Vapaaehtoistyö kansallispuistoissa

Lähtisinkö kesälomalla maalaamaan autiotupaa? Hoitamaan lampaita? Niittämään heinää vanhoilla menetelmillä? Korjaamaan pitkospuita? Puhumaan taloudellisesta puunkäytöstä nuotiolla?

Nämä ovat esimerkkejä vapaaehtoistöistä kansallispuistoissa. Tietoja vapaaehtoistyöstä saat ilmoittautumalla vapaaehtoisrekisteriin täällä.

Retkeilyblogi Rinkkaputki on tänä kesänä kovin vapaaehtoistyöllistetty: ensin viikko Kolilla lammaspaimenessa ja syksyllä lähdemme Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon vapaaehtoiskummeiksi kahdeksi viikoksi.

Lammaspaimenessa huolehdimme lampaista, jotka ylläpitävät perinnemaisemaa. Lampaathan ovat kivoja, eikö vain? Eivätkä pure?

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vapaaehtoiskummiutta viritellään nyt ensimmäistä kesää ja siitä on tarkoitus tehdä pysyvää toimintaa. Erillisiä talkoolaisjaksoja on kolme, viikko tai kaksi mitaltaan. Ilmoittautuneet näyttivät olevan perheitä, sisaruksia tai ystäväporukoita, ainakin ne jotka meidän kanssa yhtä aikaa talkoilevat. Vapaaehtoiskummin tehtävät sisältävät erilaisia pieniä kunnostustöitä tuvilla ja vahvuuksien mukaan muutakin. Osa työstä on tehdä ns. kävijähaastatteluja eli jutella ihmisten kanssa nuotiolla, aika rankkaa! Meidän osaltamme vapaaehtoiskummius tapahtuu alustavan suunnitelman mukaan Hetassa ja Pallas – Yllästunturin kansallispuiston pohjoisosassa, yhtenä paikkana Pyhäkeron autiotupa. Maalisuti, kamera, kynä ja reipas asenne ovat työvälineitämme kahden viikon ajan. Retkeily kuuluu ”velvoitteisiin” eli pelkkää työntekoa kaksi viikkoamme ei ole. Palaamme täällä blogissa syksyllä vielä monta kertaa kokemuksiimme vapaaehtoisina.

Miten sinä käytät kesälomasi?

//Anne

 

Elo-syyskuussa 2016 olimme vapaaehtoistyössä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maalaamassa rakenteita ensin Pyhäkeron autiotuvan kahvilarakennuksella ja sitten Pallaskodan ympäristössä. Kaikki juttumme vapaaehtoistyöjaksolta löytyvät tunnisteen Väärti alta eli tästä linkistä.

Lähdimme Pallas-Yllästunturin kansallispuiston väärtihommiin taas kesäkuussa 2017, tällä kertaa Pallasjärven rannoille aitoja korjaamaan, siivousluutaa heiluttamaan ja Ounastunturin maastotallennuksia eli valokuvaushommia tekemään. Pohjoisen murteessa väärti = ystävä.

Aiempi Hetta-Pallas-vaelluksemme kesäkuulta 2016 löytyy tunnisteen Hetta-Pallas alta eli täältä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.