Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Eräänä pääsiäisenä, sillä aikaa kun pahemmat heittiöt polttivat vanhoja, korvaamattoman arvokkaita kirkkoja, kävimme ihailemassa yhtä erittäin hienosti uudelleen rakennettua yksilöä, joka oli muutama vuosi sitten ihan tismalleen yhtä typerän tekosen kohteena. Kohteemme oli Tyrvään Pyhän Olavin kirkko Sastamalassa.

Tämä jylhä kivikirkko oli ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi, kun joku käsittämätön pösilö päätti laittaa katon ja sisukset tuleen. Tämä tuhotyö tapahtui syyskuun 21. päivä vuonna 1997. Kirkko oli talkoovoimin vasta saatu takaisin kasaan.  Että kiitos vaan, hemmetin vandaalit.

Kuusi vuotta meni katon ja sisätilojen uudelleenrakentamisessa ja siitä saakin kiittää suurta määrää vapaaehtoisia ja lahjoittajia. Wikipedia kertoo tästä huomattavasti paremmin kuin meikäläinen, mutta sanottakoon että vaikuttava suoritus kerta kaikkiaan! Vammala edustaa!

Kirkko on muuten myös päässyt myös suuren yleisön silmien eteen elokuvassa Postia Pappi Jaakobille. Siinä kannessa se komeilee! Pitää ehkä katsoa kyseinen leffa, on aika noloa kun ei oman synnyinpaikkansa kohokohtia tiedä.

Kirkko sijaitsee aivan Vammalan kupeessa ja voisin vannoa matkan sinne olleen huomattavasti pidempi kun olin pieni. Mutta siinähän se on, Rautaveden rannalla, osana Suomen kansallismaisemaa. Vieraillessamme kivirakennuksen lähettyvillä kuului vain tuulen kylmä tuiverrus ja vartioivien naakkojen huutokisa. Haluaisin ajatella niiden olleen mielummin korppeja, koska korppi on huomattavasti uskottavampi lintunen kirkonvahdiksi kuin naakka.

Suosittelen käymään ihastelemassa tätä pytinkiä, se on aika vaikuttava. Kuten kuvista näkyy!

//-Heikki

 

Yksi vastaus artikkeliin “Tyrvään Pyhän Olavin kirkko”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.