Nyrölän luontopolku

Heinäkuinen hellepäivä oli oikein passeli Nyrölän luontopolkuun tutustumiseen. Paikka oli meille uusi, mutta olimme lukeneet siitä monesta lähteestä kehuja ja meillä oli tiedossa, että polku on yksi suosituimpia alueellamme.

Luontopolun parkkipaikan osoite on Sikomäentie 706, Jyväskylä. Parkkipaikalle mahtuu hyvin autoja, mutta jos parkkipaikka on täynnä, lähistöllä on lakkautettu koulu, jonka pihaan voi parkkeerata.

Polulla on kaksi taukopaikkaa, louelaavu suon laidassa sekä iso kaksoislaavu Seikkailujen saarella. Muutamaa viikkoa myöhemmin arvoimme viikonlopun retkikohdetta Leivonmäen ja Nyrölän välillä ja Nyrölän tuplalaavu voitti, kun sääennuste lupasi sadetta ja meillä oli muutama retkeilyn, ei edes vasta-alkaja, vaan epäilevä testaaja matkassamme. Kirjoitan perhereissusta ja yöpymisestä vielä erikseen, mutta nyt jo vinkkinä kävijöille, saaren molemmissa päissä on Pokestoppeja ja laavulla jopa oma sali! Teinitkin siis mukaan Nyrölään!

Kiersimme polkua myötäpäivään eli lähdimme metsäautotietä pitkin ja pian polku poikkesi metsään. Polku oli merkitty erinomaisesti, paitsi hieman mietimme lammen kohdalla, jatkaako suoraan vai kaartaako lammesta poispäin vasemmalle. Vasemmalle oli oikea valinta, totesin suoraan vievän reitin vietyä mutaiseen länttiin! Tämä pieni Saparo-lampi oli viehättävä yllätys, ja se ei siis olekaan luonnonlampi, vaan 30-luvulla kaivettu tekolampi ja siellä on uitu, pyykätty ja kasvatettu kalaakin. Nyt lammessa ei ole mitään sen kummempaa toimintaa, kuin olla koristeena luontopolun varrella.

Meillä oli vaelluskengät ja hyvä niin, sillä joissain kohti polulla oli kuraistakin, sateen sattuessa ei ballerinat taida ihan riittää.

Reitti kulkee osittain teitä myöten, mutta osin myös pieniä polkuja suojaisassa metsässä. On oikein pimeää kuusikkoa, paahteisia hakkuuaukkoja ja sammalpohjaista satumetsää. Pidempää kautta laavulle ja kodalle on muutama kilometri, puut pitää ottaa matkaansa puuliiteristä matkan varrelta ja jos haluaa puolikodalle jäädä, saa komean suomaiseman ja ehkä hieman enemmän rauhaa, kun taas saaressa laavuilla käy aikamoinen trafiikki. Saarikota on erinomainen päiväkohde niin paikallisille kuin Jyväskylästä puolessa tunnissa parkkipaikalle hurauttaville, kuten meille. Kodalla on kuitenkin tilaa, sillä siellä on kaksi laavua ja ruokailukatos sekä todella hyvä tulipaikka isollekin porukalle. Laiturilta pääsee myös uimaan.

Mekin paistoimme makkarat jonkun muun aloittamalla nuotiolla ja juttelimme niitä näitä muiden kanssa. Uikkarit jäivät kotiin, joten talviturkkiani en saanut vieläkään heitettyä pois. Ehkä minä vielä jonain vuonna heitän!

Lisätietoja polusta löytää Nyrölän kyläyhdistyksen sivulta. Muistathan laittaa omantunnon mukaan maksun polttamistasi polttopuista yhdistyksen tilille ja ohjeen mukaan polun ylläpitoa saa tukea muutenkin haluamallaan rahasummalla. Annan vinkkinä sille, joka ajattelee, että kyllä ne muut maksaa: jätä sitten se retkeilykin muille tai tuo omat puusi!

//Anne

2 vastausta artikkeliin “Nyrölän luontopolku”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.