani, se iski todellisuuteen vasta myöhemmin.

Jotenkin turhauttavaa yrittää avata tätä kokemusta ja maisemaa teille, kun kuvat ja sanat ei missään nimessä tee oikeutta vuorille ja rotkoille. Menetän kaiken kirjoitustaitoni. Kysykää ja kommentoikaa! Jutellaan, jos haluatte jotain tietää!

Edelleen, joka kerta kun selaan kuvia, tulee vähän kyynel silmäkulmaan. Siksi, että tuonne on pitkä matka, siellä on yhdenlainen upea perhe ja maisemat nyt vain tekivät minuun vaikutuksen.

//Anne

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: