Elämää ulkohousuissa

Toukokuussa tuli mahdollisuus tehdä yhteistyötä Scandinavian Outdoorin kanssa ja koska retkeilyhousut ovat aiemmin olleet vähän mitä sattuu, valitsimme molemmille uudet housut testin alle. Heikki halusi myös takin, koska hänellä oli hieman takkikateutta minun valintani jälkeen. Katsotaan, innostuuko Heikki videoarvostelemaan taas, vai kirjoittaako hän omista kamppeistaan.

Fjällräven Keb -housut naiselle, joka ei enää koskaan ole laihdutuskuurilla

Minun housuvalintani oli Fjällräven Keb W Trousers ja niistä hieman tilavampi Curved-malli. Tuo housumalli on naisellisemmin muotoiltu kuin perinteinen Keb-housumalli ja itse ainakin ”jouduin” valitsemaan yhden koon pienemmän kuin tavallisesti. Mitoitus on siis aavistuksen reilu ja malli oikein passeli tällaiselle tyypille, jonka kanssa ei voi puhua edes samana päivänä pulkannarusta. Hoikemmille naisille suosittelen sitä normimallia, se on hauskan kapea, vaikka onkin yhtä mukava. Otsikko muuten viittaa päätökseni olla vinkumatta painostani ja keskittyä elämiseen ainaisten kitukuurien sijaan. Toki kiloja on liikaa ja jonkinlainen persoonallinen tsemppari olisi tarpeen, mutta tässäkin koossa olen kelpo kappale!

Tilavuus

Curved-malli on leveämpi persauksen ja reisien kohdalta. Siinä on hieman erilainen haarasaumaratkaisu kuin tavallisessa mallissa, mutta kun minulla ei vertailukappaletta ole, en pysty kertomaan, olisiko kumpi ratkaisu parempi. Ehkä tässä mallissa on huomioitu kovempi hankaus tuolla kohtaa, jokainen ylimääräisiä kiloja reisissään kantava tietää, mitä tarkoitan, esimerkiksi farkut hajoavat usein juuri reisien sisäpinnasta haarasauman alapuolelta.

Väri

Värivalintani osui ruskeaan, koska musta takki minulla oli vanhaa perua ja mielestäni nämä sopivat hyvin yksiin. Rinkassani on samaa ruskeaa ja sen lisäksi punaista, enkä halunnut olla riemunkirjava. Näistä housuista on myös kirkkaita värivaihtoehtoja, joskin hieman huonommin saatavissa, mutta jos tämä elämä, joka tosiaan ei sisällä mitään laihdutuskuureilua, vie joskus minua kapeampaan suuntaan, ostan ehkä ne kaikkein punaisimmat, ne on aika makeat.

Lyhyille retkillehän voi mennä vaikka jätesäkki päällä, mutta kun ollaan menossa moneksi päiväksi vaellukselle, ainakin minä funtsailen tosi tarkkaan, missä vaatteissa ei tule kovaa koti-ikävää. Vaatteissa on tärkeää suojaavuus ja mukavuus eikä ole pahitteeksi, jos ne näyttävät hyviltä.

Suojaavuus

Housuissa on vettähylkivä ja tuulelta suojaava pinta ja kangas on sopivan vahvaa lahkeitten, persauksien ja polvien kohdalta, ettei kaikki risukko pistele siitä läpi. Olen jo oppinut huonon tavan istua mihin huvittaa, koska näitten housujen kanssa ei oikeastaan istuinalustaa tarvitse, ellei ihan lätäkössä halua istua. Olen lisännyt niihin vahaa ohjeen mukaan ja kangaskohdat siis hylkivät vettä, työmatkalla nämä korvaavat sadehousut ja minua ei juurikaan oikeissa sadehousuissani näe, koska näissä on riittävä suojaus.

Mukavuus tulee näissä housuissa joustokankaasta, jota on pöksyissä noin puolet materiaalista. Muutaman kuukauden käytöllä ei kuitenkaan näy jälkiä kulumisesta vielä, mutta vastaavan kankaan takissani sain yhdestä kohdasta jäämään kiinni meidän keittiöjakkaraan, joka on reunasta rispaantunut. Kotona minä siis vaatteita rikon, en retkellä!

Ilmanvaihto

Joustokangas myös hengittää paksua kangasta paremmin, vaikka toki on alttiimpaa kulumiselle ja nyppääntymiselle. Lisätuuletusta saa vetoketjuista, jotka ovat juuri oikeissa kohdissa reisissä ja säärissä housun sivulla. Itse pidin noita vetskareita sivussa auki paljon Hetta-Pallas-vaelluksella, kun ylämäkeen kiivetessä ja välillä tasamaallakin auringon paistaessa tuli kuuma. Itse asiassa tuulelta suojassa olevalla puolella vetskari oli vähän auki myös lumimyrskyssä, joka hieman viilensi säätä kesävaelluksellamme. Vetoketjut eivät siis ole ylhäältä alas, vaan kaksi vetoketjua kummallakin puolella, reisissä ja säärten sivussa. Lahkeet eivät heilu tuulessa, vaikka molemmat vetskarit olisivat täysin auki.

Vertaan näitä housuja Vidda Pro -housuihini ja ilmanvaihdon ja lämpötilan puolesta Vidda Prot jäävät talvikäyttöön: ne ovat kokonaan tuota G-1000-kangasta ja siten huomattavasti suojaavammat ja myös lämpimämmät.

Taskut

Taskut ovat käytännölliset: toiseen menee lompakko ja puhelin ja toiseen muut asiat, mitä nyt tarvitsee lähellä. Taskujen sijoittelu on kätevästi edessä, kumartuessa tai polvistuessa asiat eivät näissä taskuissa rutistu. Sovitin valintaa miettiessä myös Nikka-housuja, jotka ovat hyvin samantyyppiset, mutta niistä puuttuu vetoketjut sivuilta ja taskut ovat eri kohdissa.

Yhteenveto – kyllä kelpaa!

Housuvalinta osui nappiin. Olen pitänyt näitä lämpimällä ja kylmällä säällä, ne suojaavat hyttysiltä ja niissä on riittävästi toiminnallisuuksia. Jos on välillä kuuma ja hiostaa, voi availla vetskareita. Rinkkaa kantaessa selkää pitkin valuva hiki kastellessaan housunkaulusta ei kuitenkaan tunnu epämukavalta, myöskään lahkeista kastuessaan housut eivät ole hankalat ja kuivuvat nopeasti. Tällä melko runsaallakin käytöllä ne tulevat kestämään minulla pitkän aikaa. Kirjoitan vielä syksymmällä, miten housut pärjäävät pitkän ajan testissä, mutta tunnelma on hyvä tässä parin kuukauden kohdalla! En ole laskenut kilometrejä, mutta nämä pöksyt ovat käyneet Lapissa, Kolilla ja Jyväskylässä – eiköhän se ole niille hyvä akseli.

/Anne

 

Kaupallinen yhteistyö: Scandinavian Outdoor

2 thoughts on “Elämää ulkohousuissa

Add yours

  1. Hei! Minäkin ostin nämä pöksyt alkukesästä, enkä ole katunut – paitsi kokovalintaa. Ostin normaalin mallin pökät, mutta ehkä kokoa liian suuret. Koko 42 oli passeli sovittaessa, mutta ilmeisesti housut löpsähtävät sen verran käytössä että ”pyllystä piukka” 40 olisi ollut järkevämpi ratkaisu eikä nyt tarvitsisi aina vyötä. Miehelläkin nämä housut ovat olleet useamman vuoden, ja niissä huono puoli on, että sepaluksen vetoketju on löystynyt armottomasti. Ihmisten ilmoilla pitää olla tarkkana sen kanssa, maastossa ei toki niin vakavaa. 😀 Myös omissa pöksyissäni vetskari valuu välillä pari sentin-pari auki, mutta en tiedä paheneeko tilanne käytön myötä.

    Ja sama kokemus on näistä, että menevät lahkeiden tuuletusaukkojen ansiosta helteellä ja viileällä. Haaveilen toisaalta myös katkolahjekebeistä, joita jossakin näin… niitä vain tulee vähän harvemmin vastaan.

    – Sanni

    Liked by 1 henkilö

  2. Oon niin samaa mieltä, että kun tavallisesti hiihtelen housuissa kokoa 42, näissä tuo 40 on toiminut. Mietin johtuisiko se tuosta Curved-mallista vaan, mutta minullahan on muitakin ylläreitä ollut Fjällrävenissa: takki kokoa M, tavallisesti minulle ei missään luokituksissa mene nais-M. Mä kirjoitan näistä vielä joskus lisää, kun ovat edes jotain osumaa ottaneet nii ei mee pelkäksi kehumiseksi. Tai voihan se sittenkin mennä. 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: