Pikainen piipahdus Prahassa

Ensinnäkin, me eurooppalaiset olemme onnekkaita, kun välimatkat ovat täällä lyhyitä, lennot halpoja ja bussit ja junatkin kulkevat hienosti paikasta toiseen. Eurooppalainen, esimerkiksi minä, voi lähteä koska tahansa ulkomaille ja kukkaro kevenee siitä vain pari satkua. Ystävämme Amerikassa sanookin pilkallisesti:

Te vain piipahditte Prahaan? Piipahditte? Pariksi päiväksi?

Häneltä rajan ylittäminen suuntaan tai toiseen, lähtöpisteen ollessa Kaliforniassa, vaatii todella pitkiä lentoja ja etukäteissuunnittelua, säätämistä ja säästämistä.

Praha lyhyesti

Osallistuimme monenlaiseen humputukseen: ratikka 22, joka kiertää kaikkien nähtävyyksien kautta, ei teekään niin toiseen suuntaan eikä ole rengasreitti. Kävimme sitten jossain melko syrjässä ja palasimme takaisin heti seuraavalla. Opimme kaikki kolme metroreittiä, mutta emme sanomaan kulkuvälinettä metroksi. Linna oli komea, mutta ihan tupaten täynnä väkeä. Vanha kaupunki samoin, uimme pian väljemmille vesille. Kauppakeskustasta ei löytynyt mitään mielenkiintoista ostettavaa, mutta löysimme paikallisen Fjällrävenin kaupan sekä Husky-merkkiä myyvän liikkeen.

Palvelu Prahassa missä tahansa kaupassa, ravintelissa taikka muuta kauppatoimintaa harjoittavassa pömpelissä oli muuten erinomaisen tylyä ja tällaista helposti vietävää tolloa ilahduttavaa: missään ei kysytty olenko jotain vailla tai tarvitsenko apua, vaan tuijotettiin ja vahdattiin, etten varasta. Se auttoi: en varastanut, enkä myöskään ostanut, eli säästyi kaupassa tavara ja lompsassa (luottokortilla) kate. Minä oikeasti tykkään, ettei minulle myydä, koska jos minulle myydään, koen suurempaa painetta ostaa ja teen hätiköityjä ratkaisuja. Siksi välttelen kivijalkakauppoja siihen asti, kunnes olen vertaillut, laskeskellut, suunnitellut, perunut suunnitelmat kahdesti ja lukenut kaikki arvostelut siitä asiasta, jota kulloinkin olen ostamassa.

Praha on kaunis kaupunki ja olimme liikenteessä reittejä suunnittelematta. Tarkoitus oli käydä TV-tornissa lähellä hotellia ja linnassa, muuten vain harhailla ja sen teimmekin oikein onnistuneesti. Satoi vettä monena päivänä, mutta se ei haitannut, kun suurimman osan ajasta kuitenkin hengailimme kahviloissa, ravintoloissa ja esimerkiksi tuolla linnassa. Välillä aurinko paistoi ja lämpötila nousi melkein hellelukemiin ja kylmää ei ollut sateisenakaan päivänä. Söimme monenlaista evästä ja mieleen jäivät erityisesti tsekkiläiset tikkupullat eli trdelnik. Jep, mahdoton lausua, näkyvät jossain myyvän näitä chimney-nimellä.

Kerron teille myöhemmin vielä erikseen vierailustamme kaivoskaupunki Kutna Horassa sekä muutamista kivoista puistoista Prahassa. Vihreääkin nimittäin löytyy tästä vanhojen katujen kaupungista.

Helsinkiin palatessa satoi kaatamalla ja ensimmäistä kertaa pelkäsin lentokoneessa, koska pomputti koko matkan. Vähän vähemmän pelkäsin isän kyydissä lentokentältä Vantaalle, koska vaikka ajoimme yhdestä risteyksestä ohi kun emme nähneet mitään sateessa, isä osaa silti suunnistaa kotiin, toisin kuin minä ratissa pääkaupunkiseudulla.

//Anne

2 vastausta artikkeliin “Pikainen piipahdus Prahassa”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.