Elämää ulkohousuissa

Toukokuussa tuli mahdollisuus tehdä yhteistyötä Scandinavian Outdoorin kanssa. 

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor

Koska retkeilyhousut ovat aiemmin olleet vähän mitä sattuu, valitsimme molemmille uudet housut testin alle. Heikki halusi myös takin, koska hänellä oli hieman takkikateutta minun valintani jälkeen. Katsotaan, innostuuko Heikki videoarvostelemaan taas, vai kirjoittaako hän omista kamppeistaan.

 

Fjällräven Keb -housut naiselle, joka ei enää koskaan ole laihdutuskuurilla

Minun housuvalintani oli Fjällräven Keb W Trousers ja niistä hieman tilavampi Curved-malli. Tuo housumalli on naisellisemmin muotoiltu kuin perinteinen Keb-housumalli ja itse ainakin ”jouduin” valitsemaan yhden koon pienemmän kuin tavallisesti. Mitoitus on siis aavistuksen reilu ja malli oikein passeli tällaiselle tyypille, jonka kanssa ei voi puhua edes samana päivänä pulkannarusta.

Hoikemmille naisille suosittelen sitä normimallia, se on hauskan kapea, vaikka onkin yhtä mukava.

Sekä Curved– että tavallista mallia asaa myös lyhytlahkeisena.

Otsikko muuten viittaa päätökseni olla vinkumatta painostani ja keskittyä elämiseen ainaisten kitukuurien sijaan. Toki kiloja on liikaa ja jonkinlainen persoonallinen tsemppari olisi tarpeen, mutta tässäkin koossa olen kelpo kappale!

Tilavuus

Curved-malli on leveämpi persauksen ja reisien kohdalta.

Siinä on hieman erilainen haarasaumaratkaisu kuin tavallisessa mallissa, mutta kun minulla ei vertailukappaletta ole, en pysty kertomaan, olisiko kumpi ratkaisu parempi. Ehkä tässä mallissa on huomioitu kovempi hankaus tuolla kohtaa, jokainen ylimääräisiä kiloja reisissään kantava tietää, mitä tarkoitan, esimerkiksi farkut hajoavat usein juuri reisien sisäpinnasta haarasauman alapuolelta.

Päivitys 5.9.2017: Puolentoista vuoden lähes päivittäinen käyttö on kyllä hinkannut myös näiden housujen haaroihin kulumaa, mutta ei reikiä eikä rispaantumista.

Lammaspaimenviikko Kolilla

Väri

Värivalintani osui ruskeaan, koska musta takki minulla oli vanhaa perua ja mielestäni nämä sopivat hyvin yksiin. Rinkassani on samaa ruskeaa ja sen lisäksi punaista, enkä halunnut olla riemunkirjava.

Näistä housuista on myös kirkkaita värivaihtoehtoja, joskin hieman huonommin saatavissa, mutta jos tämä elämä, joka tosiaan ei sisällä mitään laihdutuskuureilua, vie joskus minua kapeampaan suuntaan, ostan ehkä ne kaikkein punaisimmat, ne on aika makeat.

Lyhyille retkillehän voi mennä vaikka jätesäkki päällä, mutta kun ollaan menossa moneksi päiväksi vaellukselle, ainakin minä funtsailen tosi tarkkaan, missä vaatteissa ei tule kovaa koti-ikävää. Vaatteissa on tärkeää suojaavuus ja mukavuus eikä ole pahitteeksi, jos ne näyttävät hyviltä.

Päivitys 5.9.2017: Nyt olen ostanut myös ne punaiset!

Suojaavuus

Housuissa on vahattuna vettähylkivä ja tuulelta suojaava pinta ja kangas on sopivan vahvaa lahkeitten, persauksien ja polvien kohdalta, ettei kaikki risukko pistele siitä läpi.

Olen jo oppinut huonon tavan istua mihin huvittaa, koska näitten housujen kanssa ei oikeastaan istuinalustaa tarvitse, ellei ihan lätäkössä halua istua.

Olen lisännyt niihin vahaa ohjeen mukaan ja kangaskohdat siis hylkivät vettä, työmatkalla nämä kestävät pienen tihkusateen ja minua ei juurikaan oikeissa sadehousuissani näe, koska näissä on riittävä suojaus. Ja nämä kuivuvat nopeasti, jos rankempi sade ehtii kastella kangasta!

Hetta-Pallas

Mukavuus tulee näissä housuissa joustokankaasta, jota on pöksyissä noin puolet materiaalista. Muutaman kuukauden käytöllä ei kuitenkaan näy jälkiä kulumisesta vielä, mutta vastaavan kankaan takissani sain yhdestä kohdasta jäämään kiinni meidän keittiöjakkaraan, joka on reunasta rispaantunut. Kotona minä siis vaatteita rikon, en retkellä!

Päivitys 5.9.2017: Joustokangas nyppyyntyy reisien takaosasta noin puolen vuoden kuluessa ja punaisissa housuissani (jotka ostettu käytettyinä) kangas oli nyppyyntynyt taskujen suusta. Joustokangas siis nyyppyyntyy, mutta se ei oikeastaan haittaa käyttöä. En ole myöskään väistellyt mitään vaan elänyt tavallista metsäelämää, joten joustokangas kestää kyllä aika paljon kaikenlaista.

En ole vahannut housuja kovin usein, vahaus kestää aina noin kolme pesua huonontuen joka pesussa, enkä ole aina ehtinyt vahata, mutta jos ei ole märkää, se ei haittaa. Vahaus kuitenkin parantaa housujen kestävyyttä ja kosteudenhylkimistä huomattavasti.

Ilmanvaihto

Joustokangas myös hengittää paksua kangasta paremmin, vaikka toki on alttiimpaa kulumiselle ja nyppääntymiselle. Lisätuuletusta saa vetoketjuista, jotka ovat juuri oikeissa kohdissa reisissä ja säärissä housun sivulla. Itse pidin noita vetskareita sivussa auki paljon Hetta-Pallas-vaelluksella, kun ylämäkeen kiivetessä ja välillä tasamaallakin auringon paistaessa tuli kuuma.

Itse asiassa tuulelta suojassa olevalla puolella vetskari oli vähän auki myös lumimyrskyssä, joka hieman viilensi säätä kesävaelluksellamme. Vetoketjut eivät siis ole ylhäältä alas, vaan kaksi vetoketjua kummallakin puolella, reisissä ja säärten sivussa. Lahkeet eivät heilu tuulessa, vaikka molemmat vetskarit olisivat täysin auki.

Lumikero

Vertaan näitä housuja Vidda Pro -housuihini ja ilmanvaihdon ja lämpötilan puolesta Vidda Prot jäävät talvikäyttöön: ne ovat kokonaan tuota G-1000-kangasta ja siten huomattavasti suojaavammat ja myös lämpimämmät.

Taskut

Taskut ovat käytännölliset: toiseen menee lompakko ja puhelin ja toiseen muut asiat, mitä nyt tarvitsee lähellä.

Taskujen sijoittelu on kätevästi edessä, kumartuessa tai polvistuessa asiat eivät näissä taskuissa rutistu.

Sovitin valintaa miettiessä myös Nikka-housuja, jotka ovat hyvin samantyyppiset, mutta niistä puuttuu vetoketjut sivuilta ja taskut ovat eri kohdissa.

Yhteenveto – kyllä kelpaa!

Housuvalinta osui nappiin. Olen pitänyt näitä lämpimällä ja kylmällä säällä, ne suojaavat hyttysiltä ja niissä on riittävästi toiminnallisuuksia.

Jos on välillä kuuma ja hiostaa, voi availla vetskareita.

Rinkkaa kantaessa selkää pitkin valuva hiki kastellessaan housunkaulusta ei kuitenkaan tunnu epämukavalta, myöskään lahkeista kastuessaan housut eivät ole hankalat ja kuivuvat nopeasti. Tällä melko runsaallakin käytöllä ne tulevat kestämään minulla pitkän aikaa.

Kirjoitan vielä myöhemmin, miten housut pärjäävät pitkän ajan testissä, mutta tunnelma on hyvä tässä parin kuukauden kohdalla! En ole laskenut kilometrejä, mutta nämä pöksyt ovat käyneet Lapissa, Kolilla ja Jyväskylässä – eiköhän se ole niille hyvä akseli.

Päivitys 5.9.2017: Nyt housut ovat käyneet vielä useammissa paikoissa, käytännössä kaikkialla missä minäkin!

/Anne

Päivitys tilanteeseen 5.9.2017:

Nämä housut jatkavat edelleen käytössäni, vaikka joustokangas vähän nyppääntyikin ensimmäisen puolen vuoden käytön aikana. Olen ostanut käytettynä myös tavalliset Keb-housut, punaiset! Curved-malli on kuitenkin mukavampi minun ruumiinrakenteelleni.

Haarovälin kestävyyttä katselen yllättyneenä, sillä olen tosiaan käyttänyt näitä housuja aivan älyttömän paljon. Haarovälissä näkyy pientä kulumisjälkeä, mutta ei vielä reikiä saumoissa tai kankaassa eikä rispaantumista. Käytön runsauden (ja reisien runsauden) huomioiden ihan mitkä tahansa muut housut ovat tässä kohtaa antautuneet ja hajonneet.

Ammatillisessa mielessä eli tulevana erä- ja luonto-oppaana: näissä housuissa laatu tuntuu olevan ihan kelvollista, housut kestävät kovaa käyttöä ja pitkien reissujenkaan hiet eivät jää kankaaseen haisemaan, vaan housut puhdistuvat pesuohjeiden mukaan pestäessä. Esimerkiksi legginseissä ns. kuolemanhaju saattaa reissun aikana pinttyä eikä lähde pesussa.

Muut merkit

Olen testannut myös Fritidsfabrikenin Revolution Race -housuja: niissä kannattaa mallista tarkistaa, missä kohtaa on läpituulevaa kangasta ja sopiiko se omiin tarkoituksiin. Itse esimerkiksi talvella en pidä siitä, että polvi kastuu maakosketuksesta tai persaus kostealle penkille istumisesta. Jollekin toiselle tärkeää on ilmanvaihto, joten ei haittaa, että polvien ja peffan kohdalta kangas on ohuinta.

Revolution Racet ovat suojaavilta osilta samanlaista kangasta (65 % polyesteria ja 35 % puuvillaa) ja olisivat näin teoriassa vahattavissa Fjällrävenin vahalla (en ole kokeillut), mutta joustava kangas on kovempaa, muovisen oloista. Tosin se ei nyppyynny, mutta se ei ole aivan yhtä ”tuntumaton”, huomaamaton käytössä.

Fjällrävenin G-1000 ei ole ainoa lajina edustaja: tiivis sekoitekangas (65 % polyesteria ja 35 % puuvillaa) on itse asiassa myös monen muun merkin retkeilyhousujen materiaali.

Jos Fjällrävenin hinta tuntuu korkealta, löytyy myös edullisempaa hyvin samanoloista housua esimerkiksi XXL:n valikoimasta.

Samasta hintaluokasta löytyy Sasta, joka kotimaisena toimijana kiinnostaisi minua, mutta en ole vielä päätynyt heidän housuja kokeilemaan.

Itsellä näistä ei ole kokemusta, mutta olisin kiitollinen kokemuksista kommenttikentässä, sillä aivan täysin en ole Fjällräven-uskoon hurahtanut, vaan olen reipas kokeilija. Mielestäni kilpailu on hyväksi.

Arvio puolentoista vuoden käytön jälkeen

Lopullinen tuomio Fjällräven Keb Curved-mallille puolentoista vuoden ahkeran käytön jälkeen siis kuuluu: JATKOON!

Vesivaara

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor

Muokkaus 5.9.2017: Vaihdettu kuvia ja lisätty väliin kommentit puolentoista vuoden käytön jälkeen!

4 vastausta artikkeliin “Elämää ulkohousuissa”

  1. Hei! Minäkin ostin nämä pöksyt alkukesästä, enkä ole katunut – paitsi kokovalintaa. Ostin normaalin mallin pökät, mutta ehkä kokoa liian suuret. Koko 42 oli passeli sovittaessa, mutta ilmeisesti housut löpsähtävät sen verran käytössä että ”pyllystä piukka” 40 olisi ollut järkevämpi ratkaisu eikä nyt tarvitsisi aina vyötä. Miehelläkin nämä housut ovat olleet useamman vuoden, ja niissä huono puoli on, että sepaluksen vetoketju on löystynyt armottomasti. Ihmisten ilmoilla pitää olla tarkkana sen kanssa, maastossa ei toki niin vakavaa. 😀 Myös omissa pöksyissäni vetskari valuu välillä pari sentin-pari auki, mutta en tiedä paheneeko tilanne käytön myötä.

    Ja sama kokemus on näistä, että menevät lahkeiden tuuletusaukkojen ansiosta helteellä ja viileällä. Haaveilen toisaalta myös katkolahjekebeistä, joita jossakin näin… niitä vain tulee vähän harvemmin vastaan.

    – Sanni

  2. Oon niin samaa mieltä, että kun tavallisesti hiihtelen housuissa kokoa 42, näissä tuo 40 on toiminut. Mietin johtuisiko se tuosta Curved-mallista vaan, mutta minullahan on muitakin ylläreitä ollut Fjällrävenissa: takki kokoa M, tavallisesti minulle ei missään luokituksissa mene nais-M. Mä kirjoitan näistä vielä joskus lisää, kun ovat edes jotain osumaa ottaneet nii ei mee pelkäksi kehumiseksi. Tai voihan se sittenkin mennä. 😀

  3. Mielestäni on hiukan erikoista mainostaa näitä housuja tilavampana ja kookkaammalle parempana mallina. Kuitenkin näissä housuissa vyötärö on n. 3 cm kapeampi kuin normaalissa mallissa eikä mitenkään reilumpi. Fjällrävenin omassa videossa näistä mitoituksista tulee hyvin ilmi tuo ero. Molemmat mallina toimivista naisista ovat hoikkia, mutta toiselle sopii paremmin curved-malli kapean vyötärön ja leveän lantion takia. Itsekin hädin tuskin 50 kg painoisena pulkan naruna päädyin tähän malliin, koska normaalissa mitoituksessa vyötärön kohta jää itselleni liian löysäksi ja nämä taas istuvat kuin nenä päähän.

    Vaikka postaus onkin vanha, ajattelin lisätä tämän kommentin huomioksi niille, jotka hakukoneen kautta tänne päätyvät pohtiessaan retkihousuvalintaa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.