Kohtuus kaikessa – kirjaimellisesti

Suomen Luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistys ry järjestää huomenna 26.4. klo 17.30 – 20 Jyväskylän kaupunginkirjastolla yleisötilaisuuden kohtuutaloudesta.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja itse aion paikalle mennä, koska aihe on kiinnostava. Laita sinäkin omaan kalenteriisi! Kohtuutaloudesta ovat kertomassa ja keskustelemassa Tuuli Hirvilammi, Maria Joutsenvirta, Marko Ulvila ja Kristoffer Wilén, joilta on juuri ilmestynyt teos Talous kasvun jälkeen.

Kohtuutalous

Mitä se oikein tarkoittaa? Enemmän tietoa kohtuutaloudesta voit käydä lukemassa Suomen Luonnonsuojeluliiton sivuilta, linkit löytyvät kirjoituksen lopusta. Suosittelen tutustumaan materiaaliin tai tulemaan luennolle ja korostan, etten itse oikein tiedä tästä etukäteen juuri mitään, avaan vain ihan kevyesti, miksi tämä on niin kiinnostava aihe ja itsekin luen vielä aiheesta paljon lisää. Suomen Luonnonsuojeluliitto on viime vuonna Koneen Säätiön rahoituksella toteuttanut Polkuja kohtuutalouteen -hankkeen ja julkaissut erilaisia oppaita sekä järjestänyt tapahtumia ympäri Suomea. On vaikea lyhyesti kertoa, mistä kohtuutaloudessa on kyse, mutta kenties jo terminä kohtuutalous antaa hyvän ohjenuoran: ole kohtuullinen. Älä riistä tai tuhlaa. Kohtuus kaikessa ja kaikille, myös yhteiskunnassa.

Kohtuutalouden mukaisessa elämässä ja politiikassa on asetettava kaikkein tärkeimmäksi rajaksi maapallon ekologinen kantokyky. Lisätään soppaan riittävästi hyviä asioita ja etenkin vähennetään todella paljon huonoja asioita. Tavoitteena on hyvinvointi sekä yhteiskunnassa että yksilössä. Talous jää välineeksi, ei itsetarkoitukseksi. Talouskasvun vaatimukset ja ekosysteemin rajat eivät oikein mahdu samaan suunnitelmaan, joten on pohdittava, kuinka nykyinen ylikulutusta suosiva malli kääntyisi kohtuuteen vai kääntyykö ollenkaan. Lisäksi talouskasvu on jo nyt hidastunut siinä määrin, että hyvinvointi alkaa olla kriisissä ja siten on välttämätöntä etsiä muita ratkaisuja hyvinvoinnin turvaamiseen.

Tavoitteena on talousjärjestelmä, joka tuottaa oikeudenmukaista hyvinvointia ympäristön asettamissa rajoissa.

 

Talouden tulisi tunnustaa luonnonvarojen rajallisuus, eikä vain sokeana porskuttaa jatkuvan kasvun tavoittelussa. Kohtuutalouden alkuperäinen termi décroissance (ransk.) eli degrowth (engl.) tarkoittaa vähentämistä ja suomennos kohtuutalous ehkä onnistuneimpana monista käännöksistä viittaa tasapainon etsimiseen. Talouslasku ei ole tavoitteena, vaan kohtuutalous on jatkuvan kasvun kritiikkiä. Ei tarkoitus ole kaataa yhteiskuntaa, vaan tarjota vaihtoehtoisia toimintatapoja ja löytää ekologisesti kestävä yhteiskunta, joka on oikeudenmukainen kaikille. Kasvua voi tapahtua aloilla, jotka edistävät tätä tavoitetta, mutta talouslasku voi olla todennäköistä haavemaailman kohtuutaloudessa tai vaikka muutenkin, jos kaikki rullaa samaa rataa. Teknologiaa on pidetty pelastuksena, mutta mikään tekninen innovaatio ei ole riittävän nopea nollaamaan tehtyä vahinkoa.

Mielestäni tämä lause kertoo minulle yksilönä olennaisen, enkä sitä pilaa omilla jorinoillani:

On myös huomattava, että itse asiassa merkittävä osa hyvinvointiamme luovista tekijöistä jää rahatalouden ulkopuolelle – hyvät ystävät, puhdas luonto, harrastukset ja henkinen kehitys.

Lainaukset, kaikki tämä ja enemmän tietoa Luonnonsuojeluliiton sivuilta. Käy lukemassa ja pohdi, kuinka voisit itse edistää puhetta kohtuutaloudesta. Varmasti kirja ja luentokin avaa tätä asiaa, joten kannattaa tulla!

Onni ei siis tule ostamalla, ellei lasketa retkeilyvarusteita (ja nekin vaativat käyttöä tuottaakseen onnea). Retkeilyn suhteen palaamme kohtuutalouteen tässäkin blogissa vielä monta kertaa, pienissä yksittäisissä asioissa enimmäkseen.

//-Anne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Powered by WordPress.com.

Ylös ↑

Matkailuakatemia

Päättyneen Suomat-akatemian ja nykyisen YritysLab-hankkeen yhteinen sivusto. Hankkeissa mukana laaja verkosto Suomen koulutusorganisaatioita.

Pipo silmillä

Lumeen rakastunut seikkailija

Reppu ja reissumies

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

LUONTOHAASTE

Tartu haasteeseen ja lähde kanssamme seikkailulle Suomen luontoon!

Lähierä™

Luonto on lähellä

Paula's photo

Photos and about photography in Jyväskylä

A Blog About Adventure

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

An Englishman in Finland: Blog

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Metsän suloisin paikka - Skogens ljuvligaste plats

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Pilkunviilaaja(ko)rento

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Yhteiskuntakriittinen puolue

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Elämäntapana Elämä

Kiivetään vuorille, juostaan alas, matkustetaan maailman ääriin.

Daphnion

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Tassut trailille

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Travellover

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Likely Gone Hiking

Moments from near and far

Polku

Outdoor Life Above the Arctic Circle

Reppu ja Reissumies Backpacker's Backpack

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Putkiaivomies ~ luonto kutsuu.

Retkeilyblogi suurella sydämellä.

Sinisen repun kirous

Hyvin pitkälti retkeilyä, ulkoilua, luontoaiheita, kaikenlaista näpertelyä ja kokeilua - ja joskus jotain muutakin!

Backroad Balkans

Never Stop Exploring

Reppuretkiä

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

huippuretki.fi

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

Naisretkeilyn koko kuva

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

TIMOANTTALAINEN.COM

retkihetkiä arjen seassa nautittavaksi

KEAN RETKI

Kaupunkilaisneito etsii luontoaan

%d bloggers like this: