Nyrölässä perheretkellä

Kansikuva: Jukka Turkia

Kävimme heinäkuussa ystävien kanssa retkellä Nyrölässä uudestaan, arvoimme hetken Leivonmäen kansallispuiston ja Nyrölän luontopolun välillä, mutta sääennusteen uhkaillessa sateella päädyimme siihen, että kätevämpää olisi olla sateelta suojassa Nyrölässä yötä.

Lähtökohta retkelle oli, että kummipoikani oli kysellyt jo keväällä, saisiko joskus lähteä meidän mukaan retkelle. Otimme sitten koko perheen matkaamme! Mukana oli siis yksi innokas teini, yksi vähemmän innokas teini, kaksi ei-juurikaan-retkeillyttä ja me itse (aloittelevat retkibloggaajat).

Tavaran kanssa oli kantamista, koska kaikilla ei ollut rinkkaa, joten lyhyt matka parkkipaikalta yöpymispaikkaan sopi Nyrölässä suunnitelmiimme. Noin 1,2 kilometriä menee vaikka Ikean kasseja roudaten. Yöpyminen laavussa ei edellytä kovin järeitä varusteluja, mutta makuupussit, makuualustat, hyttysverkot ja ruoka on kannettava jokaisen itse ja tarvitsimme myös vettä koko porukalle. Nyrölän luontopolun kodalla en välttämättä ainakaan keittämättä joisi vettä, voihan se olla ihan kunnossa, mutta suosta tuleva humus aiheuttaa hieman väri- ja makuhaittaa. En halunnut riskeerata kuuden hengen viikonloppua kokeilemassa, olisiko siinä myös terveyshaittoja. Kantamista oli myös uimaleluissa, jotka eivät perinteisiin retkivarusteisiimme kuulu, mutta niistä oli tällä kertaa paljon iloa!

Matkalla ohitimme toisen porukan, joka oli samaan kohteeseen tähtäämässä. Olimme syöneet juuri ennen retkelle lähtöä, joten keskityimme ensimmäiset tunnit uimiseen ja yöpymisen järjestelyyn. Koska Nyrölässä on kaksi laavua vierekkäin, ne olikin kätevä jakaa perheittäin. Mukana olleet teinit ehtivät tässä kohtaa Heikin suosiollisella opastuksella päästä kiinni myös alueen Pokemon-villityksiin: tuo peli ei kunnioita luonnon rauhaa, vaan stoppeja oli saaren molemmissa päissä. Kun Pokemonien munat kuoriutuvat kilometreistä, saimme myös ihastella nuoren miehen kävelyhaluja hänen kävellessään pitkospuita pitkin suuntaan ja sitten toiseen.

Ruokavaliomme koostui makkarasta, vaahtokarkeista ja letuista. Mukana oli myös retkiruokaa, mutta emme ehtineet niitä syödä illalla ja enemmän teki lettuja mieli.

Letunpaistoon löytyi aarre ihan ruokakaupasta: jauhosekoitus, johon lisätään vain vesi. Mansikkahillo oli pullossa olevaa mallia, mutta suklaalevite vei voiton. Meidän porukassa ei ollut ketään, joka olisi aiemmin paistellut muurikalla lettuja, mutta näppärinä katsoimme netistä, onko siinä teknisesti mitään vaativaa ja kyllähän se sitten luonnistui ilman kommelluksia. Ainoa haaste oli saada lämpö pysymään kohdallaan: välillä tuli joku lettu vaaleampi toista, yhtään ei sentään palanut.

Yöllä oli lämmintä nukkua, tosin ilmankosteuden ollessa melkoinen, oli kotiin päästyä paljon kuivatettavaa, mutta yhtä kaikki, yö meni hyvin. Toisessa laavussa oli melko tiivis rakenne, joten sinne riitti itikkaverho oviaukon eteen levitettynä, mutta toisessa laavussa oli yläosa avoin, jolloin hyvin laskeutuva hyttysverhoteltta ripustettuna katosta retkipatjojen päälle oli siihen laavuun parempi ratkaisu.

Erittäin suuri kiitos ja terveisiä Nyrölän kyläyhdistykselle hienosta laavupaikasta. Toivottavasti teillä on tulevaisuudessakin voimia pitää yllä hienoa leiripaikkaa. Laittakaahan kutsua talkoisiin, jos sellaisia pidätte!

Kotona sain viestin, että kaverit suunnittelevat jo päiväretkeä laavulle ja seuraavana päivänä sainkin kuvia Lappeenrannasta Hämmäauteensuolta. Ilo on innostaa!

//Anne

Päätin osallistua 100 yötä ulkona -haasteeseen samannimisen blogin hengessä ja tämä oli yö #2. Aion siis seuraavan vuoden aikana olla sata yötä ulkona: teltassa, riippumatossa, laavussa. Laitan jossain vaiheessa haasteen kuulumisia kootusti tänne blogiin ja niitä ja muita retkiämme voi seurata myös meidän Instagram-tilillä @rinkkaputki.

 

 

 

Tämä kirjoitus kuuluu #polkuhaaste-sarjaamme. Rohkaisemme aloittelevia ja kokeneempiakin arkiretkeilijöitä ottamaan ilon irti verorahoistaan ja kiertämään oman kaupungin ylläpitämät luontopolut. Jyväskylässä polkuja on 10 ja ohjeet niiden löytämiseksi löytyvät kaupungin sivuilta täältä. Jaa kuva luontopolulta tunnisteella #polkuhaaste Twitterissä tai Instagramissa! Kaikki meidän #polkuhaaste-jutut löytyvät tästä.

2 vastausta artikkeliin “Nyrölässä perheretkellä”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.