Retkeilyvaatteet on mun aatteet

Hieman taustaa, ennen kuin kerron Scandinavian Outdoorin yhteistyöstä meidän kanssamme.

Eli vaikka tämä saattaa välillä muulta vaikuttaa, on kyseessä tuotearvostelu(t)!

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor Store

Kun mä olin teini, en vahingossakaan laittanut päälleni mitään värikästä ja vielä vähemmän mitään merkkivaatteita. Tai no, sanotaan että väriä sai olla kunhan se väri oli musta. Mitään urheilukamppeita ei myöskään voinut itseään kunnioittava rokkikukko pitää. Fjällrävenistä tiesin sen verran, että kaverillani oli senmerkkinen maastopyörä.

Voi kuinka ajat ovatkaan muuttuneet.

Sanonpa heti alkuun: mukavampia vaatteita en ole kuunaan pitänyt. Yleensä mukavuus tarkoittaa että joutuu uhraamaan kestävyydestä tai suojaavuudesta. Ei tällä kertaa.

En toista turhaan vaimoni sanoja, sillä tyhmäkin tietää että Fjällräven osaa hommansa ja laadusta on kyse. Mutta asiaan!

Takki Fjällräven Keb

Fjällräven Keb Jacket. Valitsin vihreän eli oliivin eli avokadon. Miksi vihreä? Ei, kyseessä ei ole yritys olla lähempänä luontoäitiä tai tarve maastoutua metsien pedoilta. Syy on kaksiosainen. 1) En halunnut samanväristä kuin Annen musta ja 2) Green Arrow. Olenhan aikuinen.

Juhannus Kolilla

Takki on joustava paikoista, joista sen kuuluukin olla, samoin kuin vedeltä ja tuulelta suojaava G-1000-kankaalla päällystetyistä kohdista (hartiat, kyynärvarret, sekä alaselän että vatsan seutu) ja se istuu ainakin meikäläisen jumalaiselle kropalle kuin valettu.

Takissa on vetoketjuja. Monia monia vetoketjuja. Kaksi niistä on tarkoitettu parantamaan ilmanvaihtoa ja löytyvät kummastakin kyljestä. Takissa ei ole perinteisiä taskuja käsiä kannattelemaan, vaan ne löytyvät rintapuolelta – ja ovat muuten tilavat! Miesten mallissa on myös vielä yksi tasku vasemman hauiksen kohdalla.

Jos hiki meinaa yllättää kesken retkeilyn, kylkivetskarit auki vaan ja johan happi kulkee! Tällä välttyy turhalta riisumiselta ja jos ilma on täynnä kaiken maailman öttimöntiäisiä, ei sitä mielellään esittele turhan paljoa paljasta pintaa.

Ja se huppu! Olitpa sitten hyttynen tai lumimyrsky, iholle et pääse.

Päivitys 7.9.2017: Tämä on edelleen yksi lempitakkejani! Toivoisin toki, että vedenkestävyyden säilyttämiseksi sitä ei tarvitsisi vahailla niin usein, mutta se istuu hyvin, on kivan värinen ja yksinkertaisesti hoitaa hommansa.

Takkipose

Housut Fjällräven Keb

Fjällräven Keb Trousers. Ei kauhean yllättävä nimi, vai mitä? Ihan samaa väriä en näissä valinnut, koska olen niin jumalattoman värikäs sielultani ja sitä rataa. Joten valitsin mustat. Tai ehkä mielummin todella tumman harmaat, jos totta puhutaan.

Housuissa pätee sama vetoketjujen laki kuin takissakin: niitä on paljon – jopa neljä on valjastettu ilmanvaihtoa varten! Ja edelleenkin, jos meinaa tulla hiki, vetskarit auki! Perinteiset taskut löytyvät, mutta järkevämpää on käyttää reisitaskuja, jonne menee niin lompakot kuin puhelimet sun muut.

Joustavuus. Sitä riittää.

Eipä ole ennen tullut kuuloonkaan perinteinen kyykistyminen ilman että joutuu säätelemään lahkeita repeämisen tai venymisen pelossa. Nämä ovat totta tosiaan mukavimmat housut miesmuistiin ja jos näistä olisi shortsimalli olemassa (taitaa itse asiassa olla…), pitäisin niitä kuumimpina päivinä.

Päivitys 7.9.2017: Tämä mun versioni on todella paljon tylsempi kuin Annen, koska mä pidän näitä edelleen. Ehkä nykyään saatan jopa pari päivää vaihtaa farkkuihin töissä, mutta se johtuu lähinnä siitä, että kollegat alkoivat nenäkkäiksi.

Tappurin tupa

G-1000-kangas

Paksumpi kangas hylkii vettä ja pitää tuulta, kyllä. Se esti kohmettumisen Salomo-myrskyssä ja piti jäät ja lumet loitolla, ehdottomasti. Se ei kuitenkaan ole vedenkestävää, eli kaatosade tulee kyllä läpi lopulta. Mutta sanotaanpa näin, että parin kilometrin pyöräily hieman tuhdimmassakin ripottelussa kyllä onnistuu suhteellisen kuivana. Plussana ne näyttävät todella hyviltä ja soveltuvat ihan jokapäiväiseen käyttöön.

G-1000-kangas kaipaa vahausta pitääkseen yllä veden hylkimistä, joten sitä ei parane märimpinä kausina unohtaa. Vastavuoroisesti, jos tiedossa on pelkkää auringonpaistetta, pesukoneessa käyttäminen verottaa vahapintaa sen verran että vaate hengittää hieman vapaammin.

Sopii siis ympärivuotiseen riehumiseen.

Summa summarum, oivia tuotteita ovat. Kannattaa aina käydä testaamassa ennen ostopäätöstä, koska malleissa ja ihmiskehoissahan tunnetusti on eroja. Nämä vaan sattuvat istumaan kuin nakki silmään.

//Heikki

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor

Juhannus Kolilla

3 vastausta artikkeliin “Retkeilyvaatteet on mun aatteet”

 1. Hei, ajauduin tässä lukemaan näitä vanhempia postauksia kun itsekin mietin tässä uuden takin hankintaa. Tähän asti oon tehny reissut kombolla tauoille untuva ja muuten kuoritakki, jossa pelaa kainaloista ilmastointi jotenkuten. Mitkä takit teillä on reissussa mukana? Kun oon monta kertaa miettiny tota kebiä, että se on vallan kätevän oloinen, mut kolme takkia mukana tuntuu hullulta, mut vilukissana en haluaisi luopua untuvasta ja toisaalta kuoritakkia tulee ikävä jos vettä vaan tulee ja tulee. Eli vinkkejä kehiin, millä takeilla pärjää metsässä jos sää voi olla mitä vaan? 🙂

  1. Pistit pahan! Meillä ei ehkä ole rahaa sellaiseen kalliiseen kuoritakkiin, joka siis myös hengittäisi ja jossa olisi riittävästi vetoketjuja kainalossa yms. Kaikki, mitä on ollut vara kokeilla, on ollut meikäläisellä litimärkää sisäpuolelta, koska olen tämmöinen hikipossu. 😉

   Keb mulla on kaikilla retkillä ja nyt ostin sadetakiksi Mac in a sacin, jota tosin en ole ehtinyt testata yhtään. Kehuja oli saanut, mutta kun tämän hikoilun kanssa meitä on niin moneksi. Mac in a sac piti mennä pieneen tilaan, no tavallaan, ei ehkä käy grammaajalle kuitenkaan. Ainoaksi en ottaisi ainakaan materiaalin tunnun vuoksi. Sataisi edes joskus niin pääsisi testailemaan työmatkalla ja luontopolulla! 😉

   Olen muuten mennyt tähän asti mennyt retket kertakäyttösadetakin turvin. Sellaisen vähän paksumman. Nyt oli pakko funtsia joku enemmän puuhasteluun sopiva saderatkaisu kun koulu alkaa, haluaisin kyllä esim. sen Kebin kuoritakin, mutta se maksaa aivan älyttömästi ja pitää saada ensin jotain kokeilijoiden kertomuksia ennen ostopäätöstä. Plus säästöpossu rikottava.

   Untuvaisesta taukotakista en luovu minäkään!

   Ei nää nyt mitään vinkkejä olleet. Höh. Jospa kohta olisi kokemusta ainakin tuosta Mac in a sac -takista, sehän maksaa röyheät komisenkymppiä.

   //Anne

 2. Kaksi työkaveriani innostivat minut eräelämään. Toinen vanhanliiton erämies, toinen äppisukupolven merkkitietoinen välinehifistelijä. Hiljaisena tarkkailijana nappasin parhaat palat molemmista koulukunnista: kebit housuiksi joustavuuden ja mukavuuden vuoksi, takiksi Tsekkiarmeijan kenttärotsi, jossa irrotettava huppu, lämpövuori ja kaulus. Suojaspray pitää isommatkin sateet, eikä kangas hajoa rajummissakaan ryteikkörymistelyissä, kuten ei kebin housutkaan. Siis jotain vanhaa, jotain uutta ja kohti sinitaivaan kajoa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.