Äijänniemen taikaa

Äijänniemen laavulle ei ollut oikein kunnollisia reittiohjeita, mutta kokemus osoitti, ettei sinne mennä ainakaan rantaa pitkin vaan metsän kautta kulkee hyvä polku, auton saa kilometrin lähemmäksi parkkiin kuin meillä oli ja toden totta, kohde on veneilijöiden suosiossa.

Laavua ylläpitää Metsähallitus, puita siis on liiterissä riippuen laavun yllättävästä suosiosta. Tällä kertaa oli ainakin!

Saavuimme laavulle noin puoli tuntia myöhässä, mutta auringonlasku elokuussa sattuu just oikealla kohdalle. Valonäytelmä näkyi tullessa koko matkan ja muutaman kuvan Heikki ehti ottaa ennen hämärän laskeutumista.

Laavulla oli ensin kanssamme veneilevä perheenisä, jonka vaimo ja lapset olivat jo painuneet pehkuihin veneeseen. Vene oli kuulemma liian pieni koko porukalle, joten mies nukkui laavussa. Viereen viritimme meidän yösijat, eli riippumatto hyttysverkkoineen niin, että retkipatja on riippumaton sisällä, laavun lattiaa vasten ja hyttysverkko roikkuu telttana naulasta. Niin kätevää, sinne ei hyttyset tai hirvikärpäset pääse. Koira tosin on edelleen hämmentynyt kaikista hyttysverkoista: läpi näkee, mutta ei pääse. Möykky nukkui kuitenkin kyljessäni kiinni, kun rauhoittui.

Minäkin olisin nukkunut, mutta juuri ennen nukahtamista ajoi laituriin toinen vene, josta hyppäsi oikein iso porukka tyyppejä. He tekivät keittokatoksen nuotiolla ruokaa ja kuuntelivat musiikkia, voin kertoa, että ei ollut meikäläisen ykkössuosikki. Tätä jatkui puoli kahteen, kunnes jonkinlainen valomerkki tuli ja porukka lähti pois. Kokemus se oli tämäkin, olen itse aina ajatellut olevani se pahin mökästäjä ja väkisin jututtaja, mutta en ollutkaan vielä keksinyt soitattaa lempparimusiikkiani laavulla yöpyville ihmisille. Tosin se olisi varmasti yöllä hyvä nukahtamislääke, kun laittaisin Yle Puheen pupisemaan laavun viereen.

Aamusella kartoitimme maastoa ja huomasimme polun, joka lähti laavun takaa. Se johdatti meidät tielle laavun takana, josta kävelimme autolle seuraavaan risteykseen. Lähempänäkin olisi ollut parkkipaikka, jota aiomme jatkossa käyttää. Googlen ja Karttapaikan suosiollisella avustuksella selvitimme, että sehän oli oikein passeli polku, ei vain lähtökiireessä joudettu etsimään tarkkaan. Sitä kautta lähtisimme siis kotiin, mutta sitä ennen nautimme aamupalaa. Löysimme myös retkeilyvinkkejä alueelle täältä (Retkipaikan Minnan juttu Palstonvuoresta ja siellä olevasta luolasta).

Rantakalliolla oli liukasta, mutta maisema oli aamullakin upea, pilvisestä säästä huolimatta. Näkymä järvelle on hieno ja laavulla riittää tutkittavaa, esimerkiksi laavun takana olevan geokätkön voi ajankulukseen käydä tarkistamassa ja ihailla mahtavia siirtolohkareita metsässä laavun ympärillä. Ruokailukatoksen lisäksi laavun edessä on nuotiopaikka ja rannassakin on nuotiopaikka penkkeineen. Voin kuvitella, että tulemme tänne joskus myös talvella yöksi, paikka on helposti saavutettavissa lumikengillä tai veden yli hiihtäen.

Jos siis menet Äijänniemeen autolla ja kävellen, laita Googlen karttoihin hauksi Murtolahdentie 311 (41630 Jyväskylä) ja siinä melkein kohteen kohdalla aja risteyksestä, jossa lukee ”Kiinteistöille ajo sallittu” oikealle (tänne saa ajaa, kyltti on toiselle tielle) ja aja tien loppuun saakka, parkkeeraa ja kävele laavulle metsän läpi. Polku lähtee  tuosta tien päästä ja kaartaa metsän läpi melko selkeänä leveänä polkuna koko matkan laavulle. Laavun osoitetiedot löytyvät täältä. (Haku Äijänniemi Google Mapsissa vie väärään paikkaan, vaikka lie sekin ihan hieno paikka kartasta päätellen.) Testaan vielä tämän postauksen loppuun  upotettua karttaa ekaa kertaa, kerrothan minulle jos se ei toimi ollenkaan!

Ja jos käyt siellä, älä soita musiikkia yötä myöten, se on vastoin kaikenlaista laavuetikettiä.

//Anne

 

Kokeillaan vielä, saisinko ohjeen parkkipaikalle upotettua tähän:

6 vastausta artikkeliin “Äijänniemen taikaa”

  1. Kiitos esittelystä ja etenkin ajo-ohjeista, löydettiin niiden avulla perille 🙂

  2. Viime viikolla ei ollut lainkaan puita. Asiasta on ilmoitettu metsähallitukselle.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.