Helvetinkoluun ja takaisin

Aamupalan jälkeen lähdimme ihanalta Haukanhiedalta varsinaiselle retkellemme kohti Helvetinkolua. Edestakaisesta matkasta matkaa tulee 11 kilometriä, joka oli meille tosi hyvä määrä kilometrejä, saimme siihen kulutettua ajan puolestapäivästä iltakuuteen. Maasto oli ensin melko tasaista, mutta idempänä alkoivat maastonmuodot mennä ylös ja alas, portaita ja jyrkkiä mäkiä. Matka ei päätä huimannut, mutta jatkuva kiipeäminen sai lämpimänä päivänä hien valumaan selkää pitkin. Kalliota riitti ympärillä, kuiluja joissa osassa oli hippunen luntakin pohjalla. Ystävämme jääkausi oli ahkeroinut sen näköisesti, että välillä alas katsoessa huimasi. Sammakoita riitti edelleen, ne tosiaan juuri tuona viikonloppuna olivat villiintyneet kevään lämmöstä.

Helvetinkolun päivätupa

Helvetinkolun päivätuvalla oli sakkia, mutta niinhän sitä oli ollut Haukanhiedallakin. Välin sai kulkea aika rauhassa, muutamia vastaantulijoita ja kiireisempiä ohittajia oli matkalla, mutta Helvetinkolulla viimeistään roskien määrästä huomasi, että tänne taitaa hakeutua nekin, joille kaikki retkeilyn periaatteet eivät ole tuttuja. Jokainen ämpäri esimerkiksi oli täytetty tölkeillä ja käärepapereilla. Olimme kuitenkin päivätuvalla sen verran pitkän aikaa ruokahommiemme kanssa, että hiljaisempikin hetki tuli, tuolloin saa itse kyynel silmäkulmassa ihailla maisemaa. Varsinkin tuolta näköalapaikalta maisemaa tuijotellessa tuli hyvinkin isänmaallinen ja henkistynyt olo eikä sitä voinut riistää muiltakaan. Minä yleensäkin keskityn omaan suoritukseen, joten minulle ei ole ruuhkasta useinkaan isoa harmia. Vierastan kuitenkin isoja joukkoja, kalliojyrkänteellä ehkä ihan turvallisuudenkin takia.

Ensimmäiset itse kuivatut ruokapussit testiajossa

Päivätuvalla keittelimme vesi-kookoskermaseoksessa minun kuivattamia kasviksia (sipulia, selleriä ja paprikaa) ja kanaa plus riisiä (kolmen minuutin pikariisiä). Meiltä unohtui laittaa lihat veteen lillumaan aamusella, joten kana oli vähän sitkeää, mutta yllättävän hyvin sitä sai muhitettua Trangialla ja nälkäisenä kelpaa vähän puolitaitoinenkin eväs. Ateria taisi kookoskerman takia olla vähän liian tuhti, ei naurattanut ylämäkeen kiipeäminen maha täytenä, mutta ehkä se olisi jo hieman neuroottista, että ruokapaikka valitaan sen mukaan, mistä on tasaisin korkeuskäyrä puoli tuntia lounaan jälkeen.

Paluumatkalta Helvetinkolulta Haukanhiedalle ei juuri kuvia olekaan, vaikka mukavalta tuntui kävellä auringon paistaessa. Olimme oikein ylpeitä siitä, ettemme kahmineet enempää kilometrejä päiväksi, se olisi kyllä edellyttänyt tarkempaa kartan tutkailuakin. Sekä Heikin vähien vaatteiden että perhesyiden vuoksi kasasimmekin leirissä kamppeet kasaan iltakuuden maissa, ajoimme pikavauhtia kotiin (mitä nyt yhden Omar-munkin ja vähän lihiksiä kävimme hakemassa matkalla) ja suhauttelimme menemään enemmän asfaltilla viikonlopun mittaan. Ei kuitenkaan mennyt helatorstai ja vapaaksi pyydetty perjantai hukkaan, sillä kuten tavallista, keho ja mieli ovat balanssissa jo lyhyestäkin retkestä.

//Anne

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.