Kaasua, retkeilijä, kaasua!

*** Jutun lopussa perusteellinen kaasuopas eli faktat! Kiitos kommenteista!***

Olen pelännyt kuollakseni kaikkia tulentekovehkeitä, joten Trangia sillä palavalla nesteellä täytettynä on sopinut suunnitelmiini tähän asti.

Edessäni on kuitenkin 100 yötä ulkona ja lähes yhtä monta aamukaffetta kylmässä, joten ajattelin rohkaistua testaamaan muutakin.

Matka ei ollut mutkaton. Taaskaan. Lapissa kuitenkin tuli autiotuvilla testattua siellä olevia kaasuliesiä eli kynnys lähteä leikkimään kaasukokkia oli madaltunut.

Ostin meidän Trangiaan kaasupolttimon.

Niitä saa vähän joka paikasta, kuten isoimmista kaupoista ja urheilu- ja retkeilytavaraliikkeistä. Samanlaisia malleja on saatavilla muunkin merkkisinä ja ns. kopioina, mutta halusin sen ihan just Trangiaan tehdyn. Olen vähän sellainen ”merkkiuskollinen”.

Koska kyseessä on käytännössä yksi ja sama laitos, kannattaa suorittaa hintavertailu ennen ostotoimenpidettä. Minä en tehnyt niin, koska halusin tämän mukaan heti ja maksoinkin näin ollen kympin enemmän kuin nettikaupasta tilaamalla. No, kymppi on joskus pieni raha, kun pitää heti saada.

Seuraava itku tuli sitten kaasun kanssa: kaikki käy, mihin ne kierteet käy kun ei ole se helpoin osto-ohje, näitä on nimittäin yhtä jos toisenlaista. Itse asiassa en ole vieläkään varma, onko minulla oikeaa kaasua, mutta kierteet käy letkun päähän, joten antaa mennä. Kokeneemmat voi sitten arvostella kuviin ja kommentteihin, että osta sitä tai tuota, se on parempaa / halvempaa / ei räjähdä / on tarkoitettu Trangialle.

Kaasuputelissa on rikkinäinen suojakorkki, ja se oli rikki joka ikisessä putelissa kaupassakin, mikä ei ollut omiaan lisäämään tämän kuluttajan luottamusta, vaikka minä ymmärrän, ettei sen korkin teko ole pitää mitään sisäpuolella, vaan se vain suojaa kierteitä roskilta ja vedeltä.

Haistoin jo nenässäni sen, kun automme täyttyy kaasulla, pyörryn ja ajan ojaan kuin parhaissa amerikkalaisissa elokuvissa ja kaikki räjähtää.

Muistinko mainita, että tämä kaasuasia vähän jännittää minua?

Paras persuksille potkija ostamisessa on kiirus, ja niinhän siinä kävi, että polttimoa purettiin paketista lettutaikinan odottaessa vieressä, kun se oli käyty ostamassa kaupasta matkalla leiriin. Tästä ohjeesta oli apua. Tunsin itseni todella typeräksi, koska paketissa ei ollut mitään vinkkejä ja laite vaikutti yksinkertaiselta, mutta niin vain se ei ensin mahtunut reikäänsä ja sitten kun tuota ohjetta luin, tajusin myös että se letku on laitettava ensin läpi siitä isosta rei’ästä keskellä, samalla siitä rei’ästä, mikä on siinä sivussa, siitä ulos ja sitten napsautetaan se poltin paikalleen.

Kyllä ihminen voi menettää järkensä paitsi ATK:n, myös retkeilytarvikkeiden kanssa. Jos innostutte kokeilemaan ja luette ensin tämän jutun, vaikutatte varmasti älykkäämmiltä siellä metsikössä. Ensin siis letku paikoilleen ja sitten poltin siihen, missä se nestepolttimo oli ennen.

Ensimmäinen vedenkeitto ja letunpaisto meni harjoitellessa, en uskaltanut ensin laittaa tarpeeksi kaasua ja kun laitoin, epäilin oliko sitä liikaa. Toisella kerralla meni jo paremmin ja kolmas kerta ei enää pelottanut, mikä kostautui, kun meinasin polttaa paitsi sormet ja hihat, myös kulmakarvat ja hiukset.

Ei kannata kumartua siihen tulensytyttelyyn, ihan vaan suoralla selällä! Muista siis taidon karttuessa, että edelleen pitää olla varovainen tulen kanssa, aina ja kaikissa tilanteissa!

***Lisäys kommenteissa: tuulensuojan kanssa sytyttäessä voi humahtaa! Johtui siis siitä, eli ensin tulta polttimolle ja vasta sitten laitetaan tuulensuoja paikalleen. Kiitos kommentista Tiialle!

Rinkkaputki on siis siirtymässä nykyaikaan täydellä vauhdilla: ensin vaihdettiin putkirinkat tavallisten ihmisten nykyaikaisiin kantovehkeisiin ja nyt vettäkin saa kiehutettua kolmessa minuutissa kahdenkymmenen sijaan! Kehitys kehittyy.

//Anne

****Muokkaus**** Kommenteissa sain melko täydellisen selostuksen eri vaihtoehdoista, kiitos Timo! Liitän sen vielä tähän tekstin perään, ettei jää huomiotta. Käykää muuten lukemassa Timon juttuja täältä ja laittakaa Instagram-tili @tanttalainen seurantaan!

Perusteellinen kaasuopas

Retkikeittimeen tarkoitettuja kaasupulloja on käytännössä vain kolmenlaisia: Lindal-kierteillä, puhkaistava ja Campingazin oma pikalukitteinen.

Campingazissa ja kierteillä olevassa on molemmissa pieni tötterö, johon letku kiinnitetään, mutta väärään keitinmalliin ne ei mene kiinni, kun Campingazissa tämä on napsautettava pikalukko ja kierteet, no, kierretään.

Sama Lindal-kierre on käytössä ympäri maailman. Jossain Afrikan valtiossa on (tai on joskus ollut) valmistaja, joka teki pulloja “oikealla” Lindal-venttiilillä, mutta  ne eivät silti sopineet muiden merkkien keittimiin.

Jos kierreosa on vinossa ei letkun liitintä saa kiertämällä paikoilleen. Kierreosa on ylempänä kuin kaulus, joten se voi ottaa iskua vastaan vaikka pudotessaan, siksi suojakorkki on tärkeää pitää suojaamassa kierrettä kuljetuksen aikana.

On olemassa myös keittimiä, joissa keitinosan venttiili/ kiinnike/ letkunpää sopii sekä Campingaziin että kierteelliseen pulloon. Näissä keitin kiinnittyy pullossa olevaan kaulukseen (siihen noin 2€ kolikon kokoiseen rinkulaan), joten reissatessa ympäri maapalloa on helpompi löytää sopiva kaasu.

Pullon sisukset ovat eri sekoitussuhteilla olevia kaasuja. Kesällä toimivat kaikki, talvella on tarkempaa. Suluissa eri kaasujen kiehumislämpötilat eli missä lämpötilassa kaasu tulee ulos pullosta:

 • butaani (0)
 • isobutaani (-10)
 • propaani (-40)

Miten kaasu toimii

Kaasu tulee ulos pullosta höyrystymällä ja vaatii toimiakseen vähintään kiehumis- eli höyrystymislämpötilan.

Monet retkikaasut on sekoituksia edellämainituista kaasuista, joten jos toiselle kaasulle on liian kylmä, se jää pulloon ja vain toinen kuluu. Esimerkiksi: jos butaania on 50% ja kokkailee -5 asteessa, pullosta pystyy käyttämään puolet.

Täyttä propaaniakin saa kierteellisessä kertakäyttöpullossa, mutta se vaatii huomattavasti järeämmän pullon, joten hinta on moninkertainen. Itse kaasu ei ole kallista.

Miten kaasua voi käyttää viileässä

Jotta kaasupullo toimisi viileämmässä kelissä kaasun lämpötilan on oltava yli kiehumispisteen. Höyrystyminen kuluttaa energiaa, joten kaasun lämpötila on kylmempi kuin ulkolämpötila keitintä käyttäessä. Tästä syystä pullo tuntuu kylmältä.

Pulloa voi lämmittää asettamalla sen lähemmäksi keitintä, jossa sivuille tuleva hukkalämpö tulee käyttöön. Trangian kanssa tämä ei toimi.

Toinen keino on ottaa toinen kattila ja laittaa pullo sinne veteen. Niin kauan kun vesi ei jäädy, se on plussan puolella. Jos termarissa on vanhat kahvinjämät, niin voi hyötykäyttää niitä. Myös ruoan tekemisessä syntyvä ylimääräinen lämmin vesi kannattaa hyötykäyttää, jos kaasu ei meinaa tulla pullosta ulos.

Pulloa voi lämmittää myös käsillä tai takin sisällä tai alareunaa voi upottaa ruokakattilaan, jotta loput kaasut tulevat ulos viileässä kelissä.

Se ei räjähdä oikein käytettynä

Vaara pullon räjähtämiseen on todella pieni. Siinä vaiheessa kun pullo on niin lämmin, ettei sitä voi pitää käsissään, pitäisi sen vielä kestää rikkoontumatta.

12 vastausta artikkeliin “Kaasua, retkeilijä, kaasua!”

 1. Ihan ensimmäistä kertaa kommentoin, mutta blogia olen kyllä lukenut jo pitkän aikaa. Hyvin kirjoitettua tekstiä, usein myös samaistuu kommelluksiin, ja kuvat ovat aivan mahtavia, kiitos tästä. Mukava lukea paikoista, joissa on itse käynyt ja sitten niistä mihin olisi hirveä polte päästä.

  Täällä kanssa yksi vasta muutaman vuoden tosissaan retkeilyyn hurahtanut. Itsehän ensimmäisellä kerralla sytyttelin (samanmoista laitosta) tuulisuojan kanssa ja sehän humahti kivasti näpeille. Nykyään siis sytytänkin ensin ja sitten vasta laitan tuulisuojan paikoilleen, ihan vain varmuuden vuoksi. Pitää myös muistaa, että ne kannakkeet on hyvä kääntää jo valmiiksi oikeaan asentoon ennen kuin sytyttää, pariin kertaan on niitäkin kuumana pitänyt sorkkia. 😀

  1. Kiitos kommentista ja välitän kehut myös kuvaajalle! Ihana kuulla, kommelluksethan pidän mukana siksi, että kenellekään ei tulisi sitä mystifioitua kuvaa että ”metsässä vaan kuolet jos et osaa ihan kaikkia asioita valmiiksi”. Varsinkin lähiretkillä harjoitellessa unohdukset monesti hoituu jollain kekseliäisyydellä tai jos kovin pahasti on unohtunut, niin voi talsia kotiin hakemaan tarvittavat tarvikkeet.

   Minuakin tuo kaasu pelotti melko lailla turhan päiten, vaikka pääsin sitä kokeilemaan retkikurssillakin. Nyt on kokemus hyvä näillä parilla kerralla, kun aamupala on valmistunut nopsaan.

   Tuulisuojavinkki otettu opiksi! 🙂

 2. Retkikeittimeen tarkoitettuja kaasupulloja on käytännössä vain kolmenlaisia: Kierteillä (lindal), puhkaistava ja campingasin oma pikalukitteinen. Campingas ja kierteillä olevan voi sekoittaa jos nopeasti vilkaisee, mutta väärään keitinmalliin ne ei mene kiinni vaikka kuinka yrittäisi. Vaaratilannetta ei synny paitsi sapuska saattaa jäädä kylmäksi 🙂

  Mitä sitten pullossa on sisällä ja millä sekoitussuhteella onkin jo toinen juttu. Sisältö vaihtelee butaani (0), isobutaani (-10) ja propaani (-40). Suluissa noin kiehumislämpötilat. Kesäkeleillä on aikalailla sama mitä pullossa on sisällä. Kaasun lämpötilan ollessa alle kiehumispisteen se ei höyrysty kuten vesikään ei häviä kattilasta 99 asteisena, mutta 101 asteisena kaikki on höyrynä taivaalla. Monet retkikaasut on sekoituksia edellämainituista kaasuista joten jos uudella pullolla kokkailee pakkasessa niin aluksi höyrystyy ne mitkä siihen pystyvät ja loput jää pulloon. Esimerkiksi jos butaania on 50% ja kokkailee -5 asteessa niin pullosta pystyy käyttämään puolet. Täyttä propaaniakin saa kierteellisessä kertakäyttöpullossa, mutta se vaatii huomattavasti järeämmän pullon joten hinta on moninkertainen. Itse kaasuhan ei ole kallista. Propaani=nestekaasu=kaasugrilli=noin 30€/10kg

  Jotta kaasupullo toimisi viileämmässä kelissä kaasun lämpötilan on oltava yli kiehumispisteen. Pulloa voi lämmittää takin sisällä ennen keittelyä, mutta ei auta kauhean pitkään. Samalla pitää muistaa, että kiehuminen/hoyrystyminen kuluttaa energiaa joten kaasun lämpötila on kylmempi kuin ulkolämpötila keitintä käyttäessä. Esimerkiksi taas kattilavertaus: Vesi kiehuu kun kansi on kattilan päällä. Kansi pois kiehuminen heikkenee. Kansi ei eristä vaan vähentää höyrystymistä.
  Pulloa voi myös lämmittää asettamalla sen lähemmäksi keitintä jossa sivuille tuleva hukkalämpö tulee käyttöön. Trangian kanssa ei oikein toimi… Toinen kikka on otaa toinen kattila ja laittaa pullo sinne ja vettä perään. Niin kauan kun se ei jäädy niin on ainakin plussan puolella tai jos termarissa on vanhat kahvinjämät niin voi hyötykäyttää niitä. Myös sapuskan tekemisessä syntyvä ylimääräinen lämmin vesi kannattaa hyötykäyttää jos kaasu ei meinaa tulla pullosta ulos. Pulloahan voi lämmittää myös käsillä kokkailun aikana. aika usein tulee upotettua kaasupullon alareunaa itse sapuskakattilaan jotta saisi loputkin kaasut ulos viileessä kelissä. Vaara pullon räjähtämiseen on todella pieni. Siinä vaiheessa kun pullo on niin lämmin ettei sitä voi pitää käsissään pitäisi sen vielä kestää rikkoontumatta.

  Ps. Kaasutrangialla voi kokkailla ihan mitä tahansa 🙂

  1. Kiitos, Timo!

   Aika huikeaa. Kaikki yhdessä kommentissa ja hyvin ymmärrettävästi selitetty, olet ihana! Nyt menen kaasuhyllylle viisaampana.

   Jotenkin ei siellä Prismassa näyttänyt kovin selkeältä, mutta valitsin tuon pullon siksi, että se menee paremmin rinkan sivutaskuun kuin se leveämpi, matala pullo. Kierteitä SAATTOI olla vain yhdenlaisia tai sitten menin tuurilla.

  2. Kierteellisiä on VAIN yhdenlaisia (jos silmämääräisesti näyttää edes jotenkuten saman kokoiselle). Samoja puteleita löytyy ympäri maailman eikä esim. Jenkkien tuumanosat tai muut mittajärjestelmät sekoita pakkaa. Jossain Afrikan valtiossa on (tai oli) valmistaja joka teki pulloja ”oikealla” lindal venttiilillä, mutta eivät silti sopineet muiden merkkien keittimiin… Näin kuulin eräältä asiakkaalta aikoinaan. Ja tietty kaasupullo voi olla vioittunut. Muutama pullo tullut vastaan jossa kierreosa on ollut vinossa eikä sitä saanut kiertämällä paikoilleen. Saattanut tippua lattialle juuri oikeassa asennossa tms. (kierreosa on pikkasen ylempänä kuin kaulus joten voi ottaa iskua vastaan).

   Ja jos joku muu lukee näitä viestejä niin tiedoksi, että on olemassa myös keittimiä jossa keitinosan venttiili/kiinnike/letkunpää sopii sekä campingasiin sekä kierteelliseen pulloon. Näissä keitin kiinnittyy pullossa olevaan kaulukseen (siihen noin 2€ kolikon kokoiseen rinkulaan) joten reissatessa ympäri palloa on helpompi löytää sopiva kaasu.

 3. Kiitos Timo, mä voisin lisätä näitä faktoja ihan tähän juttuun kun pääsen näppiksen ääreen, ettei jää kommenttien varaan (muistaakseni keskustelu näkyy jotenkin vaatimattomasti esimerkiksi eri lukuohjelmissa).

  Olettaisin, että lukijoissani on paljon ihan lähiretkeilijöitä, jotka aloittavat nollasta tiedollisesti. Tavallaan itsekin olen sellainen ja kun esimerkiksi tämä kaasu oli sellainen kovaääninen mörkö, halusin kirjoittaa kokemuksestani sen voittamisessa. Kuten sanoit, esimerkiksi tuo räjähtäminen on täysin perusteeton pelko (tiesin, ettei tavallisella käytöllä ohjeiden mukaan sitä tapahdu) ja jostain syystä minun kuitenkin piti poistaa tämä ei faktaan perustuva pelko ennen kuin pääsin sinne Prisman hyllylle.

  Kiitos vielä kerran, Timo, kommenteistasi. En tiedä tulitko ekaa kertaa katsomaan vai luetko meitä säännöllisesti, mutta olen iloinen ja koska seuraan sinua ja olen ”fanisi”, tämä on kunnia. 🙂

 4. Nyt osui kuulkaa artikkeli niin oikeaan saumaan, ettei mitään järkeä! Meikä on mennyt tähän asti kaikki reissut Marinolin voimalla, mutta johan alkaa ketuttaa, kun viereinen ruokakunta kaapii lautasia siinä vaiheessa, kun oma vesi vasta alkaa kiehua. Nyt en vaan tiedä, ostaisiko tuohon trangiaan sen kaasuosan, vai samantien pienempään tilaan menevän kaasukeittimen, joka olisi sitten käytössä kun reissaa yksin ja marinolilla ja trangialla voisi sitten kokkailla rauhaksiin kun on kaverin kanssa reissussa. Valintoja valintoja, mutta tämä artikkeli ainakin toi rohkeutta siirtyä tuohon kaasuun, kun noita ihan samoja kammoja ja pelkoja on täälläkin elätelty 😀

  1. Tätä kirjoittaessa jo nauratti omat pelot, mutta kävi mielessä, että varmasti jollain muullakin on samat ajatukset. Ja olikin!

   Itsekin haaveilen pienemmästä yhden henkilön keittimestä, mutta niissä on usein hyvin pistemäinen liekki, jolloin ruoka palaa keskeltä pohjaan. Vesihän niillä kiehuu nopeasti. Pitää vielä tutkailla tätä enemmän ja vertailla vaihtoehtoja!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.